Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Martinova pojedina

Martinova pojedina

Kaj pripravite?
Klasika so najbrž goska, mlinci, rdeče zelje, kostanj.
Mlinci in rdeče zelje obvladam.
Z gosko imam malce težav. Morda kdo ve kje so dobijo sveže domače gosi ali race, ali se moram zadovoljiti z zamrznjeno madžarsko?
Kako jo pa pripravite?

Kaj pa kostanj, se iz njega naredi sladico, ali prilogo k mesu?

Je še kaj kar ne sme manjkati?

Hmmm… Nazadnje, ko se je mama odločila, da za Martinovo pripravi tako pravo pojedino z gosko, kot “se spodobi”, je več kot pol goske ostalo… Pa ne zato, da mama ne bi znala kuhati :)), ampak zato, ker je meso od goske precej “zateglo”, precej manj okusno kot npr. kurje ali puranje, in zelo “suho” meso. Če hočeš topel nasvet: zamenjaj gosko s puranom (če že ne kuro) – bo veliko bolj okusno…

Lp, mishika

Mene pa zanima, kako pripravite mlince. Moram priznati, da kljub dolgoletnim kuharskim izkušnjam le teh še nisem delala, bi jih pa probala.

:))). Vodo zavreš (jo malo soliš in dodaš še malo olja), noter vržeš mlince in ugasneš. Posodo pokriješ in pustiš stati par minut. Druga varianta je, da jih pustiš vreti (pazi: zelo hitro so kuhani) par minut. Ni lažjega :))).

Lp, mishika

In to se servira kot priloga ? Ni treba več s čim zabeliti ali podobno.
Bom naredila in postregla, da vidim reakcijo mojih, ki normalno še niso mogli tega jesta.

to je priloga. ce je priloga k kislemu zelju ali repi,lahko zabelis z ocvirki ali zaseko,sicer pa z malo masla. ce pa je priloga k mesu v omaki….potem je omaka dovolj. lp petra

Mlinci, mlince prelomimo na manjše kose (ne velike) jih damo v posodo in prelijemo z vrelo vodo, pustimo jih 3-5 minut v kropu in odvečno vodo odlijemo, največkrat skoraj vso vodo popijejo, nato zabelimo s maščobo od pečeneke in po potrebi posolimo, druga bolj lahka varianta in kadar ni pečenke je, da vmešamo malce masla in malo vegete…….

Gos ali Raca : mi imamo že doma domačo, jo je moževa sestra sama vzgojila, pravilno mi raco ali gos cca. 15 mintu vremo v vrelem kropu(slanem) , da gre nekaj maščobe stran, nato jo posolimo popramo in malce vode dodamo v pekač in pečemo pri 200C cca. 20 mintu in potem še zmanjšamo na 175 in pečemo do konca (od teže……), vmes prilijemo vodo (ali od slanega korpa) in polijemo ter obrnem gos oz. raco……..lahko pa položimo kakšno rezino pomaranče nanjo…….res pa je, da ima raca malo manj mesa kot gos…..

kostanj vcasih prilozim kar k pecenemu piscancu…skuham ga,olupim in zadnjih 10-15 min dan zraven!! gosi se nisem delala /so prevelike!!:)) / .enkrat smo naredili racko,a se nam ni zdela nic posebnega. problem je bil tudi v tem,da je dobesedno plavala v svoji masti!! verjetno bi jo morali prej malo pokuhati-kot pravi kroki !? lp petra

Goske se nisem jedla, je pa doma specena raca super.

Ni je treba kuhati,da odstranis mascobo.Ko se pece,se mast nabira v trebuhu in jo z zlico jemeljes ven.Pod peruti in bedri zabodes s pletilko in tudi tam mascoba odteka. Samo nasvet. Lp Babi

Pri kuhi mlincev se držim recepta, da zakuham vodo v katero dam lovorov list in malo kumine, nato to Precedim čez mlince, da se omehčajo. Potem jih dam v pečico, kjer sem prej pekla meso in jih še popečem. Meni je okus zelo všeč!

S tem se pa popolnoma strinjam. Namreč, da so gosi suhe in neokusne. No, za domače ne vem, tiste anoreksične madžarske so pa pravi obup. Podržiš gos proti svetlobi in ti sveti med rebri…

Zato pri nas že nekaj let pečemo Martinovega piščanca. Vzamem na tržnici, domačega, bolj konkretnega, pa tradicionalne priloge zraven, pa gibanico ali pogačo na vrh… mmmmmmmmmm…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close