Maroko
Septembra se odpravljava za dobrih 10 dni v Maroko. Letiva v Marakes, nato pa bi si rada ogledala predvsem pokrajino vzhodno od Marakesa- Todra Gorge, Cascades d’ouzoud, berberske vasi…
Zanima me, ce je kdo ze opravil taksno pot in ali se je po tem delu mozno gibati s javnim prevozom ali je bolje najeti rent-a car? Ima kdo ze izkusnje z najemom avtomobila (v postev pridejo le poceni variante) – kako je z voznjo po tem delu Maroko? Kako je s kampiranjem?
Hvala:)
oj,
jaz sem trenutno v Maroku, vrnem se v ponedeljek.
Pa se mi javi na moj email
lep pozdrav
Ojla!!
Ravnokar sem se vrnila z enomesečnega potovanja po Maroku. Bilo je super!! V Marrakechu in vsej pokrajini vzhodno od Atlasa je zelo zelo vroče (50+ stopinj celzija), ampak septembra bo verjetno malo bolj osvežujoče. Ceste so povsod po državi zelo dobre (boljše kot pri nas). Mi smo se sicer po tem delu Maroka peljali z lastnim (najetim) avtom, ampak mislim da tudi z javnimi prevozi ni problem. Na izbiro imaš dve vrsti avtobusov (v tem delu ni železniške proge), CTM (s klimo, hitrejši, malo dražji) in vse ostale firme (lahko dobiš boljše ali slabše, lahko se ustavljajo samo na avtobusnih postajah ali pa vsakemu na cesti…). Za domačine so avtobusne vozovnice malo cenejše, tako da če slučajno navežete kakšne stike z njimi, se jih splača prositi, da vam oni kupijo karte na avtobusni. Če hočeta videti Todra Gorge, gresta lahko do Tinerhirja z avtobusom, od tam pa z grand taxijem (za 6 ljudi + šofer) še 15 km v sotesko. Čim bolj ko je taxi poln, manj bosta plačala, se da tudi barantat. Slapovi so kar precej oddaljeni od Marrakecha, ne vem točno kako je z javnimi prevozi (mi jih nismo šli pogledat), je pa v LPju vse napisano. Ravno tako se da it iz Marrakecha do slapov z grand taxijem, vendar je cena zaradi oddaljenosti temu primerna.
Mi smo avto najeli v Tangerju pri enemu lokalnemu rent a car in smo imeli precej slabe izkušnje. Stalno se nam je kvaril, v puščavi dokončno, denarja pa za ostale dni nismo dobili nazaj. Sicer smo ga dobili precej poceni, ampak če že najemate, se splača v eni od svetovnih rent a car (Avis, Hertz itd). Fiat uno (najcenejši) so načeloma zelo dobro ohranjeni. Če bi pa mogla še enkrat izbirat, avta definitivno ne bi najela, ker z javnimi prevozi ni problem, pa še veliko bolj poceni skoz prideš.
Želim vama prijetno potovanje po Maroku, če vaju pa še kaj zanima, pa kar vprašajta.
LP, Teja
Ne vem kako, ampak kar naenkrat se ne morem vec prijavit s svojim geslom..Mojega mejla pa ne najde..? Pa ni vazno 🙂
Res hvala za vase odgovore, so mi res v pomoc. Ceprav, ali mislite, da je javni prevoz ok tudi za tako omejen cas (mislim, da bi vzhodno od Marakesa potovala vsega skupaj kak teden)?
Kaj ste si v tem delu pogledali – imam Lonley, ampak me zanima kaksno pot vi priporocate v tem tednu ( ostale dni bova verjetno prezivela v Marakesu)?
Aja, ali se po vase splaca za kak dan iz Marakesa na Atlantsko obalo?
Ojla!!
Vzhodno od Marrakecha ni kaj dosti za vidt, oziroma ne vzame toliko časa. Splača se it v puščavo, do katere lahko prideš na dva načina; po cesti prek Erfouda in Rissanija (od tukaj naprej lahko najameš jeep, če pa imaš lasten avto, lahko tudi s tem) do Merzouge. Mi smo šli v ta konec. Druga možnost je v Zagoro, ki je bližje Marrakechu, do tam pa prideš prek Ouarzazateja. V puščavi smo bili eno noč; v Merzougo smo z lastnim avtom in domačinom, ki nam je kazal pot, prišli malo pred sončnim zahodom in se takoj odpravili s kamelami v puščavo (cca 1 uro). Tam nam je vodič skuhal večerjo, malo smo še poklepetali in šli spat v šotore. Zjutraj smo vstali ob petih in šli gledat sončni vzhod, potem nas je že čakal zajtrk in takoj potem smo že odšli nazaj do Merzouge. Tja smo prišli že ob osmih zjutraj. Imeli smo možnost dvodnevnega trekinga, ampak smo se vsi strinjali, da bo en dan (ena noč) čist zadosti. In je bilo res, ker so nas riti precej bolele, pa tudi zaradi vročine (tudi ponoči se ne shladi kaj prida). Za vse to smo dali 200 DH oziroma 5000 sit /osebo, sam smo precej barantali. Ponavadi ne znižajo pod 250 DH.
Pol se splača še pogledat Todra Gorge, vendar za to tudi ne rabiš dosti časa, pa po moje zna bit Dades Gorge tut fajn, sam mi smo se odločili samo za prvo. Vse to lahko na hitro vidiš tudi v enemu dnevu. Drugje se nismo ustavljali. V Marrakechu smo bili dva dni in smo tudi videli vse kar se je videt dalo, kljub temu, da smo čez dan počivali zaradi vročine.
V kakšnih berberskih vasicah se nismo ustavljali, razen v Mideltu, kjer smo prespali. Baje pa da se splača ustavit v nekaj vasicah vzhodno od Agadirja (according to LP). Mi smo iz Marrakecha šli v Essaouiro, zelo znano zbirališče vseh vrst surferjev. Tule smo bili kar nekaj časa. Vreme je precej hladno, ker ful piha iz Atlantika, vendar se je zgodaj popoldan dalo bit na plaži. Zvečer smo hodili v dolgih rokavih, tako da če mislita iti v te kraje, vzemita tudi kaj toplejšega za oblečt. Mestece je prijetno, sicer zelo turistično in temu primerno so tudi cene nekoliko višje.
Z enim od sopotnikov sva šla iz Marrakecha na najvišjo goro Atlasa (Jebel Toubkal), pot nama je vzela dva dni, vse z javnim prevozom. Zdej če sta zagrizena hribolazca, vama to pot priporočam, glede na čas ki ga imata, pa se verjetno ne splača.
Kaj drugega vama v okolici Marrakecha ne morem priporočati, ker to je vse kar smo videli, druge “znamenitosti” so pa že precej oddaljene.
Upam da se bosta zdaj kaj lažje odločila, še vedno pa se splača prebrat LP, mi smo se večinoma ravnali po njemu.
Teja
http://www2.arnes.si/~gbobna/manaroko/maroc.html
poglej si filmcek…
9000km, 4-5 falaflov, 21dni, 5 drzav, 2+ religiji, 200eu 🙂
Torej, precej je blo ze napisanega, mi smo precej hitro picili cez ta del, tako da ti ne morem svetovat za en teden programa, lahko pa par hajlatov:
Ceste so dobre, predvsem pa (razen v mestih) precej prazne, tako da je voznja lahko kar uzivantska. Med Marrakechom in Ouazazatom (cez Atlas) sicer manjka kaksna ograja na markantnih ovinkih, ampak se prezivi. Za del Maroka JV od Atlasa sicer ne vem, ker tam nismo prenocevali po mestih, ampak naceloma povsod po Maroku se v skoraj vsaki ulici najdejo t.i. guardiani. Ljudje s kaksno doma narejeno znacko, najveckrat v plavi delavski halji (narajmali smo celo enega z hladnim orozjem – bejzbolko), ki ti (tudi ponoci) merkajo avto. Tarife so razlicne (odvisne od mesta do mesta), gibljejo pa se od 10 do 50 Dh (1Dh = 22 Sit), kar je sprejemljiva cena za miren spanec.
Todra Gorge, ce se je lotis po turisticno (nimas zelje po kaksnem plezanju ipd) je zlo fajn za videt, ampak tam nimas kej delat vec kot nekaj uric. Od Tinerhirja po dolini navzgor je kar nekaj kampov, dolina je posteno namocena, tko da za kampirat se zna najti kaksna senca ob hladnem potocku, glej edin, da bo v kempu se kdo, ker se mi zdi, da se gre tam vsak z malo vrta svojega kemp mojstra.
Kar se tice puscave (Erg Chebbi) – ce se nista bla v “tapravi” puscavi, je to definitivno vredno prevert. Najbl obicajni so kamelji tripi cez noc iz Merzouge. Tja se, kljub pametovanju nekaterih lokalcev, da kamot pridt z avto (dobra asvaltna cesta), smo pa opazil, da so v Rissaniju in Erfoudu table za Merzougo cudezno izginle, oz. je ime Merzouga na nekaterih tablah posprejano s crno barvo. Mi smo sledil posprejanim tablam, oz. vozili naravnost v neoznacenih kriziscih pa smo prsli tja brez problemov. V sami Merzougi se s temi kameljimi tripi bavi precej folka, mi smo kake 2km naprej iz vasice pri nekem berberu (hotelcic La Tradition) za 300 dh (6600 sit) dobili kamelji trip do oazice in nazaj (2h v eno smer), vecerja v puscavi (Tajin), evropski zajtrk in tuse s toplo vodo naslednji dan pri hotelu, predvsem pa v dveh dneh nihce ni bil po arabsko nadlezen do nas, kar znas po nekaj dneh v Maroku zelo cenit 🙂 S 40% travarico smo kasneje v oazi poleg nasega vodica privabili se 3 vodice nekih drugih karavan, ki so popustili svoje turiste in se skupaj s svojimi tam-tamcki posedli pred nas sotor. Tista travarica se je v naslednjih 2, 3 urah zelo zelo obrestovala, tako da vsekakor priporocam, da se med prtljago znajde tudi kaj za boljso prebavo 🙂
Essaouria mislem da se splaca pogledat. Je kake 200-250km stran od Marrakecha, rekel bi mesanica klasicnega maroskega mesteca in recimo Pirana 🙂 Je zelo umirjeno mesto, restavracije mogoce res niso poceni, zato pa pred pristaniscem vsak vecer za nizke cene pecejo pester ulov tistega dne, za moje pojme najboljse razmerje hrana/cena v Maroku 🙂 Skratka z rent-a-carom dobri dve uri voznje iz Marrakecha, mislem da se splaca nardit eno nocitev, najbolje zadnje dni potovanja ko bosta rabila malo sprostitve.
Pred dvemi dnevi sva se z možem vrnila s tritedenskega potovanja po Maroku. Prevažala sva se z avtobusi in taksiji, od Nadorja do Fesa pa sva se peljala z vlakom.
Veliko so že drugi napisali, zato bi opisala le pot do Cascades d’Ouzoud. V Azilal (ki je oddaljen od Marrakecha 167 km) sva se odpeljala zjutraj ob 8 uri in pol z navadnim avtobusom, ker CTM avtobus v tiste kraje ne vozi. Zjutraj je še nekako šlo, proti poldnevu, ko smo prispeli v Azilal, pa je bilo že zelo vroče. V Azilalu sva srečala dve Angležinji, vzeli smo taksi in se odpeljali v 40 km oddaljen Ouzoud (taksi stane 150 Dh; deliš na število oseb). Slapovi so zares čudoviti. Žal mi je, da nisva imela dovolj časa za pot do soteske in jame, saj sva morala naslednjega dne že naprej v Beni Melal.
Naslednjega dne zjutraj sva čakala dobre pol ure, da se nas je zbralo 6 in odpelala sva se s taksijem v Azilal. Avtobus je prispel nekaj pred poldnevom, odpeljal pa je okrog 14 ure. Ozka cesta se vije čez hribe in doline, po slikoviti pokrajini kjer uspevajo oljke in kaktusi. Spusti se v dolino, kjer je jez in veliko jezero, potem pa se spet požene strmo navzgor v hribovje. Na vrhu se odpre pogled na drugo stran, na širno ravan – obdelana polja, nasadi oljk in pomaranč. Do Beni Melala smo se vozili dobri dve uri. Iz Ouzouda sva odšla zjutraj, v Beni Melal pa prispela šele pozno popoldan.
Iz Ouarzazata sva se čez prelaz Tizi n’Tichka odpeljala s prvim jutranjim avtobusom CTM (ob 8 uri in pol) v Marrakesch. V mesto sva prispela okrog 13 ure. Če bi šla v puščavo imaš iz Marrakescha do Zagore cel dan vožnje.
Če hočeš po Maroku potovati z avtobusi in taksiji moraš imeti dovolj časa na razpolago. V treh tednih nama je uspelo narediti krog po Maroku: Nador-Fes-Merzouga-Todra Gorge-Ouarzarzate-Marrakech- Imlil-na vrh Jebel Toubkala-Essauira-Cascades d’Ouzoud-Chefchaouen-Tetouan.
Pozdrav Silva
Ojla!
Mi smo bili dol en mesec in smo rentali Fiat Palio za 250 dh/dan- rentali smo ga za 22 dni. Bili smo 4je in se je vsekakor splacalo. Z avtom ni bilo nobenih problemov, bil je letnik 2004 in imel je 60.000 km, ko smo ga vrnili pa 6.000 km vec. Za kampiranje zal ne vem ker smo to storili le enkrat (placali 5dh po osebi), sicer smo spali zunaj.
Glede Merzouge – midva sva dala za noc v puscavi 150dh po osebi. Kako se je hotel iz katerega smo sli imenoval zal ne vem, vodic je bil pa Mohamed 😉 in blo je vse OK.
Ceste so ful ok, morda mal ovinkaste v visokem atlasu in en predel do Todra gorge je bil cca 50km makedamski in luknjast.
Ce obisceta cascades d’Ouzoud – za 15 dh lahko spita pod njimi v sotoru ter obvezno poskusit figov snopc 😉
Forum je zaprt za komentiranje.