Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Maroko spring break

Maroko spring break

Zanima me čim več informacij o vožnji z avtomobilom z slovensko registracijo po Maroku.Kvaliteta cest, policijske kontrole, kako je s parkiranjem čez noč v večjih mestih… morda kakšni posebni nasveti.

Hvala in lep pozdrav

No, mi smo šli s svojim avtom do Gibraltarja, s trajektom čez in rentali tam.
Še vedno nas je stalo cca 60.000 /osebo, vključno z rentanjem, cestninami in drugo za 10 dni + 2 dni vožnje v obe smeri.

Čeprav je bilo kar nekaj kritik ob zadnji debati o tem, še vedno menim, da je to boljša varianta kot vožnja s svojim avtom tam ali letalo+ rent a car.

Zagotovo pa je stvar osebne rpesoje. Glavne ceste so sicer lepe, če pa boš kolovratil kaj izven glavnih smeri, je pa precej slabše. Mi smo vozili tudi po hudourniških strugah, tam pač teče cesta.

Cela debata je bila pred cca 2 mesecema točno na to temo, zato ne bi bilo slabo, da malo poiščeš v zgodovini.

lp

bv

kakšni so glavni razlogi da ste se odločil za rentanje, in ne za to da bi šli s svojim čez?praktični razlogi?
pa še to me zanima, a ste šli z gibraltarja na tangier al na ceuto.

hvala

Tangere, Ceuta je Španska. Razlogi

Nismo vedeli, kako bo tam oz. kako bi sprejeli tujo registracijo, izkazalo se je, da čisto dobro
Najpomembnejši razlog, nismo vedeli, kake so tam ceste, domnevali smo, da ne v najboljšem stanju – imeli smo prav, govorim o stranskih cestah, ne glavnih.
Nismo vedeli, kako bodo lokalni pajkani gledali na tujo registracijo – še bolje kot na domačo
Cena – z rentanim avtom je riziko nesreče prevaljen na agencijo, pri svojem je tvoj. Glede na izkušnjo iz Indije, kjer smo se zaleteli, to ni bil zanemarljiv argument. Ne velja namreč kasko.
Vprašanje, kako puščavski pesek vpliva na barvo in notranjost avta. Tudi to se je izkazalo kot zelo upravičeno

Drugače smo se peljali dol s Cliom, rentali smo Unota.

lp

bv

Res pa je, da smo večinoma bluzili po gorovju Rif in po vzhodnem delu Maroka

verjamem da so ceste čez hribe na vzhodu druga zgodba, jest se mislm držat na zahodni strani obala pa do marakeša.Slišm od ljudi angležev francozov in drugih da je vse zelo enostaven, seveda do takrat ko vse štima najbrž, ni pa glih fino če kej crkne al pa kej podobnega, še posebej ker gre za avto ki je za afriške razmere precej HI-TECH.plus da ne bi rad zgledu k en EU hoštapler

lp

Potem ne skrbi. Tam ne verjamem, da bi lahko imel probleme, še posebej, če je avto hi-tech. Taki ne crkujejo, tudi peska ni ravno na pretek. Po mojih izkušnjah so pajkani vredni zaupanja.

lp

bv

Mi pičimo jutri proti Maroku z avtom in ga bomo peljali čez. V torek vozimo ze po Maroku in ti porocamo iz prve roke. Po temeljitem preucevanju razmer smo se zedinili, da zadeva ni problematicna. V Maroku bomo do 12. tako, da ce boste tudi vi takrat tam se pa morda kje najdemo :)))

lp

oz

Bravo! Jest bom šou sicer okol 16. tako da srečal se očitno ne bomo, upam pa da vam bo šlo vse smooth, in poročajte.

Lp

stayin alive

pozdrave s casablance

edina problematicna zadeva dosedaj so krozisca v velikih mestih crt ni; iz petih smeri folk vdira. ko pa se navadis je kul. ceprav nas je blo sprva ful strah. ceste med kraji so zaenkrat odlicne. policajev ogormno zelo prijazni. na meji brez podkupnine ne gre ko nijker v maroku; definitivno je avto najboljsi nacin za maroko: slovenci smo jim simpaticni; pomaga omenjanje blizine bosne…….

se pa v maroko nedvomno splca it; do gibraltarja smo vozili 25 ur;

bom vec napisal ko dobin nearabsko tipkovnico zaradi tega je tudi jezik tako obupen

se javim v nedeljo ponedeljek ko prilezeno s toubkala

lp
oz

lepo da se javlate & velik sreče še naprej

Ozbej me veseli, da uživate. Maroco je res čudovit. Pozdravi Casablanco v mojem imenu:))))

Lp
Analina

Če ni že prepozno, pojdite tudi Chefchaouen pogledat. (to ste pa verjetno že spoznali, spite lahko kjerkoli v avtu, v mestih pa za 20 dirhamov na parkiriščih ali v kampih.) Lepo se imejte, čeprav najbrž prav toplo še ni.

HVALA VSEm ZA LEPE ZELJE. pred marakesom smo nabasali radar in tip nam je kazal neki obrazec na njem cifra 400 dirhamov cca 40 evrov in okrog cifre sami valovcki – arabska pisava, naredili smo se butaste in vprasali za popust in je reku da mu lahko damo provizijo in smo mu potem dali sto dirhamov brez potrdil se prevec najbrz: policije je ogromno nas pa hocejo marocani na vsakem koraku ociganiti, smeha je ogromno, zelo pomembno je kako zgledas kako si obut in kako dobro govoris tuje jezike: Boljse kot je vse to bolj te upalijo: Mi se vecino sporazumevamo kar po slovensko. obleceni smo tudi bolj cigansko in v papuce tako da se lahko uspesno pogajamo: avto prenocuje na varovanih parkiriscih za 20 dirhamov – pogaanja. spimo v low budget hotelih za 5-10 evrov na noc imamo pa cca 20 evrov porabe dnevno. marakes navdusuje in je veliko bolj urejen kot casablanca – sploh ceste in tudi varnejsi ceprav smo pricakovali nasprotno. Jutri zacnemo vzpon na toubkal ki ima dovolj snega za smuko z njega: potem pa essaouira; todra, dades; puscava; fes meknes in za domov chefca….

pozdrave v slo

oz

zopet so nas ustavili policaji tokrat ker smo kao prevozili stop znak, po tem ko smo mu tezili da smo studenti in da studiramo kmetijstvo in da smo z jugoslavije kjer je bila vojna in podobne manjse ali vecje buce smo se resili z manjso podkupnino ceravno nam je na eni tocki ze sodnika obljubljal. po ze drugi provision smo se smejali do solz. ocitno je pa nekaj, ce te kje lovijo te na mestnih vpadnicah, voznja ponoci je zelo tezka in je ne priporocamo, ljudje hodijo po cesti, motorji brez luci, udarne jame, neoznaceni robovi cest, avtoceste pa so tudi ponoci kar v redu, po vsej drzavi se za varno prenocevanj avta placuje 20 dirhamov – 2 evra – dosedj zelo pozitivne izkusnje,

lp oz

Samo opozorilo vse: lani smo razmišljali o potovanju v Maroku z lastnim avtom, po preverjanju se je pokazalo, da razen obveznega ostala zavarovanja (kasko) v Maroku ne veljajo, ker se ne šteje med evropske države. Potrebno je skleniti novo zavarovanje, ki vas bo stalo cca. 100.000 do 200.000 SIT, seveda odvisno od vrednosti vozila.

Skratka, predrago.

lp

Kar lepo in srečno naprej in nato domov, pa še malo več podatkov o hrani, pijači ,o kampih, če jih kje vidite.Vse to nam bo prišlo prekleto prav in všeč mi je ker ne omenjate turističnih destinacij in podobno.
lp srečno
dani

Ne mi ga srat 100 ali več jurjov, za kakšn avto,Bentley al kakšno luxuriozno vozilo?

A se splača it u Maroko ne da bi šou čez Atlas in v pustinjo,ampak sam mesta ob obali?
Pa ne mislm na finančen vidik splačanja.

kva se splača iz Maroka prpelat u Slovenijo?.Razen žensk.

hašiš

Kej pa kej druzga?

Srecno smo prispeli domov. Ppost kar se zavarovanja tice me cudi, ker so nam na zavarovalnici izrecno omenili da ni problema in nam to dali tudi pisno.

Upam, da v kratkem napisem porocilo, ki bo izrazito namenjeno vsem ki se boste odlocili za pot v maroko z avtomobilom. Maroko je izredno zanimiva drzava in le avtomobil ti omgoci, da v 14 dneh vidis recimo 2/3 vseh higlightov. Nekaj splosnih ugotovitev:

diesel: 140 sit, veliko bencinskih crpalk na evropskem nivoju, le po puscavi je treba biti bolj pazljiv, mi smo imeli se neo 20 l kanto s seboj

policaji: ko te ustavis si prijazen, nikakor ne pametujes in po ponavadi zelo smesnem pogovoru das tipu 10 evrov na roko, zelo pomagajo tudi ciki in alkohol, vzemite s sabo in deset flaskic po 2 deci domacega snopca in steko cikov in skozi blagovno menjavo boste domov pripeljali ogromno

meja: ne gre brez podkupnine, na meji so neki tipi, ki so uradno oznaceni kot pomoc in ti pomagajo izpolniti obrace na koncu seveda pricakujejo placilo (mi smo dali 5 evrov ceprav so se malo zrdovali, ne se sekirat to je del njihove kulture), ce tipu ne placas bos si rezerviraj vsaj nekaj ur za zdenje na meji

ljudje: v vodicih pise da so gostoljubni, kot povsod po vsetu so taki in drugacni vendar so za nase pojmovanje zelo vsiljivi in te skusajo na vsakem koraku nategnit, zelo pomagajo predhodne izkusnje iz turcije ali tunizije oziroma podobne ce on rece startno ceno 100 reces ti deset in ne smes kazat nobenega navdusenja in potem bos placal 30

vozna do gibraltarja: tja smo vozili 25 ur neprestane voznje v treh po soferski logiki vsak stiri ure vozi, stiri ure navigira in stiri ure spi, meja spa/fra je na pol poti. stroski za vse cestnine so okrog 150 evrov v eno smer (po spaniji je pomembno kjer gres ker je ful avtocest zastonj), dol smo porabili stiri tanke po 50 l cca 120 evrov. Nazaj smo se odlocili za lagano varianto in potovali dva dni in dve noci. Po Spaniji nismo placali niti ene cestnine, v Franciji smo sli na avtoceste sele pred Marseilom, po Italiji smo sli od Cremone do Padove po navadnih cestah in dali za pot domov za cestnine 60 evrov, porabili tri tanke po 50 l pri povprecni porabi 5 l (seat toledo 1.9 tdi 2,2 obratov – 110 na uro). Ce imas cas in ne pritiskas lahko veliko prisparas. skupaj s potjo tja in nazaj ter po maroku smo naredili 7500 km.

Upam, da bom cez vikend uspel napisati natanco porocilo iz katerega bo vse razvidno pa ga bom potem dal na page.

Vsekakor pa je Maroko izjemna drzava, kjer smo v 14 dneh osvojili in odsmucali najvisji vrh sevrne afrike 4167 m Toubkal, se kopali v oceanu in oazah, jahali kamele v puščavi in smučali po sipinah, videli nekatera najstarejsa mesta na svetu, navisji minaret na svetu, tretji najvecji verski objekt na svetu, se do sitega najedli skampov……

Nasvet vsem ki se odlocate, pejte ne bo vam zal, ceravno ima vse skupaj iz slovenije zelo avanturisticen pridih.

lp

oz

Ste mogoče šli v Imbissil?

lp

bv

Zal ne, na koncu nam je zmanjkovali casa, in smo bili se dva dni pred potjo domov v Merzougi v puscavi v juznem maroku 700 km od tangierja. za videt cel maroko je treba imeti vsaj tri tedne casa pa se pot tja in malo rezerve kar pomeni enomesecni projekt. za pot tja in nazaj smo porabili 220 evrov po osebi, v maroku pa v 14 dneh zapravili 350 dolarjev po osebi po nacelu zgonjega spodnjega razreda potovanja. ce pa skozi kampiras lahko ta znesek zmanjasa se za 100 dolarjev.

lp ozbej

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close