MARMORNI KOLAČ
Kolač je enostavno pripraviti po temle receptu (mnogo-krat preizkušenem):
300 g mehkega masla / margarine
275 g sladkorja, 1 vrečka vanilin sladkorja, sol
2 žlici ruma
5 jajc
375 g mehke moke
4 zravnane žličke pecilnega praška
3 žlice mleka
20 g kakava
Maslo mešamo, da se speni (par minut), potem postopno dodajamo sladkor, rum in ščep soli. Mešamo, da nastane gladka krema.
Potem dodamo drugo za drugo jajca – vsako mešamo cca pol minute. Moko, presejano in premešano z pecilnim dodajamo počasi – dodamo tudi mleko.
Model (za šarklej ali škatlast – podolgovat) namastimo in posujemo z moko. Vanj nadevamo 2/3 testa. V preostalo testo zamešamo 20 g kakava. Tega nadevamo po vrhu in z vilicamo povlečemo spiralasto skozi obe vrsti testa, da nastane marmornati vzroec.
Pečemo pri 175 stopinjah cca 50 minut – naredimo preizkus z leseno palčko.
Evo, pa še enega (z oljem, ne z maslom)…
4 jajca
120 g olja
180 g sladkorja
2 dl mleka + 2 žlici mleka
2+1 žlici ruma
2 žlici kakava
300 g moke (lahko tudi manj – potem je še bolj sočen)
pecilni prašek (nekje 1/2)
po želji limonina lupina
Zmiksaš beljake s sladkorjem do res trde, homogene mase, postopoma dodaš rumenjake (miksaš pri najnižji hitrosti), olje, mleko (2 dl), 2 žlici ruma in narahlo umešaš moko s pecilnim praškom. Polovico te mase odliješ v namaščen in pomokan pekač (ni trda masa, ampak se kar lepo zlije), v drugo polovico pa previdno vmešaš 1 žlico ruma, 2 žlici mleka in 2 žlici kakava. Preliješ po svetli masi in pečeš ca. 3/4 ure pri 175 oC (pač po potrebi – poskusi z zobotrebcem).
Je pa to recept za moje prvo pecivo, ki ga niso mogli prehvaliti :).
Forum je zaprt za komentiranje.