Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika MARMORNI KOLAČ

MARMORNI KOLAČ

Prosim za zeloooooo dober recept za marmorni kolač.

Moji otroci ga obožujejo, pa bi ga poizkusila narediti sama doma, vendar ne vem kako.

Lp G

Kolač je enostavno pripraviti po temle receptu (mnogo-krat preizkušenem):
300 g mehkega masla / margarine
275 g sladkorja, 1 vrečka vanilin sladkorja, sol
2 žlici ruma
5 jajc
375 g mehke moke
4 zravnane žličke pecilnega praška
3 žlice mleka
20 g kakava

Maslo mešamo, da se speni (par minut), potem postopno dodajamo sladkor, rum in ščep soli. Mešamo, da nastane gladka krema.
Potem dodamo drugo za drugo jajca – vsako mešamo cca pol minute. Moko, presejano in premešano z pecilnim dodajamo počasi – dodamo tudi mleko.
Model (za šarklej ali škatlast – podolgovat) namastimo in posujemo z moko. Vanj nadevamo 2/3 testa. V preostalo testo zamešamo 20 g kakava. Tega nadevamo po vrhu in z vilicamo povlečemo spiralasto skozi obe vrsti testa, da nastane marmornati vzroec.
Pečemo pri 175 stopinjah cca 50 minut – naredimo preizkus z leseno palčko.

Še moj recept:
MARMORNI ŠARKELJ

15 dag masla
4 rumenjaki
vanilij sladkor
25 dag sladkorja
1/8 l mleka
2 žlici ruma
20 dag moke
3 dag kakava
4 beljaki.

Penasto zmešaš maslo s sladkorjem, dodaš rumenjake, vanili, mleko, rum, kakav (v polovico testa), 10 dag moke, 10 dag pa zmešaš v sneg iz beljakov.

Evo, pa še enega (z oljem, ne z maslom)…

4 jajca
120 g olja
180 g sladkorja
2 dl mleka + 2 žlici mleka
2+1 žlici ruma
2 žlici kakava
300 g moke (lahko tudi manj – potem je še bolj sočen)
pecilni prašek (nekje 1/2)
po želji limonina lupina

Zmiksaš beljake s sladkorjem do res trde, homogene mase, postopoma dodaš rumenjake (miksaš pri najnižji hitrosti), olje, mleko (2 dl), 2 žlici ruma in narahlo umešaš moko s pecilnim praškom. Polovico te mase odliješ v namaščen in pomokan pekač (ni trda masa, ampak se kar lepo zlije), v drugo polovico pa previdno vmešaš 1 žlico ruma, 2 žlici mleka in 2 žlici kakava. Preliješ po svetli masi in pečeš ca. 3/4 ure pri 175 oC (pač po potrebi – poskusi z zobotrebcem).

Je pa to recept za moje prvo pecivo, ki ga niso mogli prehvaliti :).

Hvala vsem, s peko začnem konec tedna.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close