Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Marmelada vedno steče…:(

Marmelada vedno steče…:(

Kadarkoli delam čisto preproste zavitke iz listnatega testa z marmelado, ki jih popečem v pečici, marmelada vedno steče in se “zažge” na pekač. Kakšen nasvet, da se to ne bo zgodilo?

Poskusi s pekmezom.

marmelade danes niso več marmelade ampak ena sama voda z želirnim sladkorjem in malo sadja…ko to vodo segreješ želirno sredstvo ne deluje več (vročina)…zato ti priporočam, da sama nareduiš kakšno marmelado, ampak brez želiranja…sadje toliko časa termično obdeluješ, da se zelo zgosti-ko se ohladi je trda.
Kljub temu pa tudi takšna marmelada malo poleze, zato moraš testo bolj zapreti-onemogočiti pot na pekač

Lahko pa kupiš marmelado za pečenje: termostabilno. V večjih trgovinah.

Kakšna pa je ta termostabilna marmelada? Mogoče kakšno ime, proizvajalec. Še nikoli nisem slišala zanjo. Pa sestava bi me tudi zanimala, če jo imaš slučajno pri roki.

Hvala in lp

Julija

Pri kakšni temperaturi pečeš?
Po mojih dosedanjih izkušnjah predlagam, da znižaš temperaturo na 170 do 180 st. C. Seveda posledično testo ne bo zlato-rjave barve, ampak bolj svetlo.

Za take stvari uporabljam domače češljevo ali češnjevo “meso”.

Nič sladkorja, nič želina in goooosto. Lep pozdrav

Pozdravljena, Babi!
v oči mi je padlo predvsem “brez sladkorja”, pa me zanima, kako to češpljevo meso pripraviš. Ali toliko časa kuhaš, da se zgosti in obstane kot shranek, ali je to kaj drugega?

Lep pozdrav,
Astra.

Hej, Astra!

Prepis iz moje stare knjige:

“Kadar kuhamo sadje tako dolgo, da se zelo zgosti, dobimo sadno meso (pekmez, povidel, češpljevec).Dodamo le malo sladkorja ali pa nič.

Čim manj dolgo kuhamo sadno meso, tem več ohranimo v njem vitaminov, zato naj bo ogenj močan in pridno mešamo. Najbolj znano sadno meso je češpljevec.

Česplje ( ali višnje ali češnje) lahko grobo zmeljemo. Meso kuhamo na močnem ognju, da se vkuha do polovice od prvotne količine. Biti mora tako gosto, da težko pade od žlice. Damo v lončene posode, postavimo v mlačno pečico, da se napravi po vrhu kožica. Posodo nato pokrijemo s celofanom, zavežemo in shranimo v hladnem suhem prostoru. “

Zdaj pa nekaj svojih izkušenj. Sicer je že napisano na teh straneh
( marmelade brez sladkorja).

1.Sladkor je kriv, da se ob pecenju razleze, ne sadje.

2.Najraje delam vse marmelade z minimalno količino sladkorja ali nič.

3. Da je vse hitro narejeno, kuham majhne količine v šiiiroooki posodi; največ do 1 kg sadja. Tudi dve posodi hkrati. Tako se hitro gosti in vitamini ostanejo.

4.Dodam sok limone proti koncu za hitrejše želiranje ali ribez ali karkoli ki vsebuje pektin. Želina še nisem nikoli rabila. Meni se še preveč včasih strdi; moram kar paziti.

5. Tudi marmelade delam z minimalno količino sladkorja in kuham največ 20 minut. Zaradi varnosti, shranim v majhnih posodicah v zamrzovalniku.

Tako narejeni pripravki so res samo sadje.

Upam, da sem kaj pomagala. Pa še mace pobrskaj 3 leta nazaj. Pisali smo veliko.

Pozdravček Babi

Problem je v tem, da jo jaz dobim. Pojma nimam kdo jo prodaja v trgovinah, sem pa prepričana, da sem jo videla v eni od večjih trgovin. Na njej je pisalo: marmelada za peko. Sigurno jo boš našla kje. Jaz bi tudi sama kuhala marmelado, samo časa pa ni…:))))

Hvala PEPA, bom preverila, ko grem v kako večjo trgovino.

lp

Julija

Hojla, Babi!
Hvala lepa za odgovor. Res je o marmeladah brez sladkorja že tekla beseda, samo nisem vedela, da se temu reče “meso”. In koliko časa približno porabiš za 1 kg takega mesa? Saj mi ne gre za čas, če se lotim vkuhavanja, si ga pač vzamem, bolj mi je za vitamine. Tudi jaz sem že zamrzovala marmelade, ki sem jih sladkala z zelo malo sladkorja, ali pa z umetnim sladilom, vendar možu, ki so mu bile pravzaprav namenjene, niso bile všeč.

LP, Astra.

Ja, tako je Astra:) Ponavadi je tistim, za katere delamo, najmanj všeč.

Kg sadja razdelim v dve posodi in 20 minut na močnem ognju je dovolj.

Jaz imam rada za pečenje, za v jogurt…res občutek sadja in malce razredčeno tudi za palaćinke.

Seveda delam tudi navadne marmelade, a vedno z minimalno količino sladkorja. Zato pa dodam eksotične začimbe ala kardamom, klinčki in seveda INGVER:)

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close