Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika marmelada iz agrumov-Babi

marmelada iz agrumov-Babi

Pozdravljene drage kuharice- mlade, mlajše, najmlajše…dobre, boljše, odlične…

Pogosto vas berem in se učim od vas. Nekaj receptov sem že preizkusila, posebno tistih, ki jih napišeš ti, draga Babi. Res si mojstrica, predvsem pa izredno velik človek, saj tako nesebično deliš svoje bogate kuharse izkušnje, nas učiš,vzgajaš in obenem dvigaš kuharsko kulturo slovenskih gospodinj in gospodinjcev. Hvala ti.
Moja želja pa so recepti za marmelade iz agrumov. Če se prav spomnim, si nam, takrat, ko smo se še potili od vročine, obljubila, da nam v mrzlih jesenskih dneh napišeš kakšen recept. No, zdaj so taki dnevi že tu, celo sneg se nam obeta, pa bi bilo prav, da zvemo za tvoje skrivnosti. Jaz obožujem pomarančno marmelado(druge še nisem jedla) in sem jo lansko leto prvič sama naredila. Bila je dobra, vendar malo je imela grenkega priokusa. Delala sem po receptu, ki sem ga dobila na Kulinarika net. V tem receptu je pisalo, da pomaranče olupiš, dobro odstraniš belo kožoco, ki daje grenak okus in narežeš na rezine ter kuhaš…. Mislim , da je bil vzrok za grenkobo prav v teh rezinah. Namreč tudi v sredi sadeža je belo vezivno jedro, ki ga jaz nisem odstranila, kajti sicer bi rezine razpadle. To so samo moje ugotovitve.
Zato pa prosim za tvoj recept in natančna navodila.

Lep pozdrav
Mako

Hej,dobis vsa navodila,samo nekaj stvari moram se prej postoriti.Velja?Lp

Hej!
Za grenkobo,oziroma bolje trpkost niso krive tiste prozornr lupinice med krhlji.Stvar je v tem,da moras grankobo prej spraviti ven.Je pa res,da malce bo vedno potegnila na grenko,saj je ravno to car pomarancne marmelade.Seveda ne prevec.
Na sejmu,ki so ga priredile zene ambasadorjev sem kupila s Sicilije krasno pomarancno in limonino marmelado in tudi tista je malce pogrenila.

Nacina sta dva: prvi je tak(jaz ne delam po njem),da kuhas cele sadeze v vodi,da lahko z vilicami spiknes in gre vilica v sadez,potem pa 24 ur namakas v cisti hladni vodi,ki jo menjas in se enkrat.Potem olupis in odstranis se belo kozico,narezes na rezine in kuhas,kot si kuhala.

Drugi,po katerem jaz delam:pripravim 8 d0 10 sadezev,od tega naj bi bli trije neskropljeni.Tu je zdaj problem!Ker jih ni,jaz tri sadeze dobro operem.
Verjetno brez haska,ker skropiva ne odstranim!!!
Te tri sadeze cisto na tanko olupim,da odstranim samo zgornjo kozico,brez belega.Jaz s tisto napravo za lupljenje krompirja(lok in rezilce)
Ostale olupim,odstranim belo kozico,razdelim na krhlje,razrezem na koscke.Tega naj bo 900g.
Lupinice dobro prevrem v malo vode,jo odlijem in se dvakrat ponovim(odstranjujem grenkobo).

V receptu pise na 900g pripravljene mase damo 1000g sladkorja.Jaz dam manj.
V posodo dam sladkor in samo toliko vode,da pokrije in segrevam,da nastane sirup;v to dam pomarance in pripravljene lupinice.Kuham do zeljene gostote. Jaz imam rada tiste oranzne kozice.Originalna sicilijska jih tudi ima.Proti koncu stisnem se malo limone,da prej zelira.Ce dodam ze kuhani se 3 zlicke pomarancnega likerja,je pa se okusnejsa.

Ce uporabljs zelin,das na 900g eno vrecko.
Lahko pa das naenkrat sladkor in narezano sadje.

Ce tebe moti grenkoba,potem je najbolje,da delas po prvem primeru,seveda brez lupine.

Podobno delam tudi iz rdecih grenivk(brez lupinic).Vsak krhelj olupim(gre lepo) in razrezem.
V limonino pa dam na koncu kak list melise.V to dam tudi prekuhane lupinice.
Kombinacij je veliko.Zelo dobra je iz grenivk in mandarin.
Lani sem naredila iz pomaranc,grenivk,limon(vse ocisceno zmiksala) in dodala krhlje mandarin,ki sem jih prej namocila pol ure v malo pomarancnega likerja(3 zlice).

Ce se bos za kaj odlocila,lahko se povprasas.Jaz sem nagnjena bolj h grenkobi,zato je mogoce ne opazim. Lep pozdrav Babi

Hej,tako sem zatopljeno pisala,da sem pozabila zahvaliti se za prijazne besede. Ves,zahvala gre tudi vsem vam za prijetno druzbo;dale ste mi veliko veselja in topel obcutek,da tudi kot upokojenka nekam pripadam.
Lep pozdrav z obale Babi

Draga Babi,
najlepše se ti zahvaljujem za izčrpna navodila (kot ponavadi). Najprej bom poskusila po tvojem receptu, ki je preizkušen, če mi bo čas dopuščal, pa še po siciljanskem. Vem, da pomarančna marmelada malce pogreni, vendar moja je preveč. Še zlasti zato, ker jo kuham za otroke, ki so na grenak okus bolj občutljivi.
Me pa zanima glede pomarančnega likerja, katerega ti uporabljaš. Jaz, razen pomarančnega vinjaka Orly, nisem še nobenega poskusila.
Ko bom marmelado skuhala, bom poročala.

Lep pozdrav na morje.
Mako

Hej, kupim ga v Italiji,prav liker,mislim da bi tudi 2 zlicki vinjaka bilo v redu,saj alkohol izhlapi ali pa pomarancna esenca(tisto v majhnih steklenih ampulcah.Najraje imam iz mandarin Cointreux.Ne vem,ce sem prav napisala.Krasen je tudi za razna peciva,namocene piskotke,za navlaziti biskvit … Lp Babi

Babi,
hvala za informacijo. Ko bom šla v Italijo, ga poiščem, pa aromo tudi. Komaj že čakam, da skuham marmelado. Hčerki sem se pohvalila, da imam nov recept za pomarančno marmelado, pa me je vprašala: A, od Babi? Ja, seveda. Njenim receptom 100% zaupam.

Lep dan na morje.
Mako

Hvala Mako,tebi in hcerki!
Saj se vedno bojim,ko napisem recept.Sem to pisanje vzela z veliko odgovornostjo.Bo uspelo,so razumele… in se okusi so razlicni! Jaz imam rada vse,kar je malo grenko,trpko in da popika kot ingver. Lep dan Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close