MARMELADA BREZ SLADKORJA?
Da se kuhat v pečici brez mešanja.
Sladkor je v marmeladi ne le zaradi okusa, ampak kot konzervans. Če hočeš čisto brez, seveda lahko skuhaš sadje, večkrat po malem in ga shraniš v manjših posodah v zamrzovalniku in/ali hladilniku, jaz sem jo kar v jogurtovih lončkih. Ker me tekoča marmelada ne moti, jo tudi kuhala nisem dolgo.
Miranda
Tudi jaz že ves čas kuham marmelado brez sladkorja, oz. ga dam za kako žlico, dve, včasih pa tudi umetno sladilo.
Sadje očistiš + vse kar je potrebno….daš kuhat, da se zmehča, prevre… Dodaš sladkor, natren ( kolikor meniš da je po okusu potrebno) Potem pa zmešaš ŽELIN ( v roza vrečki) z žlico sladkorja( tako je v navodilih, čeprav tega ponavadi ne počnem)in vse skupaj streseš v marmelado, pomešaš in pustiš še par minut da vre. Narediš želirni poiskus na krožničku in še vroče zliješ v kozarce.
Tako sem že naredila: jagodno, breskovo, slivovo, grozdje,hruškovo, ribezovo, malinovo, mešano jabolka/hruške, jabolka/breskva
Mogoče se 1 na leto pokvari, vendar je to bolj zaradi slabih ( večkrat uporabljenih) pokrovčkov.
Kar pogumno poiskusi. Uporabi Želin. Res je da je konzervans, vendar raje zto, kot pa presladko marmelado. Meni ne gre po grlu. Če pomislim na razne sadne namaze od Tuša, Špara…, bljak, ti pridejo v poštev samo pri linških piškotih.
jaz tudi vedno delam z želinom in malo sladkorja pa mi vedno rata. kuham pripližno malo več kot eno uro. sadje očistim dam v lonec kuham približno pol ure nato ga dam dol iz štedilnika s paličnim mešalnikomn zmiksam in dam nazaj na štedilnik nato dodam želin razmešan s sadkorjem . na en kg sadja dam približno 10 do 15 dag sladkorja. sadje prej iztehtam. nato kuham še pol ure, če preveč šprica iz lonca ga pokrijem. ko je kuhano dam marmelado v kozarce še vročo, obrnem kozarce na glavo da zadihta za parminut. pozor vedno uporabljam nove pokrovčke. potem pa dam še pasterizirat v ror na 100 stopinj 40 minut in pustim v pečici čez noč , da seohladi. vedno uspe. delam tudi domači gosti sok, ki vedno rata, če koga zanima lahko napišem tudi ta recept.
Forum je zaprt za komentiranje.