Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Marka ali Markota?

Marka ali Markota?

Kolikor jaz vem, je edina pravilna oblika tožilnika besede Marko “Marka” in ne “Markota”. Sedaj me nekdo prepričuje v nasprotno – ima kdo točen podatek o tem (mnenja žal ne pomagajo kaj dosti)?

Sigurno je pravilno Marka, tako kot Stanko – Stanka.

… bi bližnji sosed varoval svet Marka.

(Prešeren, Vrba)

Če mnenja ne zadostujejo, potem ne vem, zakaj sprašuješ na forumu, kjer ti vsak lahko pove, kar hoče. Marka je prav, ampak tega ti tule ne moremo dokazati. Poglej v pravopis.

Eeeee … Prešernova Vrba je pa tukaj povsem neprimeren zgled:

Mi mirno plavala bi moja barka,
pred ognjem dom, pred točo mi pšenico
bi bližnji sosed varoval – svet’ Marka.

Tu bi Prešeren napisal “sveti Marko” in tako moramo razumeti, ne svetega Marka/Markota, vendar se mu rima ni izšla (kar je pri njem bilo zelo redko, zato se je poslužil “pesniške svobode”. Prav je imel.

Glede sklanjanja Marko, Marka pa lahko preveriš na

Seveda isto piše tudi v pravopisu, in seveda se da o edini primernosti takega sklanjanja tudi diskutirati. Problem je namreč v tem, da pri tem načinu sklanjanja iz sklona ne moremo ugotoviti imenovalnika, ne moremo torej vedeti, ali je nekdo Marko ali mark, Niko ali Nik ipd.

Vendar: po pravopisu je Marko, Marka.

Filip: tale link je res pomagal, hvala. 🙂
Bil sem 99.9% prepričan, da imam prav (torej Marka), a ker je bila nasprotna stran sveto prepričana v alternativno obliko, sem raje preveril.

spela: forum ni namenjen samo mnenjem. Aksiom npr. ni mnenje, prav tako ne pravopis. Žal pa nimam pojma o tem, da bi obstajal brezplačni pravopis na spletu. Žalostno, če družba hoče izobraženost in dostop do osnovnih informacij, pa jih je na voljo le za ščepec, ostalo pa je vse plačljivo…

Hotela sem reči, da na forumu lahko napišeš karkoli. Tista spletna stran pa ni pravopis. Nočem reči, da zaradi tega ni zanesljiva – ampak, kdo pa je POVSEM zanesljiv? Tudi pravopis ne.

Nisem pa mislila nič slabega, res ne.

Markoff napisal:

> … Žal pa nimam pojma o tem, da bi obstajal
> brezplačni pravopis na spletu. Žalostno, če družba hoče
> izobraženost in dostop do osnovnih informacij, pa jih je na
> voljo le za ščepec, ostalo pa je vse plačljivo…

S tem se pa res strinjam. Kolikor je javnega tarnanja, da je slovenščina ogrožena, da Slovenci slabo znamo svoj jezik, mladina pa sploh itd. itd …
Obstaja celo nek Urad za slovenski jezik in neki zakoni o slovenščini v javni rabi … da bi pa država preskrbela spletni pravopis, e, to pa ne. Jaz ga sicer imam, v knjižni obliki, a kupila ga je firma.

Tista spletna stran ni pravopis, vendar je delana na osnovi pravopisa, in kolikor vem, tudi spremembe pri Amebisu dokaj ažurno vnašajo.

Stoodstotno zabetoniran pa noben jezik ni.

New Report

Close