MARGARINA?
Mishika hojla,
veš kaj pa me vseeno čudi (če praviš, da je nastal škandal v zvezi z margarinami glede vsebnosti trans maščob)? Da ni nastal škandal glede najbolj običajnega živila, ki ga najdemo v skoraj vsaki kuhinji – rafiniranega sončničnega olja. A ima v primerjavi z margarino toliko manj trans maščob, da ni omembe vredno?
Kakorkoli, jaz za peko uporabljam izključno takšne vire, ki so obstojni pri segrevanju pa še temu se, če se le da, izognem oz. uporabljam v zelo majhnih količinah. Torej – maslo, MCT olje, trenutno pa kokosovo mast, ki se od navadnega masla loči po tem, da ne vsebuje holesterola.
LP, Staša
P.S. Barb, kako pa je tebi všeč kokosova mast?
Glej: finta teh trans-nasičenih MK je v tem (naj me prosim kdo popravi, če se motim)… Iz tekočih olj (rafiniranih ali ne), ki vsebujejo precej nenasičenih MK (zato so tekoča), morajo nekako pridobiti trdo zmes. To v praksi narediš tako, da nenasičene MK spremeniš v nasičene. In tehnologije je bila dolgo taka, da so (za moje pojme – ne vem, nisem v tem “doma”) uporabljali take katalizatorje, ki so omogočali nastanek velike količine trans-nasičenih MK. Se pravi, jih je v margarini veliko veliko več kot v oljih. Tako kot “Faustregel” je veljalo vedno to: več je nasičenih MK, bolj je maščoba trda, več je nenasičenih, bolj je tekoče.
Aja: glede kokosove masti se seveda strinjam – nasičene MK in nič holesterola (čisto po logiki: če je rastlinskega izvora in ni drugih primesi, ne more vsebovati holesterola) – ni boljšega za segrevanje. Sama pa še nisem poskusila… sem skeptična glede okusa ;).
Lp, mishika
Ne smete enačiti hidrogenirane mascobe in trans mascobe. Hidrogenirane mascobe se pridobivajo zaradi dolocenega postopka obdelave olj, trans mascobne kisline pa so stranski produkt, ampak v zelo majhni meri , vkolikor so manjse od 0,5g na 100g margarine naj ne bi bile skodljive.
Sem pa v trgovini opazila da sedaj nekatere margarine npr. Rama in Becel nimajo vec hidrogeniranih mascob, ampak se uporabljajo samo rastlinska olja in mascobe, ocitno brez postopka hidrogenizacije.
maslo je sicer boljse po okusu, ampak kdor ima probleme s holesterolom… pri nas prisegamo na Becel zaradi velike vsebnosti nenasicenih mascobnih kislin.
Mojca,
a mogoče kdo ve, kako to pridobivajo, mislim, če veste postopek tega pridobivanja.
primož
Hja, če gledamo čisto teorijo pri povsem trdnih maščobah torej povsem nasičenih, transmaščob ne more biti. Sej takrat imaš dolgo verigo Cjev s samimi enojnimi vezmi in samimi vodiki. Cis in trans pozicija torej odpade.
Pri margarinah pa nisi dobil povsem trdnih maščob, nekaj nenasičenih je ostajalo – odtod mazavost in te so bile v trans poziciji. Isto se dogaja vsem rafiniranim oljem ob predelavi preden pridejo na polico, če niso hladno stiskana in nerafinirana. In tudi če so takšna, če jih potem doma uporabljamo za cvrenje ali peko – spet trans maščobe. Ne vem pa primerjave med posameznimi olji in drugimi izdelki, pri katerih temperaturah največ itd. Obstaja pa precej študij o škodljivosti teh transmaščob v prehrani otrok. V roku 14 dni bom naredila povzetek, ker tudi mene zanima, pa nisem uspela še vse predelat, in bom objavila tukaj.
LP Barb
NAsplošno vse, saj mi sploh ni nič jasno, kako se margarino naredi, če katera ve, bi bil zelo vesel opisa teh postopkov.
Saj veste, moška glava , posebej moja za te zadeve, je bolj prazna, se raje držim organizacije, kot kuhe 🙂
Ampak razlaga pa nikoli ne škodi.
Hvala
Primož
Strinjam se z BABI, tudi jaz ne uporabljam margarine, samo maslo, če pečem torte ali delam masleno testo. Krmeme, ki jih delam z maslom morajo biti kuhane na pari, da se masla ne čuti in rabijo malo več časa za pripravo. Moja nona in mama sta pekli krasne stvari, zato tudi jaz obožujem sldkarije po starih receptih. Vzame ti več časa ampak užitki so pa veliki. Čeprav odkar imam moža, ki ima diabetes pečem bolj lahke stvari. Silvia
Forum je zaprt za komentiranje.