Najdi forum

MARGARINA?

Drage kuharice in kuharji, mojstrice in mojstri.

Katero margarino uporabljate in zakaj? Baje ni vsaka primerna za vse. Kako pa gledate na kvaliteto in zdravje teh margarin.

Eno so dobro za to, druge za drugo.

To sprašujem zato, ker smo imeli zadnjič eno debato, katera je dobra, katera za peko, katera za jest in katera je zdrava. Debata je bila burnaa.

Hvala za vaše komentarje.

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Margarina? V moji kuhinji je ni. Uporabljam izključno in samo maslo.
Zakaj? V glavnem se mi zdi, da je preveč “umetna”, nekateri omenjajo E-je (sama nikoli nisem gledala, kaj piše na embalaži), češ da je zelo nezdrava, okus jedi pa je bistveno boljši, če uporabljaš maslo.
Nekoč sem posušala nekega “znanega” kuharja, ki je rekel, da margarina in rastlinska smetana nimata kaj iskati v “pravi kuhinji”.
Glede margarine se tega držim, rastlinska smetana pa je vedno v hladilniku.

Vem, sem malo zašla in tudi nisem odgovorila na tvoje vprašanje, vendar me je kar zaneslo.

Lep pozdrav,

m.

se pravi, da margarine tudi nikoli ne jeste tako na kruhu, pa kakšno domačo marmelado čez.

primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Pri nas doma se na kruh maze margarino Rama (ceprav jaz ne, ker ne maram nic takega mastnega na sendvicih). Za peko pa se uporablja izkljucno maslo, ker ima testo (npr. za piskote) z maslom boljso konsistenco za obdelavo (po mojih izkusnjah), pa tudi okus je boljsi.

Ce ti to kaj pomaga?

Lp, Ursa.

Na embalaži piše za kaj je: jedilna ali za peko. Tudi jaz je ne uporabljam,
ker pecivom pokvari okus. Maslo je maslo in v ceni ni kaj bistvene razlike.

Navadno kupujem Ramo ali pa kakšno, ki ima bolj primerno ceno (beri akcija in kakšno količino pečem), mi je bilo pa žal, da sem nekoč uporabila marga. namesto masla, pecivo je bilo kar uredu, a s maslom ti enostavno rata (zdaj sem vedla zakaj te v reviji opozorijo kupi maslo in ne margarino…saj pri dotičnem receptu)
Drugače se mi tiste s manj kalorijam ne dopadejo, sloh imajo nagravžen okus.
Zdravje ? je že itak vse tko neki predelano, da ne veš kaj in kako in iz česa……vem, da se je govorilo pred 10-15 leti, da je marg. iz odpadnih derivatov in olj………..pol se pa mal zamisliš….

Mislim, da med uporabo različnih marg. in končnim izdelkom ni take bistvene razlike…….razlika za me je: piškoti s maslom ali margarino……

p.s: sem delala muffinse iz margarine za mazanje na kruh(katera ni primerna za peko), ratali 1.a. pospravljeni v 1 dnevu.

OK.

če sedaj odmislimo peko. Kaj menite o rastlinskih margarinah?

primož

Primož,
res je. Tudi na kruh samo maslo, margarine v našem hladilniku ni.

Primož, margarine so problematične zaradi transmaščob, ki nastanejo pri obdelavi. Te so bolj škodljive kot manjša količina nasičenih na dan. Glede na to, da je skoraj v vseh predelanih živilih hidrogenirana rastlinska maščoba (alias margarina), pa se ji je težko izogibati, če človek ne kuha pretežno sam. Osebno sem jih črtala iz prehrane.
Treba pa je tud priznati, da tudi rafinirana rastlinska olja, ki se jih na veliko uporablja, zaradi obdelave vsebujejo trans maščobe. Zato se priporočajo hladno stiskana, nerafinirana olja, kjer pa je problem seveda, da imajo močnejši okus, ki ne ustreza vsakomur. Pa hkrati, tud če mi hladno stiskano olje potem doma do onemoglosti segrevamo, si sami tvorimo trans maščobe. Cvrtje torej v vsakem primeru odpade.
Edino margarino, ki jo “dovolim” jesti očetu je vitaquell. Ti uporabljajo hladno stiskano olivno olje in posebne postopke pri nizkih temperaturah ter dodatek palmovega olja za bolj čvrsto konsistenco in ne hidrogeniranje. Tudi soli ne uporabljajo oz. v zmanjšanih količinah, vendar smo spet tudi pri okusu.
In spet, tudi glede palmovega olja obstajata dva tabora, ker je to rastlinsko olje vendar vsebuje nasičene maščobe. Eni dokazujejo pluse kot je vsebnost vitamina A in neškodljivost, drugi vpijejo zaradi nasičenih maščob. Osebno sem ocenila, da je količina v Vitaquellovi margarini tako majhna, glede na to, koliko se tega na kruh namaže, da sploh ni problema. Saj 10% energetskih potreb dnevno lahko brez skrbi pokrijejo tudi nasičene maščobe. In če se jih drugje izogibaš… Transmaščobe, za te pa še ni določene varne meje.
Za peko pa so zame druge alternative, margarine ne uporabljam. Tudi Vitaquellove ne:)))
Pa to ni reklama za Vitaquell. Samo osebno mnenje porojeno iz skrbi za zdravje mojih staršev in otrok.
LP Barb

Barb lepo povedano. Tudi sama že leta ne kupujem margarine. Poleg tega pa je z maslom tako vse boljše.

Andreja

Za peko večinoma uporabljam margarino – Ramo, izjemoma maslo.
Za mazanje na kruh pa uporabljam margarino Late ( ne morem napisati umlavta) ali Petro, v glavnem neko mazavo margarino, ki jo obvezno uporabljam pri raznih sendvičih, pri podmetih in podobno.

Če bi gledala na to, da margarina ni zdrava – ne vem, povejte kaj sploh je zdravo, razen surovega sadja in zelenjave. S tem kaj je zdravo in kaj ne, kaj vsebuje E in podobno sem se nehala ubadati, sicer ne bi ničesar več kupila in bi bili doma vsi sestradani.
Vsake toliko časa odkrijejo kaj novega, škodljivega za zdravje, zopet čez kakšno leto to negirajo, najde nekaj povsem drugega. Vemo, da živimo v času, ko skoraj ni nič več naravno, vse se predeluje več kot manj umetno, po hitrem postopku.
A ni bilo včasih luštno, ko si čakal na sezono jagod, paradižnika…, kako dobro je bilo in z užitkom si to pojedel, danes pa to lahko kupuješ čez celo leto. TO NI VEČ TO.
Pa lep pozdrav.

V Sloveniji sem vedno in samo uporabljala margarino Rama, za mazanje na kruh, za peko, za kuho… Masla nisem imela v hladilniku. Kupila sem ga le takrat, ko smo od tasta dobili tatarski biftek, pa še to le zaradi tega, ker ga tako postrežejo tudi oni.
Odkar smo v tujini, uporabljam izključno maslo, saj margarine neslane nisem našla.
Zakaj tako? Nekje daleč v podzavesti imam, da so nekoč pravili, morda celo moja stara mama, da maslo ni zdravo… Ne vem…
Kakorkoli, ko smo na dopustu v Slo., uporabljamo še vedno Ramo.
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Pri nas na kruh (za zatrk recimo) ne mažemo nič. Za namaz npr. pri narezkih, tatarskem bifteku, kanapejih pa zeliščno ali jogurtovo maslo od megle. Prav tako za peko uporabljam jogurtovo maslo megle.(tudi to je pri nas za “tavelke” praznike, ker nismo sladosnedi).

Tudi meni je od doma ostalo v podzavesti, da masla ne uporabljamo… ker je drago, nekako luksuzno, se nekako ne spodobi za nas navadne ljudi. In doma ga dejansko nismo kupovali, samo navadno ceneno margarino za vse namene. Kasneje, ko sem kot svoja gospodinja nakupovala, sem bolj ali manj presenečeno ugotovila, da maslo sploh ni toliko dražje kot margarina. Potem sem prebrala veliko različnih debat o škodljivosti transmaščob, na koncu tudi to, da so jih proizvajalci zaradi osveščenosti porabnikov morali zmanjšati (menda Becel in tudi drugi), vsak sam izbere, kaj verjame. In holesterol v maslu…
Moja današnja odločitev: maslo za vse namene (res pa je, s temi nameni ne pretiravam in dam raje manj kot več). Če bi bilo samo po moje, v hladilniku sploh ne bi bilo več nobene margarine, vendar je tukaj še tašča, od katere ne morem pričakovati, da se bo pri svojih letih ločila od margarine. Otroci so bili do nedavnega navajeni na margarino, odkar jim striktno ponujam maslo za na kruh, so kmalu ugotovili, da je boljše in sedaj se kar sami “pravilno” odločijo. Maslo se težje maže, zato ponavadi kar celo (keramično) škatlo z maslom dam za 10 sekund v mikrovalovno.
Razmišljam, od kod se je vzela tista ideja o maslu kot luksuzu. Verjetno je še iz starih kmečkih časov, ko so bili ljudje revni, vse “ta boljše” stvari z maslom vred so prodajali v mesta in niso bila “za doma”… Samo moje razmišljanje. LP Tora

Hej! Iz otroskih let mi je ostal cudovit spomin na nonino maslo iz pinje.
In potem tisto topljenje masla in dtobtine,ki so ostale na dnu. Iz danasnjega masla to sploh ne rata.In oblikovanje masla v stucko z vzorcem!!
Maslo zelo cenim,ceprav vem,da ni vedno priporocljivo. Ne uporabljam ga
pogosto,nikoli ga pa ne zamenjujem z margarino.Ne kupujem je.
Torino razmisljanje je enako mojemu.
Bila so pa leta (45 do 50),ko je bilo maslo za marsikatero gospodinjstvo predrago.

Lp Babi

Veliko ste napisale o škodljivosti margarin. Kaj pa maslo in zloglasni holesterol? Pravzaprav sem čisto šokiran, ker sem očitno (ali pa tudi ne?) živel v zmoti, da je holesterol v maslu strup, margarina pa relativno dober in predvsem veliko bolj zdrav nadomestek masla. Da se razumemo, vem, da je boljše čimmanj maščob (bodisi masla ali margarine), ampak če že, je potem malso res boljša izbira?

Jaz (prav tako sodelavke) imam pa z Ramo slabe izkušnje. Načeloma tudi jaz uporabljam maslo, vendar je v receptu za Figaro napisano da se ga dela z margarino. Ko sem ga delala prvič sem ga naredila z margarino Zvezda in je bil super, drugič pa z Ramo in je bil okus katastrofalen. Z maslom ga še nisem naredila, vendar ste me zdaj vzpodbudili da bom probala.

Lp
Belka

Tudi pri nas margarino ne kupujemo. Maslo uporabljamo za peko sladic, za mazanje na kruh itd., vendar v zmernih količinah. To je vsaj naravni proizvod. oli

Ojej, o tem smo pa že debatirali 😉 :)).

Za peko uporabljam vedno več maslo – zgolj zaradi okusa. Sicer pa za tako bolj “obično pecivo” Ramo. Za na kruh pa je doma vedno Lätta. Z margarinami z manj maščobe si pri peki tako ne moreš nič pomagati, ker je več vode, kot maščobe (naj poskusi katera tako margarino raztalit).

Drugače pa je načeloma res, kar pravi Barb… Največja težava z margarino so trans-nasičene maščobne kisline (MK). No, to je bila nekoč največja težava… Dokler ni nastal velik “škandal”, kako nevarne so te trans-nasičene MK in dokler se ni naenkrat pol sveta zaradi tega odpovedalo margarini (no, malo pa pretiravam, priznam 😉 ). Skratka: ker živilske firme le niso tako neumne in od nečesa tudi morajo živeti (od prodaje), so seveda morale prilagoditi tehnološke postopke v smislu nastajanja manj trans-nasičenih MK. Danes je njihova vsebnost relativno majhna (v primerjavi pred nekaj leti). Sicer pa po novem spet obstajajo debate, da pa te maščobe le ne škodijo v toliki meri našemu zdravju, kot so na začetku predvidevali… ne vem… Vsake toliko časa je pač nekaj bolj, nekaj manj aktualno. Mene te zadeve bolj malo ganejo – dokler ne pretiravaš z določenimi zadevami, bo tudi zdravje ok.

Lp, mishika

:))
Ne, niste živeli v zmoti. Saj nihče ne propagira masla in holesterola. Pomemben je balans, vsega po malem in čimbolj pestro. Se pravi čimmanjkrat maščobo na kruh namazat, če pa že, pa raje malo masla, ker določeno količino nasičenih maščob lahko pojeste na dan, transmaščobe pa so škodljive. Ni sicer določeno, koliko teh transmaščob škodi, ampak če malce pregledate embalažo večine izdelkov na policah v trgovinah, boste marsikje opazili hidrogenirana maščoba. Vnos te vrste maščob je torej pri večini ljudi že tako velik, zakaj ga še povečevati z margarino? In če pojeste dnevno veliko živalskih maščob npr. v svinjskem in govejem mesu, se je tudi maslu bolje izogniti in tisti dan pojesti raje kaj drugega za zajtrk ali malico.
Ravnovesje pač. Poudarjam, nobena skrajnost ni dobra. Tudi jaz si privoščim kakšen kupljen piškot kljub transmaščobam:))) Generalno se pa temu pač izogibam. In če si že zaželim nekaj za pod marmelado, trdno verjamem, da je za to boljše maslo. Saj ga ne jem vsak dan.

Res je, vsak dan se kaj novega odkrije in dostikrat se stare resnice postavijo potem čez noč na glavo. In če vam nekdo trdi nekaj, boste gotovo našli vsaj enega, ki bo trdil nasprotno. Zato spet ponavljam, vsega po malem in čim bolj pisanih barv na krožniku:))
LP Barb

Se popolnoma strinjam z mishiko. (To sem ugotovila ze v postu na drugem forumu o oblacilih…;)

Potem ne rabim se enkrat pisati, ne?;)

Mi doma uporbljamo samo jogurtovo maslo Meggle in nikoli margarine. Poleg masl apa od maščob ušporablajmo samo še olivno in bučnon olje Gea. Sama sem lani naredila seminarsko o margarini – vse, od zgodovin, sestavin, nastajanja, dodatkov, obdelave….človeka kar mine ob vsem tem! tudi mene je, in od lani naprej uporabljamo doma samo maslo, ker je veliko bolj naravno od margarin in pri tem ni nobenih takih postopkov kot pri margarini. Včasih dobimo maslo tudi pri babici, ki ga dela sama. To maslo je najboljše, rahlo je kremasto in mehko, kot bi bilo z dodatkom kisle smetane ali jogurta in vse skupaj emulgirano….skratka: domače, naravno, najboljše! 🙂

LP

Tudi pri nas ne uporabljamo margarine, ker je nihče ne je. Za pecivo up. maslo. Za na kruh namazat pa imamo raje kislo smetano. Kombinacija kisle smetane in gorčice pa je za nas zakon.

Tudi mi že nekaj let ne uporabljamo margarine – od takrat. ko smo začeli brati na embalaži, kaj vse dodajajo vanje – da se pač obdržijo – maslo pa je naravno konzervirano. Med drugim v nekatere margarine dodajajo tudi holesterol, tako da nič ne pridobimo.
Za mazanje uporabljamo domače maslo seveda v majhnih količinah, za peko pa kupljeno – večina receptov uspe, čeprav zmanjšamo količino masla ali olja in sladkorja. Sicer pa vsak se za zdravo hrano trudi po svoje..
Pozdravček.

Češnjica, pri nas predvsem pri najstarejši hčeri pa “šiba” kisla smetana in med.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close