Najdi forum

marelice

Ker imamo ful polno marelico – niso sicer še zrele pa vendar, me zanima ali pozna kdo, kakšen dober recept za pecivo – že preizkušen!
Ali se še kaj lahko naredi iz marelic, recimo marmelada; lepo prosim za recept!

Marelična marmelada oz. džem. Mnjami.
Biskvit s sadjem, imitacija jajca na oko (recept na kulinariki)…

Hej!

Ce vpises v iskanje sadna pogaca, najdes recept, ki je zelo hiter in dober.
Z na krhlje marelic pokrito povrsino biskvita je najboljse. Paziti moras edino na to,da pekac ni prevelik za kolicino 4 jajck,torej, ne tisti origonalen iz pecice. Ni mascobe , niti pecilnega. Poglej, je se nekaj drugih zanimivih receptov.

Jaz polovicke ali cetrtine marelic rahlo pokuham v siroki posodi, v katero vlijem malo vode, sok limone,kaksen klincek, kardamon, cimet in malo belega vina,dodam sladkor in na ful mocnem plamenu zvrem,da nastane tak sirup. V to dam marelice( kolikor pokrijejo dno) in na hitro
blansiram, da samo malo svetlo karamelizira.To ohladim in v skatlo od sladoleda ter zamrznem. Krasno za peciva, ker potem marelice ne spuscajo vec vode. Tudi na sladoled prija.

Tudi moje marelice in visnje bo treba obrati.
Lp Babi

Hvala obema.
Kaj pa je to kardamon?
Sem šele začetnica v kuhi, tako da …!!!

Spet jaz z receptom z ene mojih najbolj priljubljenih kulinaričnih strani: .

Tako nekako izgleda sladica, ki jo je omenila že Jzst, vendar se mi zdi, da je na Kulinariki recept malo drugačen.

Lahko noč!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej,kardamom( zgoraj pomota- ne kardamon, kot se mi je zpisalo) je zacimba, ki daje prijeten okus sladicam, cajem, kompotom,dusenemu sadju…Dobis jo lahko v prahu, ze zmleto ali celo- podobna majhnim pistacijam in pod lupinico so drobcena crna zrnca, podobna makovim.
Pomaga pri prebavi in je zelo dobrega okusa. Lp Babi

Marelični kompot, ki je zelo uporaben za sadno pecivo v zimskem času.

Marelični cmoki – sedaj se jih je treba najesti za celo leto in kakšen cmok shraniti v zmrzovalniku še za zimo.

pobaj naredit marelični štrudelj z listnatim testom

Hej!
JAz imam en res SUPER recept za pecivo z marelicami, dobila sem ga lani od gospe v Baški vodi, kjer smo bili na morju- povabila nas je v zgornje prostore in dala poskusit to pecivo, bilo je krasno osvežilno ob tisti pasji vročini. Ne vem, kako se mu reče, je pa v treh plasteh in zelo zelo dobro….Res ne bo žal tistemu, ki ga je poskusil.

Recpet sem sama poimenovala “Triplastno sadno pecivo a la Gordana” :))

Za srednji pekač potrebujemo:

BISKVIT
3 jajca
ščepec soli
6 žlic sladkorja + 2 žlici sladkorja
2 žlici limoninega soka
8 ali 9 žlic moke (poravnana žlica)
pol pecilnega praška

PEčico segrejemo na 180°C, rumenkaje penasto stepemo s sladkorjem, najmanj 5 minut, da masa čimbolj naraste. Beljake stepemo s soljo v trd sneg počasi dodamo 2 žlici sladkorja in limonin sok, ko so beljaki že trdi.
Čez presejemo moko specilnim in narahlo vmešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj vlijemo maso in pečemookoli 15-20 minut.

SADNI NADEV:
1 kg svežih marelic
2 zavojčka pudinga (odvisno od sadja, najboljši je pač vanilijev, v skarjnem primeru lahko daste tudi gustin)
6 žlic sladkorja
malo vode (po občutku dodajamo vido glede, na sok, ki ga pri kuhanju spustijo marelice)

Glejte le to, da bo količina tekočine skupaj takšna, kot bi kuhali 2 pudinga, lahko je je malenkost manj ali več, kar boste sami presodili glede na gostoto kreme.
Torej, marelice damo v široko posodo in na najvišjo temperaturo, nekaj vode bodo spustile samo, nekaj je dodamo sami. (pri ribezu dodamo okoli 3-4 dcl vode, pri marelicah več – okoli 5 dcl ali še malo več). Pokuhamo jih na malo vode, da se zmehčajo in spustijo sok, nato v malo HLADNE vode zamešamo pudinga in sladkor. Po potrebi marelicam dodamo še tekočine (pomagajte si z merico že od vsega začetka, da se ne boste kje “ujeli”). V vrelo maso zakuhamo puding in delamo po običajnem psotopku. Posodo odstavimo in pustimo, da se malo ohladi, vmes večkrat premešamo.

Pečenemu biskvitu odstranimo peki papir in položimo nazaj v pekač. Čez vlijemo še toplo marelično maso. Pustimo, da se zmes strdi; lahko jo damo za okoli 15 minut v zmarzovalnik lai kakšne pol ure v hladilnik.

PREMAZ:
2 vrečki šlag pene (tako je v originalnem receptu, ki mi je bil posredovan, drugače pa mislim da bi se obdržala tudi navadna smetana)

Medtem stepemo šlag peno in jo enakomerno prmežemo čez vso površino ohlajenega peciva (premaz ne pride ne vem kako na debelo – je debeline okoli 0,5 cm).
Pecivo razrežemo na reznie poljubne velikosti – lahko so tudi samo za en grižljaj, ker se čudovito držijo skupaj in so kompaktne, in vse te čudovite barve…..No, nam so bile postrežene rezine okoli 6×3 cm – manjše, ampak zeloooo dobre, saj smo jih pa zato dobili več :))

Pecivo je res odlično in ko je sezona marelic, ga obvezno delam. Drugače pa lahko poskusite tudi z drugim sadjem – priporočam še npr. višnje.
Je tudi zelo zelo dobro, le da v tem primeru (z višnjami), je najbolje in najleše, če daste v testo kakšni 2 žlici kakava, da bo čisto temno. Sadje normalno skuhate skupaj s pudingom in ves nadaljni postopek je enak.
Pride super okus in barvna kombinacija – temen biskvit, višnjev nadev in čez snežno bel premaz. Spominja že malo na “črni gozdiček” oz. Schwarzwaldke rezine (torto).
Aja, uporabite lahko tudi višnje iz kompota, skupaj s sokom v kompotu.

Upam, da bo komu prišel recept prav in bo s pecivom koga razveselil 😉

LP, zala

Jaz tako pecivo delam, kadar nimam veliko časa in namesto biskvita v tem primeru vzamem kar malo namočene navadne kekse (npr. Piknik). Pri nas doma imajo najraje jabolčni nadev.

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Jaz pa ne razumem čisto, na kakšen način skuhaš puding, oz. v čem? Ali je potrebno marelice kaj zmiksati, da nastane tekoča masa?
Hvala že vnaprej za odgovor 🙂

Ravno včeraj sem tole naredila, in sicer z ribezom, ravno toliko mi ga ostalo od kuhanja želeja in marmelade. In ker sem imela doma ravno kar nekaj marelic, sem si rekla, da bom poskusila še to, da bom vedela za drugič. Tudi mene je skrbelo, da bodo marelice trde, zato razumem, kaj te bega.

No, jaz sem najprej pogrela ribez, pri tem se tako ali tako hitro loči veliko soka, tako da je kot juha. Šele na tej stopnji sem se spomnila na marelice, hitro sem jih nekaj narezala noter. Na pol, na četrtine, večje na osmine. Od začetka je bilo res trdo, vendar ko se marelice pogrejejo, se kar same razpustijo, tudi olupek se kar nekako stopi, nikjer ni bilo ničesar več oprijemljivega. Nisem še delala marelične marmelade, zato nisem vedela (nimamo marelice, če moraš sadje kupiti, pa za marmelado ne gre). Dolila sem še nekaj vode. No, tukaj je tudi mene begalo, kako naj vem, koliko je 1 liter tekočine za 2 pudinga. Sem bolj ziheraš, zato sem vse skupaj preko cedila prelila v posodo z označenimi merami, z vodo dopolnila do slabega litra (kašo sem tako štela samo polovično) in dala sok s sadno kašo vred nazaj gret. Očitno se mi ljubi pomivati posodo, ali ne? Mogoče sem zaradi tega vse skupaj predolgo kuhala, škoda za sadje, sedaj ko vem, kako izgleda, bom drugič poskusila hitreje. Prašek za puding sem posebej razmešala s sladkorjem v malo vode in to vlila v vrel ribezovo-marelični sok. Hitro se strjuje, res kot puding.

Joj, kako na dolgo pišem. Pecivo je res osvežilno, sploh zaradi kislega ribeza. Možno ga je narediti praktično iz katerega koli sadja, sploh vloženega. Če ga lepo narežeš in kot kocke naložiš na servirni krožnik, je tudi zelo reprezentančno za pogledat. Zala, hvala za lušten in enostaven recept.
Pozdrav, Mimi

Juhu, sem bila na morju tako da res nisem mogla prej odpisat! Kresnica, tako je kot je napisala mini – marelice niso trde, ker se lepo razpustijo in zmehčajo med kuhanjem. Nam je tudi zelooo všeč to pecivo in res lepo izgleda, je kompaktno in več kot odlično tudi za obiske.
Mimi, hvala za pohvalo in upam da vam je bilo res všeč 😉

Lp, zala

Zala čisto off topic – dobrodošla nazaj – jaz sem te že malo pogrešala ;-)).

Hej, Zala!
No, pa si le prisla. In kadaj dobis spricevalo s pohvalo?:))) Lp Babi

V četrtek zvečer 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close