“Marele”
Če maš še druge vrste gob, lahko vse skupaj (z marelami vred) zrežeš, zdušiš in pripraviš kakorkoli – z jajci, v rižoti, v omaki, v juhi, v paprikašu… Marele v ta namen niso bogve kaj, ker so malo “pocaste”, ampak če je več drugih gob, se skrije in je dovolj dobro za povečat količino.
Lahko pa samo marele zdušiš in narediš testo kot za palačinke (mogoče kako jajce več), vmešaš dušene marele, soliš in spečeš palačinke. Tega še nisem sama preizkusila, ampak baje gre.
Pa ne mošta pit zraven. Rajši lansko vino, ali pa čaj.
To z moštom sem zvedela šele letos. No, meni je itak vseeno, ker ga niti nimam, niti ne maram. Šlo naj bi pa za to, da se neka kemija v moštu ne mara s kemijo v marelah. Tako kot se na tisntnice, recimo, sploh ne sme piti alkohol… pa še na nekatere druge gobe… Mogoče je kaj v zvezi s kvasovkami ali kaj, pojma nimam. V tistem članku ni bilo podrobneje razloženo. Je pa tu tudi pred časom ena pisala, da marele in mošt ne grejo skupaj. Po mojem pač ni smiselno eksperimentirat.
Upam, da se bo tisto s palačinkami obneslo. Moralo bi se… nekak… po logiki. 🙂 Torej, dober tek!
Hej,Stasa!
Nisem ne vek kaksen gobojedec;enkrat sem pa na Blokah,kjer je marel veliko, jedla dober namaz za popecene kruhke:
Na zaru (ali pod grilom)pecene marele so zmiksali z dodatkom masla(alt.olj),petersilja,cesna,koriandra,m.orescka,soli in popra;pa se kaj lahko dodas ali izpustis.
Sestra redno doda gobam tudi rahlo sled cimeta.Zadnjic je naredila po Jamieju krasno ribo,polnjeno z gobjim nadevom.Sem bila malo skepticna,
ampak je bilo cool! Lep pozdrav z obale v dezju Babi
Točno tako. Tintnice (in še nekatere druge gobe) in alkohol res ne gredo skupaj. Krivec je snov imenovana “coprin” (slovenskega imena ne poznam), ki se pri segrevanju (! – surove gobe tega ne povzročajo – a kdo sploh je surove gobe?!) spremeni v biološko aktivni 1-amino-ciklopropanol. Če kmalu po tistem, ko zaužiješ takšno gobo, popiješ alkohol, blokira 1-amino-ciklopropanol razgrajevanje alkohola (zavira encim acetaldehid-dehidrogenazo -> vsebnost acetaldehida se v telesu poveča in temu sledijo slabost, vrtoglavica in in in…).
Simptomi pa se pokažejo v roku 20 min do 2 uri, če si ali pred tem, ko si jedel gobe, popil res veliko količino alkohola, ali pa če si alkohol pil po jedi (v literaturi se navaja, da lahko imajo gobe tak učinek še do 5 dni po zaužitju – spet menda odvisno od zaužite količine gob in alkohola ter osebnega metabolizma).
Kot zanimivost pa, da so tako zdravili alkoholike (morda jih kje še vedno)… Za kosilo so dobili gobe, če pa je kdo potem pil alkohol, mu je postalo slabo, morda je bruhal, vrtoglavice, pojavila se je rdečica obraza, človek se je začel pretirano potiti in in in… :))). Kdo je rekel, da kemija tu in tam ni koristna 😉 :)).
Forum je zaprt za komentiranje.