Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice marec 2003 ~ je kdo ponovil?

marec 2003 ~ je kdo ponovil?

http://users.volja.net/murphylaw
Reportaža ture na grmado / brestovica – gredina – grmada – medja vas – grinjan /

Life is a journey!človek mora biti malce ……… , da se odloči prehoditi vse turistično nekomercializirane griče in doline na primorskem, notranjskem in v zahodnih julijcih.namesto da bi se zanimal za kakšno mladenko, se raje zanimam za lazenje po robidi in brezpotjih.

Ni tako hudo.ker je glavna motivacija napisati » alternativni vandrovski vodič po zelenih gričih primorske, notranjske in zahodnih julijcev, sem če hočem ali ne skorajda profesionalni raziskovalec in pohodnik.ne popotnik, da ne bo pomote!v sloveniji je samo še ena oseba, ki raziskuje sredogorje.to je ivan pepelnjak.njegova zbrana dela najdete na http://www.zaplana.net

Ivan v glavnem opisuje turistično bolj obiskano sredogorje.je izredno natančen pri opisih in brezoseben.kot da bi brali kakšen planinski vodnik.seveda opisuje tudi botaniko.in še prijateljeva vremenska stran je zraven.

Tako sem tudi jaz pisal prvo alternativno turo.od štanjela do branika.a sem se kaj kmalu odločil, da bom pisal osebno.in poleg dobrih opisov in zemljevidov bralstvu ponudil tudi humoren način opisovanja odkrivanja robide in več ali manj brezpotij.ter seveda veličastnih razgledov iz gričev, na katere sem splezal!

Sem seveda zelo len pri pisanju alternativnega vandrovskega vodiča.sem profesionalni pisec.trenutno in še dolga leta ne bom od pisanja imel nič.a to ni problem.moja služba je turizem.

Moro mojega raziskovanja je: kamor turisti ne gredo, grem jaz!od svojih tur ne pričakujem veliko.sem v glavnem sam na vseh kilometrih poti.sem in tja že kakšnega srečam.ljudje na poti me sprejemajo zelo dobro.ker že od daleč delujem zelo neturistično so domačini zelo prijazni z mano.vsem najlepša hvala!

Moja dolgoletna želja v enem dnevu iz štanjela na kraški rob je bila realizirana 3. 3. 2002.prejšnji dan sem šel malo prej spat – zjutraj pa na pot že pred 9.po kilometru pešpoti nazaj domov po evre.nato še enkrat.do brestovice sem zamenjal 4 štope.en štop je bil dolg pol kilometra.možakar iz brestovice je imel pomisleke da bi prečkal državno mejo izven mejnega prehoda.potolažil sem ga da vstopamo v združeno evropo brez meja.

Prebolena gripa mi je še vedno delala težave.že do brestovice sem se nahodil.vas je znana po bližnjih bazenih podzemne vode in grofovi jami.ne prvo ne drugo me ni zanimalo.tudi zakaj je v brestovici skoraj vsa trgovska in bencinska ponudba zaprta.važno da so domačini optimistični.toliko ljudi zunaj nisem videl v nobeni drugi kraški vasi na poti.rano sedaj ko to pišem, imajo praznovanje pusta.

Za bencinsko pumpo skrenem levo.live is a journey!greben kraškega roba se približuje, po nekaj 100 metrih mlaka ali po kraško kal na desni.vrisana na karti.ni me preveč zanimala.kaj kmalu se znajdem na križišču treh poti.ker sem politično nevtralen se odločim za srednjo.srednja pot je vedno najboljša!

Hrib gredina se bliža, na desni se oddaljuje grižnik 500 metrov nad medjo vasjo.kmalu nad prvim sedlom me pričaka prva kaverna.kmalu nato nekaj markacij.kar je dokaz, da sem na pravi poti.povzpnem se na plato med gredino in ojstrim vrhom.malica.ko se odpočijem zavijem proti jugozahodu.smer grmada.pričaka me mejni kamen. do dobra si ga ogledam.steza izgine.prične se totalni odklop.veliko kamenja po tleh,! nobene kače in veliko bodičastega grmičevja.kaj češ boljši odklop.malce treniram aerobiko po kamnih in slalomiram med robido.za nagrado sem kaj kmalu na predvrhu grmade.še en skok in sem na grmadi.sam vrh ponuja kaverno, prav tako predvrh.samo da ima kaverna na grmadi cel air condition.po kraško bi rekli kamin.iz navadnega žleba.v kaverne seveda nisem rinil – kar naj velja za vse obiskovalce te ture.kaverne so nevarnejše od kač.v kavernah med drugim ni niti signala nobenega gsm operaterja

Vrh grmade ponuja vse kar mali premorejo.veličasten pogled na brestoviško dolino.na desni se lepo vidi brestovica, malce naprej zaselek klariči in še malce naprej mejni prehod ali konfin po kraško.kakih 200 metrov višje od klaričev pa sela na krasu.naravnost se lepo vidi tržič in najznamenitejši ravfnk trbiža.oziroma trbiške termocentrale.pod vrhom pa nekaj hiš medje vasi.na vrhu si privoščim izdaten počitek.za počitek se odloči tudi digitalec.oziroma baterije v njem.uspe točno ena slika.mobitel dela.pošljem nekaj mesičev žlahti.teta odgovori naj uživam še naprej.o tem ni dvoma.ker je treba biti do večera v novi gorici ni druge kot country cros.izberem azimut jugovzhod.kljub temu da imam raje jugozahod ali še bolje zahod.čeprav na zahodu ni nič novega.na vzhodu enako.pričaka me dolina pod vasjo.še prej pa srna.treba je nazaj v hrib.smer jugozahod.do pašnika kjer me pozdravljata 2 konja.enega malce pobožam in po kolovozu do vasi.ker se mi ne da okoli riti v varžet grem čez privatno parcelo na vaški kolovoz.

Medja vas.vas je v glavnem kmečka.polno je vseh vrst perjadi.ki se prizadevno oglaša.nikjer nobenega.dokler na ovinku ne srečam pustovalca.na vaškem trgu še ostale.zame se ne zmeni nihče.pust je standarden.na traktorju dva konja – in ciganska prikolica.

Nazaj v reality.ker se mi ne da po asfaltu skrenem na kolovoz na desni.pridem do vile.nazaj proti asfaltu.zagledam kolovoz strmo navzdol.problem je le proga ki se mi približuje.prečkati je ni dobro zato skrenem v levo do ceste.premagati je treba še bankino pri železniškem mostu odnosno robido na bankini.benvenuti v štivanu.

Pomalem imam vsega dovolj.skrenem na napačno cesto.prijazni domačin – slovenec – mi pokaže pravo pot.kaj kmalu sem na avtobusni postaji.mikajo me še izviri rižane.a ker me še bolj mika rižota z morskimi sadeži v novi gorici ni druge kot pričakati avtobus.do minute natančen.plačati ga ne morem.na avtobusu ne prodajajo kart – jaz pa tudi nimam nobene z sabo.kaj kmalu na glavnem placu v trbižu.mika me tehno store.lontano mi razloži mimoidoči.lontano anche stacione di treno.vendar ni problema.kaj kmalu na štacjonu.kupim karto in si privoščim en sladoled.vožnja v gorico / italija / klasika.na vlaku rešujem bananin olupek iz rudzaka.bananin olupek je rešen – knjigi za v knjižnico nekoliko vmazani.problem rešim z papirjem zastonj časopisa.

Prispem v gorico.sveže oprani mesti avtobus pride natančno po voznem redu.mimo levstikovega hotela evropa na corso italija brzimo na corso verdi.čez travnik na ulico monte santo.

Po ulici svetega gabriela / kjer prenavljajo veliko starih hiš / na confin.priazna carinica me pozdravi.

Pozdravljen pohodnik nazaj v sloveniji.welkome foot tralver in slovenija.benvenuti ekskurzionista di piedi in slovenia!

Nikjer nobene zastave » pace » več.čeprav sem še vedno v istem mestu kjer diham isti zrak.zrak združene evrope.ni dvoma.april 2004 bo najboljši evropski aspirin za vse evro glavobole.

Oj, evropa kam hitiš,

Oj, evpropa, kam drviš,

Da me opozoriš,

Al dovoljeno

Al ne,

Prečkati mejni greben dovoljeno

Al ne!

Stroški legendarnega prečkanja brestovica – štivan :

1 banana

1 pomaranča

slab liter planinskega čaja z pol limone

2.10 evra za karto trbiz – gorica