Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Manjše zgostitve na dojki

Manjše zgostitve na dojki

Tudi sestra mi je dejala, da bi se zdravnik rad 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prepričal ter, da bi v primeru, da bi imeli že kakšno sliko od prej, takrat bi samo primerjal slike. Sedaj je pa to mojo prva kontrola in da moram priti do njih.
Dejala je, da ko bom prišla do zdravnika, da bom izvedela vse in ne bo več nič čakanja na določene preiskave.
Zanima me, ali pri punkciji verjetno moraš čakat na rezultat, saj to ni vidno takoj.
Hvala za vaš odgovor.
[/quote]
Vidim oziroma sam si napisal da delaš na radiološki zato me zanima, če lahko tudi že iz same slike razbeerete, kdaj je zadeva resna oziroma, da gre za resna obolenja.
Menim, da je vašo deli zelo zahtevno in verjetno vas kdaj pa kdaj tudi stvari dotolčejo. Tudi moja hči bi želela študirat vašo stroko.

Se opravičujem. Zgornjo vprašanje je bilo namenjeno Kikijo36, ne pa avtorici.

Ja, jaz sem radiolog. Moj poklic mi je zelo fajn, edino ko je treba delati z pacienti, ki so imeli nedreco in jih je treba urgentno slikat, je pa kar tezko. Ja, narsikaj lahko vidimo z mamografijo in z ultrazvokom. Recimo ce vzamemo rak na bezgavkah, bo ze z ultrazvokom jasno ali gre samo za reaktivno bezgavko ali pa limfom. Eho je drugacen, barva je drugacna, oblika je drugacna, prekrvavitev je drugacna. Ali pa recimo rak na modih, to se tudi takoj ugotovi. Potem pa imamo recimo MRI enerografije, s katerimi prikazemo tanko cravo. To pa vcasih traja 6 ur da idcitas vsak cm crevesja v 3D obliki. Zato vcasih tako dolgo cakate na izvide, ker vcasih za enfa pacienta zapravimo od 6 do 8 ur, in vcasih gledamo trije skupaj.

Se opravicujem za pravopisne napake, ampak sem pisal na hitro s telefona

Se opravičujem, da vam ponovno zastavljam vprašanje, a žal…..
Če pravilno razumem pomen “zgostitev” je vseeno drugega pomena kot, da bi videli že na mamografiji, da je kakšna bulica maligna? Ali se vedno poslužuje te besede “zgostitev”? Ta vprašanja postavljam samo glede dojk.
Hvala.

Zgostitev ni medicinski izraz. To preprosto pomeni, da je nekaj tkiva na enem mestu bolj gosto, mogoce zabrazgotinjeno. Nikakor pa to ne pomeni maligno. Verjetno je neka benigna zadeva, mascobni tumorji, ki se lahko cez nekaj casa razprsijo, ali pa zadebeljene zleze. Skoda, da vam niso takoj nardili ultrazvoka, ker ultrazvok vcasih pokaze vec kot pa mamografija. Od zdaj naprej se obnasajte preventivno. Ne kaditi, kupite si vitamin D, vsaj 6000 enot na dan, gibajte se, delajte dihalne vaje, da znizate stresne hormone.
Tudi ce bi bil rak, ga danes vecina zensk prezivi. Zdravila so tako napredovala, da je malo verjetno, da vam ne bi uspelo. V dojkah se vcasih pojavi tudi predstopnja raka. In po novem si potem dajo zenske odstranit dojko. Kar ni priporocljivo. Saj so autopsije pokazale, da je imelo veliko zensk tako spremembo. In od nje ne umres, pac z njo umres. Pac ostane tam in nic ne skodi, in potem slucajno na obdukciji najdejo. Kako se sicer pocutite? So bezgavke tipljive in ne bolece? Se ponoci potite? Koliko ste stari? Jemljete kontracepcijo?

Ravno sem stopila v 50 leta. Nikoli nisem kadila, sem drobne konstrukcije in tudi zdrava prehrana mi je velikega pomena.
Ponoči se pretirano ne potim, razen morda kdaj pa kdaj, saj že imam občasne znake mene. Skratka lahko rečem, da se počutim čudovito (razen zadnje dni, zaradi stresa). Bezgavke so normalne in tudi neboleče. Sestra mi je dejala, da so manjše zgostitve od levega ramena oziroma od podpazdučnega dela proti dojki. Sama ne zatipam popolnoma ničesar.
Kontracepcijo oziroma migreno sem odstranila pred 2 mesecema.
Ultrazvok mi niso naredili, saj sem šla samo na mamografiji preko Dore, kjer pa so mi povedali, da v primeru kakšnih sprememb, da me bodo poklicali iz OI Ljubljana. In tako se je tudi zgodilo, saj so me poklicali že drugi dan.
Hvala za vaše odgovore. Hkrati pa se vam opravičujem za mojo “gnjavažo”.
Najraje bi prespala vse dni samo, da bi čimprej prišla do onkologa.

Tukaj piše, da je pri 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žensk navadno nenavarna zgostitev.
Tako, da le pogumno.

Tudi sama sem bila na prvi mamografiji (50 let), sem sicer prosila ginekologa za napotitev in nisem šla preko Dore. Izvid sem dobila po pošti, kjer je bilo lepo razloženo. Nobenih kalcinacij ali malignih tvorb…
Potem pa, levo zgoraj zgostitev v velikosti 12 mm. Prav srečna nisem bila, pretirano zaskrbljena pa tudi ne. Tipala nisem ničesar. Čez kak mesec sem šla na UZ in je vse O.K. Zgostitev je bil benigni lipom. Odstrani se le v primeru, da preveč zraste in postane zaradi pritiska boleče.

Lej, čist enostvno…glup si ku kulo….. malo pomisli na svojo prostato… Ženske nimajo probleme z njo, ….aveš

Tudi vaš odgovor mi je v majhno tolažbo, bom saj lahko zaspala.
Iz srca hvala vsem, ki ste mi odgovorili.

Lej, čist enostvno…glup si ku kulo….. malo pomisli na svojo prostato… Ženske nimajo probleme z njo, ….aveš
[/quote]
Se takoj podpišem pod tvojim mnenjem.
Vesel oče, pa kaj je s tabo.
Marmelada?????? Ne delaj se norca.
Meni na kraj pameti ne pride, da bi pisala nekomu takšne neumnosti. Avtorica je čisto na dnu od strahu, ti pa takšne bluziš.
Žal za avtorico pa nimam nobenega odgovora kot to, da ji želim vse dobro🐞

Predvidevam, da bo kdaj še kater v takšni situaciji kot sem bila jaz (čeprav si želim, da jih ne bi bilo nič, če pa že mora biti, pa čimmanj)…
Danes sem imela ponovno slikanje in ultrazvok na OI Dora. Res je, da imaš občutek, da čas stoji, čeprav vse poteka zelo hitro. No, ultrazvok je pokazal, da imam kar veliko cist po eni prsi, a na mojo veliko srečo benigne tako, da je zdravnica dejala, da ni potrebno delati punkcijo. Kontrola čez 2 leti.
Zahvaljujem se vse za vzpodbudne besede ter, da ste svoje izkušnje delili z mano. Zahvaljujem se tudi Kiki36, ki je prav tako veliko pomagal s svojimi nasveti, ki so prav tako iz prve roke.
Želim vam veliko zdravja ter lep dan še naprej.
Potolažena in umirjena.

Super! Res sem vesela zate! Lp ☺

Hvala, ker si sporočila. Vesela sem zate, veliko breme ti je odpadalo. Tudi z moje strani hvala Kikiju, ker je taki lepo razložil vse in pokazal čut do ljudi v stiski. Upam, da bo še kdaj kaj napisal.

No vidiš. Tudi, kar se vidi kot slabo, se lahko dobro 🌈.
Vsi, ki smo prebrali tvoj post, smo sedaj veseli zate.

Vesel zate! Zdaj se pa lepo spocij. Ce je res samo cista, se na uz takoj opazi. Tako, da si lahko mirna.
Bo treba vec takih prispevkov, da bodo zenske zvedle, koliko je pomemben uz dojk. Vse mislijo samo na mamografijo, kot gold standard. Pa zal ni vedno najboljsa metoda. Sploh mladim, in z majhnimi prsmi priporocamo ultrzvok, tudi zaradi odsotnosti sevanja.

Lp

Ali lahko grem samoplačniško na ultrazvok dojk?

Vedno lahko 😊

Nepopisno sem šokirana in se tako bojim tega, da se sploh ne morem obvladati.

Naj še kdo napiše svoje izkušnje.

Tudi meni so sporočili, da se moram takoj in nujno zglasiti pri njih in sedaj sem vsa iz sebe.

V času Covid 19 pregledov ni bilo, sedaj pa je alarmantno stanje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close