Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Manjše zgostitve na dojki

Manjše zgostitve na dojki

Prosim, ali je katera od vas bila takoj po mamografiji klicana na OI Ljubljana, zato ker so na slikah opazili manjše zgostitve na dojki. Baje naj nebi bilo nič kaj resnega, a da želi onkolog vseeno še sam pregledat in ponovno slikat.
Ima morda kakšna podobne izkušnje?

podobne izkušnje. Na srečo se je zame dobro končalo.

Hvala za odgovor.
Vseeno bom od strahu do drugega tedna umrla.

Poznam ta strah. Sem šla na preventivni pregled, a so me potem poslali še na specialno mamografijo samo delčka dojke z večjo povečavo in UZ, nato pa še na tankoigelno punkcijo. Bilo je vse ok. Zdaj že več kot 10 let na vsaki dve leti hodim na kontrolo – samo mamografijo in klinični pregled in se nič ne spreminja.
V začetku, ko opazijo zgostitve, te pošljejo na več preiskav, da jih točno določijo in kasneje lahko primerjajo spremembe. Tudi če boš dobila vabilo še za kakšno preiskavo, se ne ustraši. Včasih se iz slik tudi slabo vidi, sploh če je zgostitev veliko in te kličejo tudi zato.
Kar pogumno.

Kalcinacija?

Pri bivši se je končalo z amputacijo plus bezgavke….nato obsevanja, izguba las…toliko vem.

Hvala za odgovor ter podporo. Sestra, mi je dejala, da res ne gre za nekaj groznega samo, da ker sem bila prvič, zato tudi ne morejo primerjat slike z kakšno starejšo in da bi zdravnik rad bil 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}….
Dejala pa je, da gre samo na enem mestu za manjšo zgostitev.
Hvala vam za vzpodbudne besede.

Kaj ste mislili s tem – KALCINACIJA?

Poučili so me, da se vsak tumor začne s kalcinacijo. Nisem pa tega proučeval, tako, da vam več ne morem povedat, ali je res ali ne. V naši družini ni raka in me ta tema ne zanima. Pri bivši pa se je zgodilo lani in toliko vem, kot sem na obisku prec naslednji dan po operaciji, ko sem jo čakal, prebral po zloženkah, kaj je sploh to….ko sva jo s sinom obiskala….pa imela je nekakšen kateter za sokrvico….sin je pa mislil, da je marmelada.

Vesel oče

pa si sama kaj zatipala? ali si šla samo na pregled?? in pri kateri starosti?

pri kateri starosti je sicer dobro začet hodit na preglede??

pa si sama kaj zatipala? ali si šla samo na pregled?? in pri kateri starosti?

pri kateri starosti je sicer dobro začet hodit na preglede??
[/quote]
Redna kontrola pri 50 in to prvič.
Sama nič ne zatipam.

Zaradi kalcinacije ne odstranijo dojke, niti ne obsevajo, niti lasje ne odpadejo. Zaradi raka pa. In da se rak začne s kalcinacijo – ti pravljice bereš al kaj?

Če se ne razumeš na te stvari , bolje da si tiho.Ker brezzveze pri avtorici seješ strah.Saj ko bi šlo za tebe , bi bil pa tiho.

Ne delaj se norca. Tvoj odgovor meji na…

“Zgostitev” zaenkrat pomeni samo to, da so na sliki opazili nek bolj gost skupek, za katerega ne vedo, kaj je. Zato bodo ponovno slikali, morda tudi samo ta nejasno viden delček dojke. Morda tudi s kakšno drugo metodo. Da si razjasnijo, kaj je na sliki.

Ko se je meni zgodil, kar se je tebi, so mi razložili, da se zlasti pri bolj gostem tkivu dojk rade pojavijo kakšne zgostitve na sliki. Pri meni so samo tisti sumljivi del ponovno slikali in ob pritisku se je zgostitev “razprla” in izkazalo se je, da je šlo za maščobno zgostitev.

Kalcinacija ni isto kot zgostitev. Kalcinacija v dojki je laično povedano “en tak mini kamenček”. Lahko da se bo iz njega kdaj razvil rak, lahko pa da nikoli. Tudi ne nastanejo vsi tumorji iz kalcinacij. Ko sem imela kalcinacije v eni dojki (ja, jaz sem imela že marsikaj), so bile zelo majhne, in tega ne moreš zatipati. Zgostitve v dojki pa seveda tudi ne moreš zatipati, če je majhna pa sploh ne.

Tule je nekaj napisano: https://www.24ur.com/servisi/klepetalnice/janez-zgajnar-kako-prepoznati-raka-na-dojki.html

Iz srca hvala za odgovor.

Se opravičujem, če sem vas prestrašil. Glede kacinacije sem bral in sem NAPISAL, da tega nisem raziskoval in da več od tega ne vem.

Za to me ni treba tukaj poniževat!

Vesel oče

Saj te ne ponižujemo.Samo pri takih stvareh odgovori ne smejo biti kar na “oko”. Ker je avtorica že prestrašena in zakaj bi jo še bolj obremenjeval.

Tudi moja prijateljica je morala nazaj, pa je bilo potem vse v redu.
Vso srečo ti želim, drži se 🙂

Ali se lahko tisti, ki nimate dojk, vzdržite komentiranja?

Verjamem, da ste mi želeli samo pomagat.
Vesel oče – tudi vam iz srca hvala.
V mojem strahu sem pa žal sama….
Vem, da niste želeli nič slabega.

Verjamem, da ste mi želeli samo pomagat.
Vesel oče – tudi vam iz srca hvala.
V mojem strahu sem pa žal sama….
Vem, da niste želeli nič slabega.
[/quote]

Dokler nimaš dokazov, da je kaj slabega, se ne sekiraj na zalogo.
Če se da.Če bi bilo kaj resnejšega, bi bila kje kje kakšna bulica.Pa je nimaš.

Brez panike. Velikokrat opazimo take zgostitve, ker delam n a radiologiji. Enostavno se vcasih preko mamograma ne da tocno razvideti. Vcasih je mascoba, vcasih kako zgosceno tkivo po vnetju, vcasih anatomska posebnost in vcasih rak. Vendar to zadnje je redko. Ponavadi se naredi se ultrazvok in manjsa igelna biopsija in potem zakljucimo. Ceje zadeva ze velika in nimas oteklih bezgavk na tisti strani, je bolj malo verjetno, da je kaj nevarnega. Najvec bos zase nardila, ce si reces, pustim to do naslednjega tedna in bodo potem ze pogledali. Skratka to da te klicejo ni nic nenavadnega. Gre bolj zato, da se prepricamo, da res ni nic. Sprosti se.

Tudi sestra mi je dejala, da bi se zdravnik rad 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prepričal ter, da bi v primeru, da bi imeli že kakšno sliko od prej, takrat bi samo primerjal slike. Sedaj je pa to mojo prva kontrola in da moram priti do njih.
Dejala je, da ko bom prišla do zdravnika, da bom izvedela vse in ne bo več nič čakanja na določene preiskave.
Zanima me, ali pri punkciji verjetno moraš čakat na rezultat, saj to ni vidno takoj.
Hvala za vaš odgovor.

Da, najprej se naredi punkcija z izredno tanko iglo. Ne boli, malo skeli. Potem se poslje k citopatologu in on potem izvid poslje nazaj napotnemu zdravniku. Ce je kaj narobe, te zelo hitro obvestijo. Ce pa bo trajal dva tedna in vec pa ne dobis, potem pa je vse v redu. Namrec vcasih nekaj casa traja, da napisejo mnenje za benigne nenevarne spremembe.

Hvala vam, da ste si vzeli čas za odgovor.
Vsem pa želim lep dan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close