Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika manj mastni sir

manj mastni sir

Morda veste, kateri sir ima najmanj maščob? Šmarski rok jih ima 17,1g/100g – ali jih ima kateri sir manj in kje se ga dobi? Lp

Vitdam – ima 20% mascob v suhi snovi (Smarski jih ima 25%), cena pa je okoli 2000 SIT na kg, dobis pa ga v Sparu. Varianta so se pakirani siri v listicih – pri teh je mascob okoli 8 g na 100 g (ne v suhi snovi), torej je mascobe okoli 16%. Firme se zal ne spomnim, vendar jih dobis tako v Sparu kot Mercatorju in ostalih bolje zalozenih trgovinah. Vendar niso tako dobri kot npr. Smarski 🙁 Upam, da sem kaj pomagala. LP

Dobi se tudi sir totalno brez maščob-reče se mu GOODLIFE.Namesto mlečne maščobe ima rastlinsko maščobo.Delam v Mercatorju,zato vem.Kupujejo ga zelo,tudi jaz si ga za malico dajem v sendvič.Tudi cena je ugodna-okoli 1200 sit/kg.Je pa seveda čisto drugačen okus-skoraj ne bi rekla da je to sir,ampak za zdravje in lepoto se da potrpet…Ne,ni tko slab.Ja,Šmarski rok ma 25% mlečne maščobe,kar je zelo veliko,če primerjamo da imajo polnomastni siri 45% m.m.

Upam da sem bila kaj v pomoč!

In kolikšen je delež rastlinskih maščob?

Najlepša hvala za odgovore, samo nekaj mi še ni jasno – kakšna je razlika med M v suhi snovi in na 100g? Katero vrednost pa je treba gledati? Lp

Suhe snovi v siru je približno 50 %. Če ima sir 25% maščobe v suhi snovi, to pomeni 25% na 50 g, kar je 12,5 g maščobe. LP

To pa-priznam-ne vem.Bom pa v kratkem preverila-takoj jutri v službi.

špagetka je pisal/pisala:
>
> Dobi se tudi sir totalno brez maščob-reče se mu
> GOODLIFE.Namesto mlečne maščobe ima rastlinsko maščobo.
???? Tega pa ne razumemem. Saj ce je mascoba drugacnega izvora je se vedno mascoba, kajne?
Lep pozdrav, N.

Lahki mlecni tamar je meni full dober in zdrav.

Ampak mlečni Tamar je tekoč, jaz pa obožujem trde sire… in tekočega ne moreš jesti samega, pa še preveč OH ima. Rada bi našla en sir s ful B in malo M, pa brez OH. Ker fora je to, da sem vegetarijanka in pojem ful sira, a zdaj me je malo začelo skrbeti, da pojem preveč maščobe…

V nemški reviji Brigitte, sem našla naslednjo obrazložitev:
Ker so siri sestavljeni iz trde snovi in vode, se navaja % maščobe v trdi snovi. Če torej hočes vedeti koliko maščobe dejansko vsebuje 100 gr sira, velja sledeče zlato pravilo:
SVEŽI SIRI : N.PR. SKUTA … ki imajo veliko vode ODŠTEJ 2/3 navedenaega % v trdi snovi

SREDNJE MASTNI ( OD 15-25% MAŠČ. V TRDI SNOVI), ODŠTEJ 1/2 navedenega % v trdi snovi

TRDI SIRI: OD 40% NAPREJ , ODŠTEJ 1/3 navedenega % maščobe v trdi snovi.

Danes sem kupila sir good life. Ima 45 odstotkov maščobe (rastlinske?) in cca. 350 ccal/100g ( ta podatek je povedala prodajalka), kar je 3 krat vec kot samostanski sir.
Kaze, da je Šmarski rok se vedno boljsa izbira; tudi Tamar ( lahki) ima samo cca. 200 ccal. na 100g.

lp,
katka

Včasih smo kupovali manj mastni sir. Tudi če sem ga jel samega je bil okus slabši kot če si dam sedaj na kruh košček gaude.
Potrošniška finta ko hočejo da jim verjameš da je manj mastno boljše.
Zdravniški nasvet… *jesti čim manj mastno* so si priredili za svojo marketinško foro. Nekaj cajta sem rabil da sem prišel k pameti. Ker ni bilo okusa si jel toliko da je manj mastno postalo preveč mastno. Seveda si s tem pojedel tudi več evrov.

iz sira mlekarne vzamejo maščobo da lahko iz tega potem delajo še druge izdelke… maslo, sirne namaze, jogurte in podobno. Skratka….iz mleka naredijo čim več različnih izdelkov. Več maščobe ko vzamejo, slabši in brezokusni so izdelki.

Če se ne motim je mleko z 0,5% maščobe dražje kot tisto s 1,6 %.
Ampak se vidi da je folk prišel k pameti ker zdaj mleka z 0,5% maščobe opaziš na policah veliko bolj manj kot včasih.

Ampak vedno bodo najdli nove fore ki jim bodo potrošniki nasedli…za nekaj časa ko pride spet nova finta.

Bel kruh je cenejši od črnega, čeprav je z njim zaradi prečiščevanja več dela. Cene se pač obračajo po povpraševanju.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close