manj mastni sir
Vitdam – ima 20% mascob v suhi snovi (Smarski jih ima 25%), cena pa je okoli 2000 SIT na kg, dobis pa ga v Sparu. Varianta so se pakirani siri v listicih – pri teh je mascob okoli 8 g na 100 g (ne v suhi snovi), torej je mascobe okoli 16%. Firme se zal ne spomnim, vendar jih dobis tako v Sparu kot Mercatorju in ostalih bolje zalozenih trgovinah. Vendar niso tako dobri kot npr. Smarski 🙁 Upam, da sem kaj pomagala. LP
Dobi se tudi sir totalno brez maščob-reče se mu GOODLIFE.Namesto mlečne maščobe ima rastlinsko maščobo.Delam v Mercatorju,zato vem.Kupujejo ga zelo,tudi jaz si ga za malico dajem v sendvič.Tudi cena je ugodna-okoli 1200 sit/kg.Je pa seveda čisto drugačen okus-skoraj ne bi rekla da je to sir,ampak za zdravje in lepoto se da potrpet…Ne,ni tko slab.Ja,Šmarski rok ma 25% mlečne maščobe,kar je zelo veliko,če primerjamo da imajo polnomastni siri 45% m.m.
Upam da sem bila kaj v pomoč!
V nemški reviji Brigitte, sem našla naslednjo obrazložitev:
Ker so siri sestavljeni iz trde snovi in vode, se navaja % maščobe v trdi snovi. Če torej hočes vedeti koliko maščobe dejansko vsebuje 100 gr sira, velja sledeče zlato pravilo:
SVEŽI SIRI : N.PR. SKUTA … ki imajo veliko vode ODŠTEJ 2/3 navedenaega % v trdi snovi
SREDNJE MASTNI ( OD 15-25% MAŠČ. V TRDI SNOVI), ODŠTEJ 1/2 navedenega % v trdi snovi
TRDI SIRI: OD 40% NAPREJ , ODŠTEJ 1/3 navedenega % maščobe v trdi snovi.
Včasih smo kupovali manj mastni sir. Tudi če sem ga jel samega je bil okus slabši kot če si dam sedaj na kruh košček gaude.
Potrošniška finta ko hočejo da jim verjameš da je manj mastno boljše.
Zdravniški nasvet… *jesti čim manj mastno* so si priredili za svojo marketinško foro. Nekaj cajta sem rabil da sem prišel k pameti. Ker ni bilo okusa si jel toliko da je manj mastno postalo preveč mastno. Seveda si s tem pojedel tudi več evrov.
iz sira mlekarne vzamejo maščobo da lahko iz tega potem delajo še druge izdelke… maslo, sirne namaze, jogurte in podobno. Skratka….iz mleka naredijo čim več različnih izdelkov. Več maščobe ko vzamejo, slabši in brezokusni so izdelki.
Če se ne motim je mleko z 0,5% maščobe dražje kot tisto s 1,6 %.
Ampak se vidi da je folk prišel k pameti ker zdaj mleka z 0,5% maščobe opaziš na policah veliko bolj manj kot včasih.
Ampak vedno bodo najdli nove fore ki jim bodo potrošniki nasedli…za nekaj časa ko pride spet nova finta.
Bel kruh je cenejši od črnega, čeprav je z njim zaradi prečiščevanja več dela. Cene se pač obračajo po povpraševanju.
Forum je zaprt za komentiranje.