Manj izobražene ženske so boljše gospodinje?
Na tem forumu sem večkrat zasledila ta predsodek. Tisti, ki za to trditvijo stojite, me zanima, kako bi ga argumentirali?
Sama se s to trditvijo ne strinjam. Ne vidim nobene povezave med stopnjo izobrazbe in voljo do gospodinjskih del.Tudi manj izobražene ženske niso vse zgodaj poročene, z otroki in jim je glavni hobi žur. Edino, kar opažam, je to, da manj izobražene ženske sicer pogosteje kuhajo (a manj kvalititetno, pestro, enolično; svinjske zarebrnice in goveja juha vsak dan), medtem ko izobražene sicer kuhajo manjkrat, a se v kuho zares poglobijo in pogosteje iz sestavin pogosto pripravijo mojstrovino, ekstotiko. Uporabljajo tudi več zelenjave in svoje domišljije, medtem ko manj izobražene prisegajo na mamine ali taščine nasvete.
Manj izobražene ženske se tudi pogosteje vtikujejo v druge ljudi. Pogosteje gledajo in opazijo, kako si nekdo ni dobro zlikal oblačil. Bolje izobražene takih malenkosti niti ne opazijo. Manj izobražene pogosteje pretiravajo z uporabo kemije, mehčalcev.
Kar se tiče hobijev, je peka peciva pogostejša pri manj izobraženih, to je res. A dalje kot od biskvita in keksov ponavadi ne pridejo.
Torej če sklenem: po mojem mnenju na prvi vtis manj izobražene zares delujejo, kot da jim je gospodinjstvo najpomembnejša stvar na sveta. A če se v njihovo delo malo poglobimo, vidimo, da kvantiteta opravljenega dela še ne pomeni nujno kvalitete.
Eh…..
Kdo pa je tebi stopil na žulj ? :)[/quote]
Jaz sebe nimam za manj izbraženo. Vseeno pa kdaj opazim, če kdo res zelo pomečkan hodi naokoli, še posebej če je to izobražen človek, na poziciji, na kateri se od njeg apričakuje tudi tovrstno urejenost. Zagovarjam pač svojo lastno teorijo, da se urejenost človeka kaže navznotraj in nazunaj. Pa tudi kuhinja je lahko odraz njegove urejenosti. Mentalne predvsem, ki s samo stopnjo izobrazbe nima dosti skupnega.
Ah ta disertacija je kar nekaj, kako bi ti recimo primerjala mater štirih malih otrok, ne glede na izobrazbo, in kakšno malo starejšo, ki je mati ene študentke…če imajo pri prvi razmetane igrače, polno pomivalno korito in kupe perila pa še mož si mora kdaj sam zlikati srajco, pri drugi pa je vse lepo na mestu in s hčerko vsako nedeljo skupaj eksperimentirata v kuhinji in zunaj presajata rožice?
Mogoče bi se strinjala s tistim z uporabo kemije, je pa tudi z njo tako, da se najbolj zavedajo razvijalci pralnih sredstev, koliko je kaj škodljivo, pa to vseeno uporabljajo, ker pač brez marsičesa danes preprosto ne gre več…kolikokrat na dan si umiješ roke z milom, a misliš da je za kožo to sploh zdravo, da se umvaš s katerimkoli detergentom, pa če je še tako biološki? Ali vedno dvanajstkrat premisliš, če se nisi preveč namilila, študiraš po cele dneve, koliko je česa notri, kako se veže na kožo oz tkanino, kako se spira, kaj se potem dogaja s podtalnico…jah če to počneš, ti zmanjka časa potem za kuhanje in likanje…in predvsem za opazovanje, kako to drugi (slabo) delajo.
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Eh…..
Kdo pa je tebi stopil na žulj ? :)[/quote]Ma kakšen žulj neki, od česa ga bo pa dobila, lepo te prosim? :))))
Mislim, da si je prvič zaželela in se lotila peč pecivo in ga je prismodila pa še izgleda kot podplat starega čevlja in se se prišla potožit, izlit fovšijo kako onim neukim uspe naredit celo kremšnite boljše kot so pa tiste na Bledu….. :)))))
Fantje in dekleta…
malo ste “žleht” do nestereotipne.
Meni se zdijo boljše gospodinje (če gledam naše tašče, babice… – ker ponavadi tudi čisto preproste gospodinje vseeno po večini imajo/imamo vsaj poklicno šolo ali srednjo šolo, torej niso popolnoma neizobražene) iz razlogov, kaj pa vem, da se je ta veščina prenašala iz roda v rod. Meni osebno je veliko okusneje ena gemeštra iz rok neke neizobražene gospodinje, torej tiste, ki je znanje pridobila od svoje mame, tašče, kot pa recimo da bi jedla … hm, kaj pa vem… žabje krake. Polže. Ne vem, kakšno eksotiko si imela v mislih, ampak tudi če si mislila na suši, ali pa mogoče na pico, kaj pa vem, če je to res toliko bolje. Ali slajše. Meni se tovrstna kuhinja (naših babic) zdi kot neke vrste “čaranje”. Iz nekih osnovnih sestavin napraviti okusen obed. Brez uporabe jušnih kock v stilu vegete (ali pa res zelo malo), enostavno v roke vzameš tisto, kar imaš na vrtu, njivi, pa mogoče še kakšen kos mesa iz skrinje, in to je to.
To pa narobe opažaš. Je pa res, da se ponavadi svinjske zarebrnice in goveja juha, pa še gobova juha, pa pohan piščanec in mlinci, riž… kuhajo ob večjih praznikih. Obletnicah. Porokah. Ali pa ko imaš goste. VIP goste. Tako da če to dobiš postreženo za kosilo, potem si lahko zadovoljna in vesela, saj spadaš med VIP. 🙂
Drugače pa se skuha krompirjev ali fižolov golaž, pa kakšna prežganka, pa filana paprika, sarma ipd.., pa seveda vse vrste solat (kar pač je na izbiro), kakšne juhice iz zelenjave, slivovi knedlni, pa kompoti itd., itd..
Tudi to ni res. Če pomislim na svojo babico, po večini sploh niso bili keksi in biskviti tisti, ampak štrudl, pa potica, in to ne nujno orehova ali sirova, tudi iz jabolk je bila oz. nekaj v stilu potice. Nikoli ni pekla kakšnega finega peciva, kremnega ipd., ali pit, kaj šele kremšnit. To delamo sedaj, da se ukvarjamo s tovrstnimi umetninami.
nestereotipna
občutek imam, da nas rahlo provociraš. Jaz osebno bi z veseljem kuhala in pekla na način, kot je moja babica. Ampak za tovrstno kuho in pekarijo, rabiš pa res bit že malo mojster, to pa jaz nisem. Pa (ne)izobrazba ni zato nič “kriva”.
Nestereotipna (spet) meša hruške, jabolka in slive v istem loncu…. 🙂
Izobrazba je samo neko uradno potrdilo, da je nekdo strokovno usposobljen za opravljanje nekega (specifičnega) poklica, pika. Nič več od tega. Tisto drugo kako je kdo pripravljen poskrbet zase in za soljudi, si uredit dom…itd to je pa stvar vzgoje, pridobljenih navad in tu izobrazba nima neke veze.
Mogoče dela mešano marmelado. Samo ti tega ne razumeš, ker dlje od navadne marmelade nisi prišel. :)[/quote]
Nepoznavalec marmelad, ne ve, da je mešana marmelada najbolj navadna, vse ostale so zelo “specializirane”, da ne rečem segregirane.
Mogoče dela mešano marmelado. Samo ti tega ne razumeš, ker dlje od navadne marmelade nisi prišel. :)[/quote]
Nepoznavalec marmelad, ne ve, da je mešana marmelada najbolj navadna, vse ostale so zelo “specializirane”, da ne rečem segregirane.[/quote]
Nisem gospodinja. 🙂
A ponavadi smo delali marmelade le iz ene vrste sadja, zato v tem ne vidim nič specialnega.
It je edina, ki je neposredno namignila na to, vsi ostali pa so posredno, no skoraj vsi. Ti mora človek direktno namignit, da lahko to opaziš? :))
Forum je zaprt za komentiranje.