Manitoba ali ameriska moka
Hej!
Mogoce bo znala katera pojasniti.Ko spremljam recepte Anne Moroni, zasledim kvasena peciva iz bele moke 00 in dodatka te ameriske moke ali manitobe v razmerju pol pol. V skupaj presejano moko da potem svez kvas.Razlaga ,naj bi ta moka pospesevala vzhajanje. Kritik Bigazzi pa oporeka,ces,ce bi uporabljala pravo nehibridno moko(ki je ziva),tega dodatka ne bi bilo treba.
V Angliji sem zasledila ” Self raising” moko(dobesedni prevod -samovzhajajoca moka).Razlagala sem si,da ji je verjetno primesan ze pecilni prasek ali kaj podobnega.Tudi v receptih jo napisejo za dolocena peciva.
Pomotoma sem pa enkrat uporabila to moko(nisem je poznala) za buhtelne in dodala seveda kvas(po slovenskem receptu). Kaj se je zgodilo?
Seveda je testo zelo hitro in mocno naraslo,po oblikovanju buhtelnov pa nenadoma upadlo in ni bilo nicemur podobno. Samo otroci so potem te mizerne buhtelne z uzitkom jedli.
Zdaj res ne vem,kaj je ta “manitoba”,ker so Anni neke vrste krofi tako lepo
uspeli s to mesanico obeh mok in kvasa. Je pa manitoba na pogled malo temnejsa.
Ti ” Bomboloni”,ki jih je vceraj naredila,so bili res krasni.
Sama krofov se nisem delala. To pa so nekaksni krofi brez polnila in
ZANIMIVO brez jajc. Ocvrte jih je z dresirno vrecko napolnila z dobro vanilijevo kremo tako,da se je krema na vrhu malo videla kot okras.
Ker vsi te bombolone tako hvalijo,je vceraj se zadnjic v dveh letih naredila in podala natancna navodila. Jaz jih bom delala za Valentinovo.
Mogoce bo komu vsec,ker v testu ni jajc. Ce koga zanima,napisem recept.
Lep pozdrav Babi
Babi,
jaz bi lepo prosila za recept. ŠE posebej zato, ker v testu ni jajc 🙂
A veš da sva ravno včeraj z mami razmišljali, da bi ta teden enkrat lahko spekli krofe, čeprav jaz bolj navijam za kobariške štruklje (sem spodaj brala da sta jih z Bojko spet pripravili; upam da uspešno :))
NO, torej, lepo prosim za natančen recept za “Bombolone” in tudi za vanilijevo kremo. Edino to mi ni jasno, kako se je lahko videla van.krema na videla vrhu za okras?! A jih je polnila tako “navpično navzdol”, ne tako kot krofe-pri strani??
Hvala in LP, zala
Prvic slisim za tako moko. Kot sem prebrala na spodnjem linku je manitoba moka samo moka iz psenice z vecjo vsebnostjo glutena, kar je posebej pomembno pri kvasenih testih, da lepse in visje vzhajajo, vendar ne pospesi vzhajanja!!! Pri kvasenih testih je namrec zelo pomembna glutenska mreza, bolj je gosta, vec CO2, ki pri fermentaciji kvasa nastane, se v tej mrezi ujame pa tudi sama mreza se kasneje raztrga kot pri testih iz moke z nizko vsebnostjo glutena.
Druga stvar, ki jo babi omenjas pa je nehibridna ziva moka. Ce ta vsebuje encime, ki lahko razgradijo skrob v enostavne sladkorje, potem res pospesi vzhajanje, venar tudi tu sam kruh (ali drugo pecivo) lepse vzhaja, zaradi istega razloga kot sem ga opisala prej, ce imamo v moki vecji delez glutena.
“self rising flour” pa je moka, ki ima ze dodano sol in pecilni prasek. Lahko jo pripravimo sami:
za 1 skodelico “self-rising flour” zmesamo
1 skodelico moke
1 1/4 zlicke pecilnega praska in
scep soli
Upam da nisem prevec zakomplicirala.
pozdravcek, Misa
Hej,Misa! Najlepsa hvala za oba linka in tvojo razlago. Kdor zna piskati,ta pa zana!:))
Vse sem si natancno prebrala in mi je popolnoma jasno.
Za tiste,ki glutena ne smejo,je ta moka – manitoba se kako zabranjena.
V Italiji prodajajo tudi spinacno moko,zelo pripravno za izdelovanje zelenih
lazanj in rezancev ter lepih palacink,ki jih nadevamo z zelenjavo.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.