Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Mandeljni-Babi

Mandeljni-Babi

Babi!
Pišeš o nabiranju mandeljnov jeseni v sadovnjaku.
Ne se mi smejat…..ampak ne vem o kakšnem drevesu govoriš….Mandelj je sadež….?
Hvala!

Draga deklica.Na Primorskem so mandljevci v najlepsem razcvetu konec februarja in v marcu.Kaj res ne ves, o cem govorim,ali me hecas? Mandelj je zelo zlahten sadez in Toscana pa jug Italije imajo fantasticna peciva na bazi mandljev.

mandljevec ali mandljevo drevo
Mandelj ali mandeljn, sadez s kosmato zeleno lupino,ki se odpre,ko dozori in ostane sadez v trdi kosceni lupini,ki jo stolcemo kot oreh in notri je slastno jedrce. Si kdaj jedla pravi mandolat? Ne tistega s kikirikiji.Najboljsi je SPERLARI. Nabirati, oziroma tolci jih z drevesa pa ni najlazje opravilo.Veliko jih samih popade na tla in jih hitimo pobirati,da nam jih veverice vse ne popapajo.Ne boj se!Tudi za njih je poskrbljeno in za pticke tudi,ki izvrtajo v se mehko lupino luknjico in pozobajo se mlecen sad.
Zadovoljna? Lep pozdrav babi

Nisem se hecala, res ne. Mi je celo nerodno, da ne vem na čem raste mandelj.
Pojemo pa ga zelo dosti. Kupujem ga v Avstriji letno cca po 3-4 kg.
In to 3 članska družina. Jeseni-pozimi.

Hvala za informacijo!

Jaz sem pa mandlje robutala v Grčiji. Tudi sama nisem vedela do takrat, kako sama rastlina sploh izgleda. Podobno raste kot oreh in mandelj, ki ga jemo ni sadež, ampak je koščica z užitnim jedercem. Ima pa notri neko snov, ki je podobna ciankaliju. :)) Prav tako koščice marelic.

Draga Kaja,zame je vse,kar zraste na steblu ali deblu sadez ali plod.V prehrambenih tabelah so orehi,lesniki,mandeljni…vkljuceni pod sadje.Nisem se hotela spuscati v strokovno razlago,pa se bom,ker me zgleda popravljas glede sadeza.M.spadajo v isto druzino kot slive,breskve,marelice.Pri enih pac uzivamo meso,pri drugih pa jedrce.Tudi oreh ima v zacetku zeleno meso,mandelj kosmateno,lesnik kiselkast ovoj,ki smo ga otroci zvecili.To se posusi ali segnije in odpade.
O ciankaliju ! Poznamo tudi grenke mandeljne,ki se uporabljajo v farmaciji in kozmetiki(mandljevo olje).So prakticno neuzitni ,ker so zelo grenki.Prav tako jedrca marelic.V vsakem receptu za sladice,je tocno navedeno razmerje med sladkimi m. in grenkimi,da ni zdravju skodljivo.Sama delam mandljeve poljubcke in redno dodam(po receptu) tudi malo grenkih.Ti jim sele dajo svojo znacilnost,rahlo grenkobo.
Slavni italijanski AMARETTI DI SARONO so znani po vsem svetu in eden najbolj cenjenih sladic.
Sladki m.teh snovi nimajo in so zelo zdravi .Tudi otroci naj bi jih uzivali. Poglej njihove vrednost i na 100g :
Kalorije beljakovine mascobe OH kalcij zelezo
597 18,6 g 54,1g 4,3 254mg 4,4

in se B1 in B2 vitamin C vitamina samo sled.

Lep pozdrav babi

koščice (jedrca) češenj imajo tega toliko, da pribl. pet jedrc ubije majhnega otroka!!!

zato previdno pri tolčenju koščic!

Babi, nisem želela soliti pameti, vendar je bil zbodljaj zame v napačni uporabi besed premočan, da tega ne bi storila. V biologiji je zelo ločeno med semenom in omesenelim delom plodnice, vse skupaj pa imenujemo plod oz sadež (bolj ljudski izraz za tisto, kar jemo in je sladko, rastlinsko in ni zelenjava :] ). Marsikatera kuharska knjiga (ali knjiga s prehrambenimi tabelami) je te izraze prisvojila in jih uporabljajo v bolj kulinaričnem kontekstu, ki ima rahlo drugačen pomen. V biologiji ločimo med koščičastim sadjem, jagodo, plod je lahko tudi strok, sestavljeni plodovi, olesenelim sadežem oz olesenelim plodom (npr ena napačna oznaka, ki se uporablja je “brinove jagode”- to niso jagode temveč so omeseneli storžki, ker je brin golosemnka), zrnate plodove, pečkato sadje oz pečkati plod… in še nekaj jih je… mandelj spada med koščičaste plodove in tisto kar jemo, je jedrce koščice. Oleseneli plod je pa npr. lešnik. Ja in seveda, vsa semena imajo veliko zalogo maščob (ter v njih topne vitamine) in škroba, saj drugače bi semena podlegla od lakote.
Nisem želela biti žaljiva, zato prosim ne vzemi tega tako. Sem pa precej natančna v izrazoslovlju, moja profesionalna deformacija pač. Tudi kača ne piči, temveč ugrizne. :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close