Manaus – Brasil
Hja, zanima me vse mogoče. Predvsem nastanitev, kam naprej, vreme (prijatelj iz Brazilije mi je dejal, da na tem področju pogosto dežuje in da je kar precej velika možnost za kolero–> beri: močno drisko). Se je potrebno razen proti rumeni mrzlici in malariji cepiti še proti čem? Kakšna je možnost za najem vodiča po Amazonki (ob omejenih finančnih sredstvih). Povej kako je če te pič komar (šala). Hvala za odgovor. LP Blaž
No, glede dežja – midva sva bila tam sicer 2 dni, deževalo ni. Bil pa si moker od sopare. Drisko sem fasal tako kot nikoli v življenju. Drugače je Manaos, razen tiste cerkve, dolgčas.
Najem vodiča – iz Manaosa brez vodiča ne moreš nikamor – razen do najbližjega WC. Ampak za omejena finančna sredstva ti tega ne svetujem. Če greš za manj kot 2 dni v eno smer, te bodo peljali samo po pogoriščih, ki jih delajo zaradi širjenja njiv. Videl boš samo nekaj orjaških dreves in nad seboj slišal zvok letal – samo tam je ostal gozd. Daljši izleti pa so dragi.
Da odideš iz Manaosa imaš 3 možnosti
– letalo, najenostavnejša
– turistične jahte, ki vozijo do Belema, odlična zadeva, čista, ne potreuješ nobenih cepljenj, šteješ *** – ne vem koliko jih te jahte imajo. Najhitrejše pridejo do cilja v nekaj urah, manj kot v enem dnevu.
– navadna ladja – s to se vozijo domačini, vozi do Belema 4 dni. S tako sva šla midva iz Manaosa, več kot nadomesti ti enodneven izlet po Amazoniji. Videl boš več. Lahko je tovorna ali potniška, od tega je odvisna cena. Vendar pazi! Na teh ladjah spiš v visečih mrežah. Vsak si jo obesi kot mu paše in kjer se mu zdi. Da se izogneš smradu in stiskanju, ti svetujem, da prideš na ladjo čimprej, visečo mrežo pa obesič čim bolj naprej in čim višje. Vsaj nihče ti ne bo spal v naročju, čeprav boš malo težje prilezel vanjo. Spredaj pa zato, da ti bo pihal svež veter, da ne boš vohal vonjav, ki se bodo širile. Po 4 dneh se jih naveličaš. Poleg tega – carina. Po 2 dneh vas bodo napadli cariniki (Manaos je duty free cona). Zahtevali bodo potne liste, ko ga daš iz rok, glej, da boš ves čas capljal za njim, ne spusti ga iz oči. Ne bodo se zadovoljili s fotokopijami. Cariniki pa bodo letali z njimi po celi ladji.
Ne pričakuj pa, da boš na taki ladji srečal turistov več, kot je prstov na eni roki.
lp
bv
Pojma nimam, Blaze – za jahto sploh ne. Za potniško ladjo pa, če se prav spomnem, 200 USD za dve osebi. Samo midva sva imela smolo s tečajem – takrat je bilo razmerje real:USD 1:1, danes je to bistveno ceneje, lahko zagotovo računaš polovico v USD.
Glede relacije Belem-Manaus pa nisem preverjal, nisva potrebovala. Zagotovo pa vozijo. Mislim pa, da to zate pomeni samo izgubo enega dneva, saj vidiš isto, samo 5 dni te vozi.
No, Meni najlepši del te poti so bili cca 3 ure vožnje od Belema proti toku, ko te vozijo med otoki in mestece Santarem, kjer se splača iti dol malo na potep. Odlično.
lp
bv
Forum je zaprt za komentiranje.