Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev mamice težje do zaposlitve

mamice težje do zaposlitve

A se vam tudi zdi tako?
Jaz imam občutek, da ko na razgovoru za službo povem, da imam doma otroka me takoj drugače gledajo. Pa takoj standard vprašanja: a varstvo mate, kako bi bilo z deljenim časom, ali bi lahko prišla v službo tudi ko imate dopust (zaradi varstva), bolniška,…. Ko da tiste brez otrok nikoli niso na bolniški, jim paše delati deljeno, prihajati v službo tudi ko naj bi bile na dopustu,…

Ženske smo v nezavidljivi situaciji.
Če otrok še nimamo, nas ne zaposlijo, ker jih bomo kmalu imele.
Če jih že imamo, nas ne zaposlijo, ker bomo preveč po bolniških.
Ko smo stare 40+, nas ne zaposlijo, ker smo prestare.

Se mi je ravno zgodilo! Razgovor s kadrovsko zelo profesionalen, super občutek. V drugem krogu pa direktor ni prav vedel, kako bi me vprašal, da bi zvedel vse o mojih družinskih razmerah, saj kaj drugega ga ni zanimalo. Res žalostno, da ti dajo občutek, da si neprimeren za opravljanje dela, ker imaš še majhne otroke.

Mi imamo z mamicami zelo slabe izkušnje, celo tiste, ki so bile že prej pri nas in so bile zelo v redu, se potem spremenijo kot dan in noč.
Tako, da je treba razumeti tudi delodajalce in ostale zaposlene, ker delo mora biti narejeno, drugače bodo vsi na cesti.
Tam kjer je dim je tudi ogenj, torej bo že nekaj na tem, zakaj delodajalci nočejo žensk z manjšimi otroci.

Ajatutajaa,
kaj potem predlagaš? Naj nimamo otrok, če nas mož ne more preživljati vse njihovo otroštvo, ker za v službo itak nismo ali kako?

Gre za dolgotrajni proces.
Že nekaj let je dejstvo, da gre vsaka nosečnica, ki je en teden noseča, na bolniško…do konca nosečnosti.
Prav tako je dejstvo, da gredo mlade mamice za vsak kihec na bolniško, da si niti ne poskušajo pomagati s starši, sorodniki, prijatelji, partnerji…
Posledica: delodajalci ne želijo zaposlovat mladih žensk in mladih mamic.Krive pa smo si samo in izključno ženske same.

gajsna

Mislim, da tu ne moreš posploševati. Imam tri otroke in sem bila v času nosečnosti na bolniški samo zaradi običajnih viroz, nikoli pa zaradi nosečnosti same. Vedno sem delala do konca, prav do začetka porodniškega dopusta.
Tudi otroke sem takoj, ko so bili brez vročine dala v varstvo babici in nisem nikoli izkoriščala bolniških.
Vendar na koncu to ni nič štelo – po tretji porodniški so mi dali odpoved, čeprav sem bila v podjetju 15 let!

Imaš prav,Aneja, a dejstvo je, da posplošujejo delodajalci…
Tudi sama imam otroke in 30 let del.dobe, pa še nisem bila na bolniški.

No, ste torej dognale, da se na splača žrtvovati, ker tega NIHČE ne opazi, še manj šteje kot vrednoto? Ko je človek bolan je doma in se regenerira…ne pospravlja, ne čisti oken, še manj hodi na izlete. Ko ima bolne otroke jih neguje.
Ne prenesem ljudi, ki hodijo v službo bolani, okužijo ljudi okoli sebe in se potem hvalisajo, kako nikoli niso bili na bolniški! Zaradi takih je na bolniški 10 drugih.

Jaz se z mirno vestjo hvalim,še več, niti otroci niso bili nikoli resneje bolni.A veš zakaj? Ker dam veliko na preventivo, ker sem po profesiji blizu zdravilstva, ker sem se vedno sama “pozdravila”, če sem začutila znake bolezni, še predno se je bolezen razbohotila.
Vem,tebi je pač lažje pustiti, da se bolezen razbohoti,pa hop na bolniško,za malo manj kot mesec dni, tako da zadnji teden,ko si že zdrava, porabiš za pucanje…pa izlete,frizerja.

gajsna,
počutim se, kot da me skoz okno gledaš.

Jaz se z mirno vestjo hvalim,še več, niti otroci niso bili nikoli resneje bolni.A veš zakaj? Ker dam veliko na preventivo, ker sem po profesiji blizu zdravilstva, ker sem se vedno sama “pozdravila”, če sem začutila znake bolezni, še predno se je bolezen razbohotila.
Vem,tebi je pač lažje pustiti, da se bolezen razbohoti,pa hop na bolniško,za malo manj kot mesec dni, tako da zadnji teden,ko si že zdrava, porabiš za pucanje…pa izlete,frizerja.[/quote]
ta je pa dobra…..pa ti si fenomen.VSE PREJ PREPREČIŠ…
potem pa mi prosim napiši kako preprečiš pljučnico,streptokokno angino rota virus…pa še bi se našlo…..
SAMO KVAKAŠ..

Podjetju do 10 ljudi, kjer je delo sicer timsko, vendar vsak opravlja svoj del posla, se vsaka odsotnost zelo pozna. Če želimo ohraniti dovolj visok standard vseh zaposlenih, ne moremo zaposlovati “na rezervo”.
Torej bi se vsak moral odpovedati delu plače za dodatno zaposlenega, ki bo pokrival preveč odsotno mamico, na to pa sami zaposleni ne bodo pristali. Tudi težko opravijo njeno delo, saj niso usposobljeni in niti ni fer to zahtevati od njih, ne v nedogled. Dopust je le v naprej planiran, bolniške so pa nenadne in če potem zaposlena pride le 3x v enem mesecu in se to stalno ponavlja, to ne gre. Enkrat za otroka, drugič morda zase. Potem želi delati 4 urni delavnik, to pa je za nas nesmiselno, rabimo za 8. Dve zaposleni za 4 ure je pa čisti dodatni strošek, kar gre spet lahko na račun ostalih, v teh časih še toliko bolj.
In če veš, da ima možnost varstva, starše v penzionu, živijo v isti hiši, mož je na dopustu, ona pa koristi bolniško???? Pa še z dvema drugima smo imeli isto nesrečo, da ne govorim, kaj slišim od drugih delodajalcev. V kolikor ne gre drugače, ženske izsilijo bolniško celo tako, da se lažejo pri zdravniku, da se delodajalec gre mobing. Tudi tak primer smo imeli.
Mi si mamice ne upamo zaposliti, že zaradi ostalih zaposlenih. Saj ne, da ne bi bile v redu delavke, a po naših izkušnjah je to kategorija s “povečanjim tveganjem”.

Jaz mislim, da so se ženske same “zašile”, s svojim neodgovornim odnosom, s tem pa so v isti koš porinile še tiste odgovorne in pridne delavke.
Morda bi še najbolj pomagalo, da bi zaposleni sami izločili slabe, lene, lažnive in konec koncev na tuj račun živeče parazite, pa potem to ni važno, ali so moški ali ženske. In seveda, da bi zdravniki res dali bolniško takrat, ko je potrebna, saj vsi vemo, da jo sedaj dobiš takoj, brez problemov, pa če si ali nisi bolan. In seveda, da bi tudi delodajalec imel besedo, ali pristane na 4 urni delavnik. Pa potem naj sledi še ena porodniška in zgodba se ponovi.
Res, si predstavljate, podjetje do 10 ljudi. Koliko takšnih mamic sploh prenese poslovanje, da ne potoneš, ker od države se ne dobi nobene stimulacije.

Jaz sem imel pred leti sodelovko ki je imela 4 otroke pa je bila vsaj teden dni na mesec na bolniški zaradi otrok. rekord je bil ko je enkrat ni bilo velžč kot dva meseca. Ko smo je enkrat vprašali zakaj pa mož nikoli ne vzame bolniške, je rekla da je ona mama in da bo vedno ona z otroci ko zbolijo. Če imaš malo zaposlenih je taka sodelovka čista mora, zato se sploh ne čudim da delodajalci sprašujejo po otrocih.

Vem,tebi je pač lažje pustiti, da se bolezen razbohoti,pa hop na bolniško,za malo manj kot mesec dni, tako da zadnji teden,ko si že zdrava, porabiš za pucanje…pa izlete,frizerja.[/quote]
potem pa mi prosim napiši kako preprečiš pljučnico,streptokokno angino rota virus…pa še bi se našlo…..
SAMO KVAKAŠ..[/quote]

S pozitivnim odnosom do življenja.Dokler boš tako negativna in bruhala slabo voljo okoli sebe se te bo vse prijelo…Bejba, ajde oladi:)))))))življenje je lepo.

SAMO KVAKAŠ..[/quote]

S pozitivnim odnosom do življenja.Dokler boš tako negativna in bruhala slabo voljo okoli sebe se te bo vse prijelo…Bejba, ajde oladi:)))))))življenje je lepo.[/quote]
se rada anonimno norčuješ,kaj?

madona si neumna…..

SAMO KVAKAŠ..[/quote]
ma daj babnca kaj nakladaš….nimaš pojma o otrocih…
saj jih verjetno tudi nimaš

S pozitivnim odnosom do življenja.Dokler boš tako negativna in bruhala slabo voljo okoli sebe se te bo vse prijelo…Bejba, ajde oladi:)))))))življenje je lepo.[/quote]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close