Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Mami, kakat me

Mami, kakat me

Ta otrok bo tako govoril tudi v šoli in bog se ga usmili. In profesorice se ne bodo vrgle na trepalnice, ampak bo ta otrok imel pač popravni izpit ali bo ponavljal razred. Na trepalnice se bodo lahko metali starši, pa ne bo nič pomagalo.

Otrok govori tako, kot ga naučijo starši. In odgovorni starši bodo otroka naučili govoriti pravilno. Za to ni potrebna zborna slovenščina, ampak ta reklama in pa naprimer grema, se vstanema ipd. je pa daleč pod nivojem in otroku v kasnejših letih samo škodi.

grema, se vstanema je v pogovornem in/ali narečnem govoru čist OK, pa nisem štajerc

Ne, nimaš prav. Ni OK.Če otrok tako govori, bo tako tudi pisal. Potem se boste pa čudili, ko bo v zvezku vse rdeče. Sicer pa dvomim, da ta otrok sploh ve, da govori narobe, če mu še starši dajete potuho, češ, tako je čisto OK. Otrok pametnih in izobraženih staršev govori pravilno, posledično tudi piše pravilno in v šoli nima težav.

Da bo otrok pisal tako kot govori? Vse življenje govorim grema, delama, hodima itd., pa še nikoli v življenju česa takšnega nisem zapisala. Mislim, da otrok zna ločiti med pisno in govorjeno besedo. Če pa otrok še v življenju knjige od blizu ni povohal, pa mu tudi to, da se mama in oče pačita in govorita zborno slovenščino, ne bo pomagalo, da bi domov nosil same petice. Znajo pa se otroci fino norca delat iz takih sošolcev, ker je otrok avtomatsko videti hoh in fin in takšen, ki se nosi.

Moje mnenje in moje izkušnje. 😉

Mogoče je tako pri tebi, ne vem. Vem pa, da večina otrok, ki govori “grema, se vstanema, stričeka” (mimogrede, pačenje je to in nikakor zborna slovenščina, očitno imaš malo zamešane pojme), sploh ne ve, kako je pravilno. Kako pa bi naj vedel, če mu nihče ne pove. SIcer pa, vsak naj dela po svoji pameti in po svoji pameti vzgaja svoje otroke. Potem se pa čudimo, da je vzgojenih vedno več revčkov. Škoda, da nekateri starši niti malo ne pomislijo na svoje otroke in škodo, ki jim jo delajo. Kakorkoli že, tudi starši smo različni.

še nisi slišala za narečja?

bi si upala govoriti po radiu v ZBORNI slovenščini?

Zame je uporaba zborne slovenščine v vsakdanjem govoru pačenje. Ker to ni njen namen in smisel. Pogovori potekajo v narečjih oz. v pogovornem jeziku. In se mi zdi povsem logično, da ko nekoga pokličem, ne rečem: Živijo! Prideš, prosim, po mene, da greva še v trgovino in nama ne bo treba trikrat hoditi. (povsem beden stavek, vem, ampak je še prezgodaj, da bi mi delala domišljija). Ampak rečem: Serbus, daj, prii po mene, da nema rabla trikrat hodit. In če sem zato videti neizobražena in butasta, so be it.

In še odgovor na ta del tvojega zapisa:
… sploh ne ve, kako je pravilno. Kako pa bi naj vedel, če mu nihče ne pove.

Knjige naj bere, pa bo vedel. 😉 Če je njegov edini stik s slovenščino (če odmislimo starše) mojster Miha ali kateri drugi risani junak, potem res ne more vedeti, se strinjam. V tem primeru se tudi strinjam s tabo, naj se starši raje z njim pogovarjajo v zbornem jeziku.

Zdi se, da je pogovor v temi malo zašel, zato, prosim, nehajte ocenjevati drug drugega. Enako velja tudi za druge teme. Različnost mnenj je eno, ocenjevanje in prerekanje, kaj je kdo kje rekel, pa drugo.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Gledena to,da vztrajno brišete moje prispevke, bi bilo zelo pošteno, če bi zbrisali tudi neokusne pripombe Andrejke in Boba.

Še enkrat poudarjam, pravilna slovenščina nikakor ne more biti pačenje. Kdor tako misli, zavestno ponižuje slovenski jezik!

Suzana, nič ne skrbi, mojih prispevkov je bilo zbrisanih nešteto, pa naj so bili okusni ali ne.

Suzana, ne gre za to, da bi “vztrajno brisali” tvoje prispevke, kar tudi veš, da ni res. Pobrisano je bilo kreganje v eni temi, ker se ni – ustavilo. Opozorila sem, naj se razprava o različnih mnenjih o vejicah nadaljuje o vejicah, tako pa se je nadaljevalo na osebni ravni in prešlo v žalitve. Tako kot sem opozorila, sem tudi izbrisala vse, kar je bilo v zvezi z omenjenim. Tu bomo zdaj to končali.

Vnaprej so tako kot vedno dobrodošla razna vprašanja ali soočenje različnih mnenj, kar seveda samo še bolj bogati forum, vendar pa tega foruma prav gotovo ne bomo “bogatili” z žalitvami in nespodobnim ogovarjanjem drug drugega.

Hvala za razumevanje.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Se popolnoma strinjam, vendar naj pravilo velja za vse, brez izjem!

katero pravilo?

Pri tej reklami (sinoči sem jo prvič slišala, ker zelo redko gledam TV) je res hudo ne to, da otrok reče Jakata (dobro, res je, da tudi mene ušesa zabolijo, prav tako pa drži, da bi bilo malo čudno iz otroških ust slišati Jaka/Jake, pri Jaku/Jaki), temveč to, da nato prav takšno napačno sklanjanje uporabi tudi ‘napovedovalka reklame’ (ne vem, kakšen je ustrezen izraz za te ljudi – bralci reklam?), ki pa ni ne otrok niti reklama ni v pogovornem jeziku.
(No, pa sem spravila skupaj krasno poved. :))

Ob tem še pomislek – ali je uporaba imena Jaka v tej reklami nujna (zakaj? zaradi ‘kaka’?)? Ali niso mogli najti m. imena, ki pri sklanjanju ne dela nobenih preglavic niti otrokom? Npr. Žak, če že iščemo ‘rimo’ na kak. 🙂

K.

New Report

Close