Malo s Primorske
Hej!
Vcerajsnji petek, 13. smo preziveli 🙂
Danes je bilo v nasem mestu veselo. Na Titovem trgu ( lep trg, obdan z beneskimi stavbami) so postavili stojnice. Predtsavile so se krajevne skupnosti – vasi v nasi obcini. Bilo je kaj videti:)
Vse domece: oljke, olivno olje, namaz- bakala, krostole ( flancati), druga peciva, kruh z divjimi spargeljni ( to bom naredila, nisem poznala); so pa res na vse nacine dobri:). Bobici, ki so najhitreje zmanjkali, vino, pekovski izdelki…
Fascinirana sem bila pri stojnici s prsutom ( HRVOJE). Vcasih so v vsaki trgovini imeli prsut na stojalu in so ga rezali. Danes lahko o tem samo sanjas – vse pakirano in brez okusa. Ta prsut pa je disal po domacem;
fant, ki ga je rezal na tanko tanko, je bil pravi mojster:) Seveda so rezine, po nase fete, zginjale sproti. Ko sem odsla, ga je bilo se vedno vec kot polovica na stojalu in vsak ga je lahko dobil.
Tudi gojeni belusi so imeli svoje castno mesto, pa figova domaca marmelada, sardele v krasni kis- cebulni marinadi.
Ampak jaz sem pojedla od vsega samo nekaj prsuta z doma pecenim kruhom z divjimi spargeljni in popila sem pol kozarca refoska. To je nujno pri prsutu. Nisem si potem hotela kvariti okusa, ceprav je bilo vse njami!
Verjamem, da je marsikdo tam pojedel danasnje kosilo…ze bobici te nasitijo.
Dobila sem se pldenjcek krostol za domov, za moza, so rekli:)))
Ob tem sem se spomnila nase lusne slascicarne na kopaliscu. Naziv ima
KROSTOLA…ampak se niti enkrat v vseh letih niso ponudili krostol; je pa vsega drugega “dovelj”; nic bat!!! In pogled na morje in v jasnini na Alpe- je prekrasen.
Jzst, si tudi ti pohajkovala med mnozico? Mogoce sva bili pri isti stojnici; ko pa te ne poznam! Pa Tan …? Me res zanima:)
Verjetno sem se kaj prezrla, naj mi oprostijo. Seveda, harmonikas je tudi vlekel meh, da je bilo vzdusje se prijetnejse:) In vsi so bili takooo prijazni in nasmejani!
Res vsa pohvala organizatorjem in domacinom, ki so tako lepo popestrili danasnjo soboto v nasem Kopru!
Lep pozdrav s Primorske Babi
Hej!
Ob kaksnih pol osmih se je v trenutku vlilo, z vetrom z vseh strani; se vedno dezuje…kot so napovedali.
Andi, mislim, da ne. Sicer ti bodo znanci ze povedali:)
Ce bo kaj lepega vremena, pa le pojdite na kafe na kopalisce…so tudi igrala za otroke.
Dve taki predstavitvi, bi, mislim, krajane spravili na kant. Pozabila povedati:
Vse je bilo kot degustacija, gratis. Upam, da so vsaj v skatliah za prostovoljne prispevke kaj nabrali:)
Lep pozdrav Babi
Kresnica, saj sem sele danes opazila plakate:)
Si predstavljas, da bi prezrla?
Bom drugic bolj pazljiva in obvestila na forumu, obljubim.
Je pa v zacetku junija praznik, sv. Nazarij, patron nasega mesta. Je takrat tudi nekaj podobnega. Savrinke znajo pripraviti:)
Sopki sivke, tako lepo prepleteni s svilenim trakom, kot znajo samo se v Provansi, bodo opojno disali:)
Nasa slavna Rumena noc poleti je pa prebucna – vsaj zame, ko se mi nekaj dni vse pod oknom dogaja.
Lep vecer
Forum je zaprt za komentiranje.