Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis malo pomoči pri poeziji

malo pomoči pri poeziji

a vse, ki imate 10 min časa ali interes bi prosila da si preberejo te moje kratke stvaritve in komentirate vašo mišljenje, sodbo oz. kritiko. zaradi osebne vsebine in strahom da so to le nesmiselne otročarije mojih pesmi (verzov,..) nikoli nisem pokazala nikomur zato resnično sama ne morem podati ocene…(ali so stavki v katerih se lahko kdo najde ali so popolni nesmisli ) upam da bom dobila vaše iskreno mnenje (slabo ali dobro). vaša pomoč bi mi resnično zelo pomagala…..

UPANJE (odločitve , v bistvu ni naslova)
Sanje ujete v realnost,
vpete kot konj v kočijo.
vlečejo za sabo sedanjost
in ji dajejo čarovnija.
Težek je tovor življenja
po tej poti hrepenenja
ni omejitev, ni zakonov ali usmeritev
tisoč poti a le ena pravilna rešitev.

ni še znanega naslova

Zdi se tako daleč,
nemogoča ideja
a prihaja z vso hitrostjo
trenutek ko ne bo več izbire
le prazna sedanjost.
ko bo vse kar poznamo izginilo.
ostanemo sami, ljubljeni a pozabljeni.
le kip človeka sezidan v davnih časih
nekoč nekdo
danes nekaj.

lep pozdrav
izlika

Pozdravljena,

pridi na portal http://www.pesem.si , kjer lahko objavljaš pesmi (do tri na dan), na forumu pa imaš številne možnosti, od uredniškega svetovanja (smo štiri urednice) do komentarjev drugih članov, klepeta o čemer koli, obvestil o lit. natečajih, delavnicah in kulturnih dogodkih itd. itd.

Pesmi je sicer vsak dan veliko, zato urednice ne moremo komentirati vsakega novinca (kaj šele vsake pesmi – naše delo je popolnoma brezplačno in prostovoljno), vendar če avtor posebej izrazi željo na forumu, se mu vsaj ena od urednic natančneje posveti s komentarjem in konstruktivno kritiko. Prav vsaka pesem pa je uredniško pregledana in ocenjena. Na forumu so objavljeni tudi številni strokovni, poljudni, poučni članki, ki jih lahko komentiraš – eden izčrpno govori ravno o tem, kar – se mi zdi – te muči: o izbiri naslova.

Čisto na kratko o tem, kar si objavila tu. Ni za odmet, vendar je prva pesem malo preveč klišejska, zlasti zadnji štirje verzi (fraze kot tovor življenja, pot hrepenenja, le ena prava pot oz. rešitev od tisočih …). Druga je boljša. Naj ti bo vodilo izvirnost, izogibanje stalnim, zlajnanim motivom in besednim zvezam (npr. strto srce, metulj, mavrica, tolmun, žametne (n)oči itd.) ter oguljenim rimam (npr. življenje – trpljenje, noč – nekoč, roža – koža – boža, ljubezen – bolezen itd.).

Lep pesniški pozdrav,

Kerstin

Pozdrav!

Jaz ne pišem pesmi, jih pa berem in zelo rada prebiram. Tvoje sem skušala prebrati naglas, pa se zatikajo, ritem je problem, tudi lektor manjka. In vse tisto, kar je napisala Kerstin, vzemi za sveto! Vsebina pove nekaj, a ni izklesano in tista patetika “ostanemo sami…” me moti.

Svetujem, da res preštudiraš naslednjo literaturo:
M. Kmecl – Mala literarna teorija
A. Blatnik – Šola kreativnega pisanja
Z. Pevec – Kako narediti pesem
D. Bedrač – Brez uteži – priročnik o pesnjenju

Saj si želela iskreno, kajne?!

Veliko berem, rudi pesmi, tvoji poizkusi niso slabi, po moji nestrokovni in čisto osebni oceni, obvezno moraš obogatiti svoj besedni zaklad, dobra pesem je iz dveh bistvenih stvari, navdiha in obrtniškega znanja, tega zadnjega ti še malo manjka za mojstrstvo, vztrajaj in se uči.
Korajžno naprej.

New Report

Close