Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Malo drugačen ZALIN “TIRAMISU”

Malo drugačen ZALIN “TIRAMISU”

Tiramisu sme dala v narekovaje, da se ne bo spet kdo obregnil ob ime 😉

Biskvit:

120 g mletih ovsenih kosmičev
20 g sladila v posipu Diamant
4 jajca
6 žlic vode
1/2 pecilnega praška

Krema:

2,5 dcl mleka
1 vrečka Natreen desertne kreme (okus vanilija)
1/2 kg pasirane skute
sladilo po okusu
nekaj kapljic rumove arome (ali pa žlica ali dve ruma)
nekaj žlic mleka (odvisno od sočnosti skute)

Premaz:

1 vrečka Dr. Oetker šlag pene
1,15 dcl mleka
1 čajna žlička kakava v prahu

+ skodelica močne črne kave (sladke)

Kosmiči morajo biti zmleti čimbolj drobno. Dodamo jim pecilni prašek. Iz beljakov naredimo sneg (beljakom dodamo 1 žlico mrzle vode – za večjo čvrstost), rumenjake premešamo s sladilom, dodamo vodo, nato previdno vmešamo kosmičevo “moko”, nazadnje pa še sneg. Pečemo 15-20 minut (manjši tortni model + papir za peko) pri 175 stopinjah C.

Natreen vrečko stresemo v 2,5 dcl mrzlega mleka, dodamo tudi nekaj kapljic rumove arome in stepemo – za 20 minut damo v hladilnik, da se malo zgosti. Nato primešamo skuto, po potrebi še sladilo in malo mleka (krema mora biti kompaktna).

Šlag peno naredimo po navodilih (z 1,15 dcl mleka) in damo v hladilnik.

Ko se biskvit ohladi, snamemo papir za peko in enkrat prerežemo. Eno plast položimo nazaj v model, navlažimo s polovico kave in premažemo z vso kremo. Pokrijemo z drugo polovico, prepojimo s preostankom kave, nato pa premažemo s šlag peno in posipamo s kakavom.

Nato pa za nekaj časa v hladilnik.

ZALA, vse pohvale, ta skutin tiramisu je res super stvar.

LP, Staša

Se strinjam s teboj Staša – ta tiramisu je zakon. Odkar sem videla ta recept, je to ena najpogosteje pripravljenih sladic pri nas doma. Staša, zadnjič sem že upoštevala en tvoj nasvet za biskvit (in je izpadlo ful dobro), zdaj moram še tega poskusit naredit.

Hojla!

Danes imamo tak lep sonček tu pri nas. Ga z veseljem pošiljam tudi med vse vas!

Tile kosmiči mi bodo pa res še zapasali. 🙂 Mislim, kaj vse ne pogruntaš! Vse čestitke!

Sem ravno včeraj Jamia gledala, kako ustvarja domač jogurt. Saj ne morš verjet, je blo tko dobr videt. Mjami!

In da še jaz dodam recept za tvojo zbirko:

Polpeti iz bučk in kosmičev

Bučke naribaš in posoliš, da spustijo vodo, ki jo odliješ. V ponvi prepražiš čebulo, toliko da postekleni in je malo rjava. Čebulo zmešaš z bučkami, dodaš vegeto, sol, veliko peteršilja in ovsene kosmiče. (lahko tudi še kake druge začimbe po želji) Pa seveda še kak jajček, da zadevo malce poveže. Vso to maso pustiš nekaj časa stati, da se kosmiči napijejo. Ponavadi rata še malo vodice, jaz jo kar odlijem. Če se ti zdi masa preredka, preveč vodena, lahko dodaš drobtine (jaz jih ne jem). Ali pa kosmiče!

Teflonsko ponev dobro segreješ in nanjo polagaš maso s pomočjo žlice. Ne pričakuj da boš lahko v roki oblikovala polpete, je preveč mokro in pacasto. Ko z žlico daš na teflon, malce razporedi maso in oblikuj. Polpeti so lahko bolj tanki ali pa debeli (po želji). Ko se z ene strani zapečejo, jih enostavno obrneš.

Meni je lažje, če so manjši polpetki, ker mi potem tudi ne razpadejo pri obračanju. Kadar jaz maso delam obvezno razpadajo! 🙁 Ko mami dela je cool. 🙂

Zadeva je hitro pečena in okusna. Lahko dodaš tudi kako mleto meso (ki ga že predhodno popražiš), sodelavec je uporabil malancane namesto bučk (tudi super), skratka eksperimentiraj (sicer pa tebi to sploh ni treba dvakrat rečt).

Glede količin ti ne morem napisati, ker jaz delam vedno od oka. Če je pa višek, pa lahko maso porabiš tudi kasneje, naslednji dan.

Tole ni ravno v kontekstu sladic, ampak bo že. Važn da so kosmiči, kajne! ;)Sicer imam pa eno tako velko bučo v hladilniku, mogoče bom pa zadevo še sama naredila danes.

Lep pozdravček,

Petra

Hoj!

Bom pa se jaz pristavila en doma ustvarjen recept za kosmice:

Kasa iz ovsenih kosmicev z jajci in sirom

3dcl ovsenih kosmicev das v 6 dcl vode, dodas malo soli in 5 minut kuhas, da dobis gosto kaso. V to zamesas 2 jajci in 100 g naribanega sira (npr. parmezan ali pecorino ali pa kak kaksen bolj obicajen sir) ter se malo kuhas, da jajce zakrkne in se sir stopi, potem pa takoj na kroznik in dober tek!

Stvar je nastala, ko sem enkrat sklenila pripravit polento z jajci in sirom na enak nacin in ugotovila, da mi je polente v bistvu zmanjkalo – pa sem jo nadomestila s kosmici. Zdaj si to dostikrat naredim kar s kosmici, ker mi je bolj vsec kot s polento, hehe. :)))

Cao, Ursa.

Metka,

biskvit iz ovsenih kosmičev je res boljši, kot bi pričakoval 🙂

Bacek & Urša,

super sta :))) Hvala za recepte, oba se slišita njami.

Pozdravček vsem,

Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close