Malice v OŠ
Mene pa samo zanima, kako ste vi reagirali ob hčerinih izjavah. Ali pa učiteljica. Ker v takem trenutku je pač potrebno povedati, da je vsakršno norčevanje iz hrane nizkotno in izjemno neprimerno. Ne vem zakaj, ampak v mojem razredu jim je to jasno. In nikoli nihče ne govori o kakršnikoli pasji hrani in podobno. Res je, da nisem v velikem mestu, ampak vseeno. Ko semo se o prehrani pogovarjali s starši na govorilnih urah so povedali, da doma ne dovolijo nikakršnega zmrdovanja in zaničevanja hrane.
Ne me razumeti narobe, tudi slučajno ne mislim, da ste bili vi tiho in vem, da ste hčerko ustrezno opozorili, ampak včasih res pomislim, da starši otrokom ne razjasnijo osnovnih zadev o spoštovanju hrane.
Kako sem reagirala ob hčerinih izjavah?
Mislim, da sem to delno odgovorila tam, kjer sem zapisala, da sedaj v šoli pač prosi za mleko namesto golaža, ali jabolko namesto ribjega namaza. Učiteljice pa mislim, da več kot opozarjati otroke in jih na strpen način praviloma usmerjati, pač ne zmorejo. Vendar še vedno veliko premalo o tem povejo staršem. Tako velika večina staršev sploh ne ve, kako se njihov otrok v šoli prehranjuje, ali hrano zavrača, meče proč ali pač poje.
Ja in strinjam se z zadnjim stavkom!
Da so/smo starši tisti, ki otroku ne razjasnijo/mo osnovnih pojmov o hrani. Ne samo zadev o spoštovanju hrane.
Hm, sem že pred dnevi dodala post, pa ga ni:(
Swarovski, se pridružujem tvojemu postu in lahko samo rečem, da smo na Oskarju s hrano izredno zadovoljni! Tudi sama sem imela priložnost okusiti njihovo hrano in je res okusno.
Kakor pa pravi mali je pa res, da veliko otrok zelenjave ne je (pravi, da solate dobi kolikor hoče:) ).
Okusi glede hrane se razlikujejo po regijah v Sloveniji. Na primer Hofer v Kopru menda slabo posluje, ker ne ponuja stvari, ki so jih Primorci vajeni. Na Koroškem se itak veliko stvari, ki so drugje vsakdanje, sploh ne dobi v trgovini.
Okus si pridobimo v zgodnjem otroštvu in se nam bolj ko ne malo spreminja v življenju. Torej tisto, s čimer so te od malega fotrali, boš imel rad, drugo bo pa bljak. Zdaj pa spet pridejo v ospredje kulinarične posebnosti ali navade določenega kraja.
Kuharice pa so spet navajene na nek način prehrane in ne vem, če so ravno strokovnjaki na področju prehrane. Strokovnjaki ja ogromno stanejo, šole pač zaposlijo kuharice za male dnarje.
Mene pa zanima, če se v šolah ponuja vegetarijanska alternativa jedilnika?
Najpreprostejša rešitev je pa itak, da mulc malico nese od doma, pa je.
Forum je zaprt za komentiranje.