Najdi forum

Malice v OŠ

Malo sem brskala za nazaj in videla, da ste pred nekaj leti že debatirali o šolski prehrani. Stvar je namreč taka: pri nas je kuhinja prišla v zasebne roke in od takrat so malice katastrofalne (dan na dan kruh – ponavadi bel; črnega ali polnozrnatega ni, potem pa nekaj za gor – salama ali sir, kisla kumarica…in to je to). Enkrat ali dvakrat mesečno so kakšni sladki rogljički ali pecivo (kar je seveda spet iz bele moke), na vsake toliko časa pa je mlečni riž in včasih cornflakes.

Skratka – malice so predvsem nezdrave in tudi zelo zanič. Sama sem že popolnoma naveličana kruha vsak dan, kopa smo to omenili vodstvu, pa ni prišlo do zaželjenega odziva, ker oni ne malicajo v šoli.

Naj napišem še primer enega tedenskega jedilnika: žemlja (bila naj bi ržena, ampak je bila kar bela ali vsaj polbela), topljeni sir; hrenovka, hot dog štručka; rozinov kruh (seveda bel); polbel kruh (bil naj bi črn, a ni bil), zelenjavni namaz; polbel kruh, maslo, marmelada.

Včasih so kuharice na naši šoli same pripravljale malico. Imeli smo razne sveže zelenjavne namaze, skutne sadne kreme in peciva. Odkar je kuhinja v lasti zasebnikov, je pa stvar takšna, kot sem napisala.

Kako je to urejeno na vaših šolah (oz. šolah vaših otrok)? Ali je še kakšna šola v rokah Sodexa? Kakšne malice so pri vas…

Hvala že vnaprej za odgovore in se opravičujem za tole sporočilo, ki ni čisto povezano s kuhanjem 🙂

lp

Malo nazaj za desetletja, ko smo imeli otroci ravno take želodce in velike oči za kaj dobrega, pa tega nismo imeli. Šolskih malic nismo poznali, ubožnim skodelico vročega mleka s kosom kruha, drugi v žep jabolko in krajec kruha brez marmelade, salame, hrenovke, kar bi pomenilo pravo razkošje. Sošolka iz Ljubljane je nekoč imela za malico banano in vabila prijateljice, da so lahko samo gledale, ko je jedla banano. Pomarančo smo v družini razdelili na šest delov. Mesa otroci nismo dobili, ker je mama menila, da je škodljiv, češ, da neki zdravnik ni dovolil svoji hčeri jesti mesa. Ko je brat obgrizel čokoladno figurico na smrekci, ki jo je prinesla teta, je bil kaznovan. S hrano smo si samo napolnili želodce brez uživanja v hrani. Oče obrtnik ni mogel v tistih časih prehraniti družine. Toliko v premislek.

No, nima smisla nekaj moralizirati. Saj se vse zavedamo, kako je bilo in kako na žalost ni več.
Tudi moje šolske malice so bile drugačne in malice ostalih pred menoj tudi. Vsi to vemo, ampak zdaj smo, kjer smo in meni verjemite, da je bila ena pomaranča veliko bolj zdrava, kot današnje malice.
Jaz lahko tulim dan na dan, kakšne malice smo imeli, pa ne bo nič pomagalo, tako da…

No, pa da še tole dodam; način življenja je dandanes povsem drugačen. Malico smo nekoč pokurili en-dva-tri. Dandanes se pa pače ne igrajo več na tak način kot smo se mi.

jaz pripravljam tudi otroške malice pa ti lahko nekaj povem.otroci ne marajo črnega kruha,raznih doma narejenih namazov( le kaj so spet spacale) si pa pozabila napisati koliko plačaš na mesec,kajti nobeden ti ne bo za 2-3 tisočake delal šniclev in pomfrija -tega bi otroci jedli petkrat na teden.pri nas se nekako poskusimo prilagoditi željam otrok in zdravi prehrani,vendar je to izredno težko.od zelenjave ne jedo nič-nekateri jo celo ne poznajo.pojdi enkrat med odmorom v jedilnico in poglej v koše se boš zjokala.kar se tiče raznih polnozrnatih štručk,črni kruh(kuharice si ga naj nekam vtaknejo),da ne govorim o kruhu iz otrobov ali rženem leti vsepovsod samo ne v usta.priporočam da sestaviš jedilnik,ki bo ustrezal vsem otrokom in tudi staršem za 14 dni,da bo ustrezal vsem,pa ti povem da bo marsikateri vodja prehrane imel manj sivih las in ti bo neizmerno hvaležen.tudi jaz. pa prosim objavi ga na tem forumu,da se ti bodo še ostali lahko zahvalili.

Sarkastični odgovori so ravno to, kar sem iskala. Hvala za tako uporane informacije.
Ne boš verjela; kadarkoli gremo na izlet je možno opaziti veliko otrok, ki imajo sendviče narejene iz polnozrnatega ali črnega kruha. Ko jih vprašaš, kako to, ti povedo, da mamice kupujejo samo tak kruh ali pa ga celo pečejo same.

Ampak, poabimo na tole…. Samo vprašala sem, kako je to drugod urejeno in kakšne izkušnje imate z omenjenim “podjetjem”.
Ni se treba počutit ogrožene.

Pa lep pozdrav!

Tega, da otroci ne marajo črnega, polnozrnatega, rženega,… kruha, tudi jaz ne verjamem. Naši dve jesta zelo redko bel kruh. Tudi v vrtcu imajo na jedilniku kruhe vseh vrst in nikoli ne ostaja.
Ne vem kako je s šolsko prehrano, če kuhinjo prevzame privat podjetje. Bi bilo pa po mojem logično, da bi to nekdo, na ravni ministrstva, nadziral. Vsaj do konca osnovne šole.
Mislim, da ima to podjetje na skrbi prehrano v domu starejših občanov v naši bližini. Če bom izvedela kaj koristnega, sporočim.

nič sarkazma,samo dejstva.če znate kritizirati sem ti lepo napisala da sestavi jedilnik jaz ga bom rade volje uporabila.ja nadzor imamo glede inšpektorjev,sanitarcevin še koga bi ti lahko naštela.upoštevati moraš starost otrok -od malih do devetega razreda- načela zdrave prehrane,želje učencev,želje petičnih staršev( najraje se pritožujejo mamice ki so po cele dneve z doma,ki doma kuhajo bore malo ali nič).najboljše je naročiti v šoli malico in kosilo,da doma ni treba kuhat(imajo čisto vest,ker otroci jedo toplo v šoli).ko malo sprašuješ otroke kaj pa mamica doma skuha za kosilo oz. večerjo ko pride iz službe dobiš največkrat odgovor ki se močno grise z zdravo prehrano.da mi denar in grem na pizzo,gremo v Mc donalds,ker je mami utrujena ,al pa se jine da kuhat……ne rečem da ste vse take velika večina pa. še vedno pa bom čakala na jedilnik in na to koliko plačaš malico.
PS.vso pohvalo pa mamicam ki res skrbijo kaj njihovi otroci jedo in s takimi se tudi rada pomenim kaj dati na jedilnik.naj pa povem da mi vsaka ki trezno razmišlja in se malo bolj posveti pogovoru o hrani in malo opazuje kako otroci jedo in kaj najraje jedo,mi prizna da je jedilnik resnično težko sestavit.
pa lep pozdrav

Niti slučajno ti ne mislim pisat jedilnika. Zakaj?
1. zaradi tvojega napada name, ki je bil čisto nepotreben
2. ker nisem noben strokovnjak za prehrano, povedala sem le svoje mnenje in dejastvo je, da je bel ruh nezdrav
3. za nekoga, ki se takoj počuti ogroženega in tako tudi reagira, se mi zdi škoda izgubljat čas, ker bo tako ali tako vsako besedo obrnil v svoj prid.

Kakor sem rekla, pustimo vse skupaj, sem zadovoljna že, da se starši otrok in sodelavci strinjajo z mano!

Lep pozdrav!

ja ko mačku stopiš na rep zamjavka.ker si ti odprla to temo sem ti povedala samo kakšno je realno stanje.vedno sem pripravljena na pogovor ,samo take ljudi ki pa samo znajo tadlat pa ne prenesem. lepo sem ti napisala da daj predloge sestavi oz. samo poskusi sestaviti jaz sem trdno prepričana da ča boš prišla v šolo s sestavljenim jedilnikom oz. z predlogi kaj naj jedo otroci te bodo prijazno sprejeli.roko na srce če si sama gospodinja-kot nekako sklepam- pa če imaš štiri člansko družino,je že doma težko skuhat nekaj kar bi vsi z veseljem pojedli.nekdo rad je to drugi tega ne mara.
človek mora sprejeti tudi dejstva ,da smo si ljudje pač različni. s tem problemom ki si ga ti izpostavila se jaz borim že 25 let,pa še nikoli nisem mogla vsem ustreč.tako da če te to moti moraš stati za dejstvi da če ti tako ne odgovarja,jasno povej da to ni dobro mogoče bi blo drugače bolje.samo moraš se zjasnit kaj te moti,sem sigurna da ti bodo prisluhnili zato so roditeljski sestanki.samo ne osmeši se pa ne reci da hrana ni dobra,potem ti pa zmanjka idej,tako kot si naredila tukaj,pa si užaljena da te takoj človek napada.

žana,

oglašam se, ker je tvoj odgovor napisan tako negativno in tvoj pogled je te zadeve tako ozek, da ni čudno, da je katastrofa, če take osebe pripravljajo malico. Ali ni normalno, da ni vsem všeč ista hrana? Ljudje smo različni, okusi so različni … Moj namen ni bil pisati o teh zadevah, ampak so me zbodle navedbe: “najraje se pritožujejo mamice” in “kaj pa mamica doma skuha”.

Zakaj samo mamice? Zakaj ne vprašaš malo bolj široko, kaj doma jeste, kaj se doma kuha in navsezadnje kdo kuha? Na zadnje vprašanje ni edini možen odgovor “očiji”, ampak so tudi babice ali tete ter skrbne mame in še kaj. Očitno vidiš samo mamice, tako kot vidiš samo polne koše.

Pa tudi če bi bilo res samo to, kar pišeš žana, to še ne pomeni, da ni treba nič spremeniti in da ni vredno spremeniti. Če bi vsi gledali na zadeve tako kot ti žana, potem bi bila res katastrofa. Še dobro, da so nekateri bolj pozitivni in pripravljeni kaj spremeniti, kot je Kresnica.

Ej, zakaj naj se s tabo ukvarjam? Napisala sem že na začetku, kaj pogrešam v prehrani – več svežega sadja,več zelenjave, več sveže narejenih namazov, sadnih solat in kruha, ki ni bel. Pa jogurtov in sadnih skut, kosmičev ipd. Včasih smo imeli še žgance z mlekom. Če pa na vaši šoli tega otroci ne marajo – ja mi je zelo žal, ampak pri nas so pač na tako hrano navajeni in kot sem že napisala, doma jim kupujejo in pečejo vse kaj drugega kot samo bel kruh.
S tem naj se uikvarjajo strokovnjaki, tako kot se jaz ukvarjam s svojo stroko.
Ljudi, ki znajo tadla. Blazno fino si tole povedala, res. Še enkrat ponavljam, vprašala sem, kako je s prehrano urejeno po drugih šolah in kakšne izkušnje imajo s Sodexom. Če imaš kaj za napisat, napiši, jaz sem primer tedenskega jedilnika napisala, ti pa ne. In potem tadlam jaz, ane? Ah, daj no. Ne sama sebi pljuvat v skledo, … pa aje ne bom napisala nadaljevanja tega stavka.

Lepo se imej in kaj dobrega si skuhaj!

po tvoje:
ponedeljek-več sadja…kos črnega kruha,jabolko
torek-več zelenjave-obara- fuj,jo ne marajo,ocvrta cvetača,bljak…..??????
razni malancani odpadejo ker jih ne poznajo
sreda-sveže narejeni namazi- z ribami,s skuto,s sadjem,z zelišči-bog ne daj
četrtek-sadne solate-sadna kupa-o,ja z veliko sladke smetane-to ni samostojna malica,čeprav bi šla za med
petek-jogurti,kosmiči
ja kako bi nam blo lepo če bi lahko samo tole delali.pa po enem tednu ti spet nebi bila zadovoljna,kerje preveč enolično niti ni povsem zdravo.pa smo spet tam,kajne?

zlate babice ki vam dajejo potuho.bodite samostojne.
samo 14 dni odjavite malico in jo otroku pripravljajte same.saj jo lahko nese s sabo v šolo,šele takrat boste vidle da ni vse tako enostavno kot mislite.teorija je nekaj ,praksa pa je drugo.

Ej ej ej, čakaj malo! Ne polagaj mi besed v usta!! Žalostno, da se v šoli jezimo nad otroki, ko jezikajo, če poslušaš kuharice, je pa očitno še huje.

Nehaj biti cinična in če imaš za povedati kaj konkretnega in uporabnega, povej. Kdo je rekel, da naj bo v šolski prehrani SAMO to, kar sem napisala ja?? Rekla sem, da pogrešam nekaj, niti slučajno pa ni bilo nikjer rečeno, naj bodo jedilniki sestavljeni SAMO iz tega, kar sem napisala jaz.

Zavedam se, da je najlažje v trgovini kupiti že narezan in v plastično folijo zapakiran bel kruh, kar je tudi najceneje. Ampak misliti mi je dalo predvsem nekaj; svoje dni smo se na šoli hvalili, da je naša šola zdrava šola in na jedilniku je bil vedno tudi zna zdrave šole. Zanimivi, da odkar smo, kjer smo, tega znaka ni več.

Ampak, še nekaj pa moram napisati; tako si me napadla in porogljivo pisala o tem, kakna je mačka, če ji stopiš na rep. Poglej malo zdaj svoje vpise. Kaj si konkretnega in uporabnega napisala? Popolnoma nič.

Ah, daj no Žana, malo pretiravaš. In res ne vem, zakaj je potreben tako napadalen ton.
Nisem zasledila, da Kresnica želi za malico pomfri in dunajce. Saj to je ta žalost, da je to sinonim za dobro hrano. In zakaj otroci ne jedo drugega kot junk food. Ker so tako navajeni od doma. K sreči ne vsi. In se čisto strinjam, da ogromno otrok doma vidi samo polnozrnat in črn kruh, pa tudi sadje in zelenjavo. In če bi to ponudili otrokom večkrat, bi se tudi miselnost sčasoma spremenila. Saj ravno o tetm govori Kresnica.
Žalostno, da za prehrano naših otrok skrbijo tako negativno nastrojeni strokovnjaki. Pa ni mi treba predlagat, naj ti napišem jedilnik. Za to naj bi bili na šolah usposobljeni kadri. S šolami sicer nimam izkušenj, redno pa spremljam jedilnik vrtca Šentvid – lep primer raznolike in relativno zdrave prehrane, ki otroka seznani tudi z jedmi drugih držav. Pa ne boš verjela, otroci z navdušenjem pojedo in še doma z veseljem razlagajo, kaj so novega poskusili.

verjamem da se vsi ki se s prehrano ukvarjamo in smo odgovorni za to kaj naši otroci jedo trudimo ustreč večini.zato sem ti tudi napisala da rade volje sprejmem tudi starše in njihove predloge,lahko so tudi zraven pri sestavi jedilnikov(ne sicer kar za en razred).moram ti priznati da te sestavine ki si jih napisala da jih pogrešaš,pogrešajo tudi drugi samo ne znajo pa mi svetovat konkretno jedi ki naj bi bili na jedilniku.za cel teden moraš imeti določen % mlečnih jedi,mesnih,zelenjavnih,žitarice…..
zavedam se da marsikateri otrok je v glavnem šolsko prehrano( tisti ki imajo malico in kosilo),zvečer doma pa pač kar je.naš oz. vaš delavnik pač od vas zahteva da si cel dan z doma.taka je pač kruta resnica.
podjetja ki ga omenjaš osebno ne poznam,lahko pa se malo pozanimam.še vedno pa vztrajam da če se boš oglasila pri njih ali pa to sprožila na sestanku ti bodo prisluhnili.če je to res potem bodo drugi starši to tudi s tabo potrdili in ni ga vraga da nebi kaj dosegli,saj malico plačate,zato imate pravico tudi kaj povedati.samo tako kot sem ti prej napisala s konkretnimi predlogi ne samo s cincanjem.

Moja hči je v šoli, ki je vključena v nekakšno akcijo “jabolko na dan”, tako da poleg malic dobijo še jabolka. Se mi zdi fino, ker če ji malica ni všeč, lahko pač poje več sadja. Res je, da se vsem nikoli ne da ustreči, vendar da bi zaradi ugajanja vsak dan servirali otrokom za malico npr. čokolado, pa tudi ne gre.
Mene bolj kot malica moti pijača. Otroci je sploh ne dobijo – razen poleg malice in kosila, kar pa je kar nekam malo. V šolah je precej toplo in mislim, da so otroci npr. po telovadbi precej žejni. V vrtcih imajo nesladkan čaj, ki ga otrok lahko kdajkoli pije, v šoli pa še kozarčkov ne smejo imeti (higijenski razlogi) in se otroci pač pod pipo natakajo. Saj je prav, da pijejo vodo, a lahko bi jim bil omogočen bolj “kulturni” način.
Še to: pri kosilu jim včasih ponudijo izbiro. Npr. imajo žgance in lahko jih dobijo z mlekom ali pa z golažem.

Hm…tudi mi smo vztrajali, pa ni nič pomagalo. Vodstvo je dalo roke stran, s kuharicami pa ne dosežeš drugega kot samo kreg. Mi je po vpisih žane čisto jasno, zakaj. Na žalost to tako je.
Kot sem že napisala; nisem noben strokovnjak za prehrano, zato tudi težko predlagam točne jedilnike. Tudi to ni moj namen tukaj. Nič se ne bo spremenilo, če bom jaz napisala svoje ideje. Tako ali tako bodo takoj spet reakcije, ki nič ne pomagajo.
Tudi k meni na govorilne pridejo starši z določenim problemom, ali pa jim ga izpostavim jaz. In kdo potem išče rešitve i n na ustrezen način prilagaja pouk? Jaz seveda…. ker sem za to zadolžena. Tako kot so kuharice za prehrano.

Se je pa nad prehrano pritožil tudi svet staršev, pa so dosegli enako kot mi – en kup kreganja in nekontruktivnih pridig eden drugemu.

Cvetača – bljak? Melancanov ne poznajo? Sadne solate z veliko smetane?

Joj, joj, žana, če si pa ti strokovnjak na področju prehrane, potem pa res ne vem no 🙂

1. 2. Cvetača in melancani – v šoli smo v okviru pouka “kuhali” zelenjavni namaz in zelenjavno prilogo. Vsak učenec je od doma prinesel nekaj zelenjave. Ne boš verjela, kako radi so pojedli, brokoli, cvetačo in tudi po tvojem mnenju nepoznane melancane.

3. Kdo govori o sadni solati s smetano?? Kdo je sploh omenil smetano? Ne vem, a je to samo plod tvojega cinizma, ali resnično ne veš, da obstaja omenjena jed s kakšnim jogurtom tudi kot samostojen obrok in to popolnoma brez smetane in dodanega sladkorja.

Mogoče še nekaj v premislek. Kaj pa če se na šoli naredi anketa med učenci, kaj bi oni radi jedli za malico? Kaj pogrešajo, česa ne marajo,…?

Glede pijače pa se strinjam s predhodnico.

Lp, Ela S

Očitno bom prva, ki pozna Sodexo. Njihovo ponudbo imamo na gradbeni fakulteti. V vseh letih študija sem tem jedla samo 4X; tako slabo pripravljene hrane in tako groznih jedilnikiv res ne srečaš povsod. Me kar zmrazi ob tej besedi. Naj omenim, da imamo jedilnico v srednjem nadstropju in blazni smrdi. Večina študentov in prof. se trudi, da bi jo spravili v klet ali pa v najvišje nadstropje. Če gre kdo samo na kavico tja, cel razred to ve. Žal.
Tudi na Korziki in v Budimpešti sem srečala logotip Sodexo, no pa sem seveda šla samo mino. Hočer reči samo, da očitno so kar razširjeni.

P.S. zaposlene pri nas so zelo prijazne in se trudijo, samo kaj ko dobijo kar dobijo.

O dobrih starih časih smo že jamrali v prejšnjih postih, z iskalcem se najde.
Danes? Oba otroka sta v šoli, ponavadi sploh ne sprašujem, kaj je bilo za malico (tako ali tako to težko izvlečeš iz otrok, hehe). Moj splošen vtis je, da so malice sicer slabše, kot jih pomnim jaz, a zaenkrat še gre. Včasih je tudi črni kruh (ja, tamala se res spakuje nad njim, četudi doma v glavnem kupujemo samo črnega in polnozrnatega, računam, da se bo počasi navadila, kot se je starejši), pakirani jogurti, skute in pudingi, hot dog, pakirani namazi, pakirani sendviči, rogljički. Tudi sadje dobijo občasno. Opažam pa, da jim dajejo kar precej (za moje pojme preveč) sladkih, krofastih in junk reči, ker jih večina pač je.

Kot sem že rekla, ni bogvekaj, a tako slabo kot Sodex le ni. Menda mora biti vse porcijsko pakirano, ker so sanitarne zahteve toliko strožje. Tvojih 5 minut ima vse sanitarne certifikate, njihovi sendviči pa so… kakršni pač so.

Malo že škilimo proti srednji šoli. Takrat starši menda rečejo, da je bilo v OŠ sicer šit, ampak vsaj nekaj je bilo…
LP Mimi

Če mene vprašaš, bi dobili rezulatet: vsak dan pizza, za kdaj pa kdaj pa krof in polnjen čokoladni rogljiček.
Žalostno, ampak resnično 🙂 Vsaj pri mlajših otrocih bi bilo tako. Saj oni se ne zavedajo, da je taka hrana slaba in nezdrava, ampak če bi imeli na izbiro, bi izbrali ravno to.

Če ste gledali Jamiejevo oddajo o kuhinji na angleških šolah; dokler jim ni pokazal, iz česa je ta hrana in kaj lahko naredi njihovemu telesu, ni nihče niti pomislil na to, da je nezdravo hrano.

Če bi otrokom razložili in pojasnili, kaj določena vrsta hrane (in to dan na dan) naredi njihovemu telesu, bi bilo tudi marsikaj drugače. Enako je bilo pri nas z umivanjem rok; otroci jih včasih sploh niso umili pred malico, ali pa so jih samo malo splaknili pod vodo. Potem smo pa v šoli lepo eno uro namenili higieni in, ko so videli vse bakterije, ki se naberejo na našem telesu in vse posledice nečistoče, so si tako drgnili roke pred malico, da je bilo kar smešno 🙂

Drugače je pri malo starejših učencih, ki se že bolj zavedajo pomena zdrave prehrane.

Pa še nekaj je, kar me zelo moti pri Sodexu; malica za učence je npr.: kos kruha in dve rezini salame. Učiteljska malica pa je kos kruha in tri rezine salame. Razlika v ceni je pa definitivno večja, kot je vrednost ene rezine salame.

Prebiram zgornjo debato in nikakor ne morem mimo,da ne bi še jaz pristavila svojega lončka.
Problem poznam iz obeh strani.Sem mama osnovnošolke ki malica in kosi v šoli,sem pa tudi poklicna kuharica(nisem zaposlena v šoli).
1:šolska prehrana(predvsem cena)je vezana na javne razpise,se pravi.da se nabavlja čim cenejša živila,kvaliteta je žal postranskega pomena.
2:v kuhinjah se s strani zdravstvene inšpekcije izvaja nadzor nad mikrobiološko neoporečnostjo živil,na prehransko vrednost(vitamini,minerali,beljakovine…)pa ne.
3:na naši šoli pripravljajo samo malice(pojma nimam kdo,ker kuharja-ice nimajo zaposlene)kosilo dobijo iz srednje šole,tako da je hrana največkrat že močno postana.
4:učenci nosijo malico iz razdelilne kuhinje v ostale tri stavbe v plasičnih vedrih in glede na to,da kruh ni niti primerno zavit,si lahko le predstavljate kakšna malica v učilnico pride.
4:če že dobijo sadje ponavadi ostane v vedru in jim ga učiteljica “podturi”v torbe da ga vsaj domov nesejo.
5:pijačo dobijo pri malici in kosilu,drugače ne.Vode iz pipe ne smejo piti zaradi 30let starih svinčenih cevi.
6:jedilnike smo na začetku leta dobili starši na vpogled in na šoli z 700 otroci se nas je dobilo le 5″levakov”z pripombami.Odgovor pa je bil,da je njim važno predvsem to,da je čim manj ostankov,kar pomeni da so tedensko na sporedu dunajci,pomfri,francoska solata,hrenovke….Tisto kar pač otroci v veliki večini poznajo in jedo…

Hči je v šoli naročena na malico in kosilo iz enega samega razloga-do 15 pač otrok ne more biti brez toplega obroka.Verjemite,če bi obstajala kakšna druga možnost bi jo že uporabili.

Lep pozdrav pa SREČNO IN ZDRAVO 2006.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close