Malice in večerje za dveletnika
Vesela bom vašega predloga, kaj naj še ponudim otroku (21 mesecev), da bo pojedel za večerjo, ko ne kaže nobenega interesa za mamine specialitete. Preverjeno ne bo zavrnil salam, hrenovk in paštete, medtem ko vsakršna copranja iz žitaric ne obrodijo sadov. Otrok je nor še na juhe, rdečo peso, skuto in sadje (razen banan), kar je OK, ampak zvečer se od slednjega težko naješ…
Poznate recepte za kakšne dobre zdrave namaze?
Ali kakšen zanimiv recept iz žitaric?
Hvala, Tatja
Če bi moj pri dveh letih jedel vse to, kar si naštela, bi bila zelo hvaležna, tako da so te stvari relativne. Menim, da se je mogoče tudi brez žitaric zvečer najesti in da ni škode, če je večerja bolj lahka. V tistih letih sem se tolažila, da bo že vzel in jedel, če bo lačen in da še nobeden pri polni mizi ni zbolel (prej pri prepolni). Danes prenesem tudi to, da gre spat brez večerje, če jo odločno zavrne.
No, pa bolj konkretno. V eni reviji sem videla predlog za mlečni riž, bolj privlačen na oko. Kuhan mlečni riž daš v model za puding (lahko je tudi prazna skodelica od skute ali kaj podobnega), obrneš in zvrneš na krožnik, tako da stoji pokonci kot peščeni grad. Nazadnje je bilo vse prelito s čokolado.
Naši otroci imajo še danes zelo radi posukan močnik. Iz moke in jajca narediš usukančke in jih zakuhaš v vrelo mleko, 15-20 minut naj vre, da se moka pokuha. Na krožniku sta povrh nasula goro benkota, sladkati nisem dovolila. Varianta je zakuhan pšenični/koruzni zdrob ali kuskus (če še nisi, vsekakor poskusi na mleku zakuhan kuskus!!).
V trgovini imaš veliko izbiro muslijev za otroke, vendar moraš izbrati takšne, ki nimajo vidnih navadnih ovsenih kosmičev (kot npr. sport musli). Embalaže so zelo privlačne, zato jo jaz dajem zraven na mizo. Najraje imata tiste, ki imajo kosmiče zmlete v nekakšne karamelizirane rjave kepice, vmes so koščki čokolade in posušene češnje ali jagode. Vprašanje je sicer, kaj je tam notri zmleto, vendar po opisu sestavin (če seveda preneseš nekaj konzervansov) kar dobre stvari.
Vse sorte jogurti, kruh z marmelado/evrokremom, sir. Raje kot kruh+salama+sir jima dam na mizo samo kruh+sir, včasih ga še popečem, da se sir stopi.
Namazi? Zadnjič sem zmešala zdenka sirček in tuno v oljčnem olju. Glede na to, da tuno jesta, sta jedla tudi to. Včasih naredim šmorn.
Tudi meni zmanjkuje domišljije za otroške večerje. Kaj pa vi dajete otrokom, tudi večjim, osnovnošolcem?
Forum je zaprt za komentiranje.