Mali prenosniki
Razmišljam o nabavi malega prenosnika, predvsem bi ga rabil predvsem za pisanje.
Na netu sem našel npr. tega:
http://www.comshop.si/Article.asp?articleid=57520
Rabil bi tudi kaj več podatkov, predvsem o priključkih.
Glede na to da nima optičnega pogona, kako bi lahko naložil win, čeprav mislim, da jih ne bi rabil, bi z instaliranim lunuxom prišel skozi.
Je možno, glede na majhen HDD, win instalirat na primerno velik USB ključ, ki bi bil priklučen na prenosnik?
Ima kdo kakšne izkušnje s temi prenosniki, kakšne šibke točke ima?
Jaz bi počakal na tegale naslednika EEE PC 900.
http://reviews.cnet.co.uk/laptops/0,39030092,49296523,00.htm
Ima malo večji zaslon kot prvotni EEE PC 701, tako da bolje prikaže intrnetne strani.
Sam vidim uporabnost EEE PC (in ostalih računalnikov iz kroga manjših PC-jev) v njegovi prenosnosti. Zaradi majhnosti ga lahko vzamemo vsabo kamorkoli. Ima osnovno funkcionalost za delo z internetom in elektronsko pošto, pisarniški paket in zadosti multimedijske moči za pogledat kakšen film. Ni pa za postavljanje rekordov v hitrostnem tipkanju.
Glavni problem pri teh računalnikih je tipkovnica, sploh če ima kdo malo bolj velike prste.
Na USB se lahko priklopi tudi zunaji disk, če rabiš več prostora za dokumente, vendar zadeva potem ni več tako prenosna.
Linux – windows : Če nisi posebno navezan na katerega od programov, ki teče samo v windowsih, se da čisto spodobno preživeti tudi z linuxom.
Hvala za dosti uporabnih info.
Kar zadeva moje rekorde v hitrostnem tipkanju, nisem dohajal niti pc-ja s procesorjem 386:( je pa res, da bi ga uporabljal največ za pisanje, ko se med drugim delom najde kaj časa. Upam da se še kar hitro zažene, kar bi bilo še kar pomembno v mojem primeru.
Koliko so moji prsti kompatibilni s tako tipkovnico, bom pa preveril v kakšni trgovini.
Prostor za dokumente bi po potrebi povečal z USB ključem, na njem so vse moje tekoče zadeve, pa še je ostalo kar nekaj prostora.
Na PC 900 bom počakal, toliko se mi ne mudi. Je pa cena precej višja, upam da samo v GB.
Mislim da bom ostal kar pri linuxu, kako hitro se zaženejo v primerjavi z XP?
Zdravo!
Ena od stvari, ki jih zamerijo EEE PC 900 je tudi ta,da je procesor ostal isti. Kolikor ven se bo prodajal v windows in linux verziji. Razlika bo v velikosti SD kartice ( 12GB – 20GB). Po prvotnih napovedih naj bi to obdržalo isto ceno, vendar pa se po internetu že piše, da bo windows verzija vsaj v Avstraliji cenejša (pritisk Microsoft-a na Asus?).
EEE PC 701 sem imel na testu, tako da sem ga imel priložnost sprobati v živo (kolikor so me otroci pustili zraven). No otroci niso imeli težav z majhno tipkovnico. Mislim pa, da nobeni starostni skupini ne bo pomagal k lepši telesni drži.
Linux se štarta kar zadovoljivo hitro. Za test hitrosti sem uporabil kar igrico Tux racer. Malo se ji je poznal slabši procesor v primerjavi z kakšnim večjim prenosnikom.
V Openoffice.org pisarniškem paketu se je dalo zadovoljivo delati.
Kar je mene osebno motilo, je bil malo premajhen zaslon saj sem si moral na nekaterih web straneh pomagati z vodoravnim drsnikom. To pa zna biti zelo moteče. To je bila edina stvar, ki me je ob izidu odvrnila od nakupa.
EEE PC 900 ima večjo resolucijo v širino in tam naj nebi bilo več teh problemov.
Bomo videli. LP
Hvala za info.
Kaj pomeni SD kartica 12MB, v podatkih sem bral da ima vgrajen HDD 4GB?
Meni je pomembno da se starta dovolj hitro, skupaj z Openoffice, igric ne bi igral na njem, za pisanje pa verjetno ni prepočasen.
Sem bral na tvojem linku da je s tipkanjem nekaj težav, dokler se ne navadiš, ker je v mojem primeru tipkanje osnovni namen, bi bilo verjetno najbolje, da na enem preverim kako bi mi šlo.
Sem se pa spomnil, da bi verjetnobil uporaben kot neke vrste okvir za slike, če dovolj dobro reproducira fotografije, ker kar dosti slikam in sem razmišljal o nakupu okvira. Če imaš možnost, poglej kakšno fotografijo na njem, kako zgleda.
Mah jaz ga imam, pa imam kar velike roke/prste, saj ko se 1x navadiš
se vse da.
Lahko instaliraš tudi windows xp gor, itaq je pa ta verzija Linux-a dovolj
dobra za osnovno delo:
– pisanje
– pdf dokumenti
– internet
– filmi
– muzika
– ima kamero
– skype
in vse ostale neumnosit, ki jih človek rabi za vsak dan, kar pa še