Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Malčka pušča samega doma

Malčka pušča samega doma

A bolj izmišljene zgodbe se ne da? Pa saj so vrtci subvencionirani, torej ga ogrožene družine sploh ne plačujejo….

Da pa je malček sam doma, pa nebi komentiral. A do sedaj se še ni nikoli zbudil vmes?

Pri sosedih mojih starsev je enako. Ampak je v igri se nocna

Ko gre en v dopoldansko in en iz nocne so otroci zjutraj sami. Moj oce se jim je ponudil za varstvo

Tako sedaj vsako jutro ob 5 tam spije kavo namesto doma. Jutranje vstajanje mu ne dela tezav

Malo pred 7 pride drugi iz nocne

Pocuti se koristno, sosedje (tujci) veseli in mirni

Ce specejo kako pecivo pa tudi prinesejo

Odgovor na objavo uporabnika
Vanna404, 07.02.2022 ob 16:10

Sodelavka, v vidnem stresu, ti zaupa svojo stisko, ti bi pa poklicala socialno, da ji pomaga? Saj se hecas! Ce ji ne znas ponuditi pomoci in konkretnih predlogov, kako naj se loti tezave, se raje brigaj zase! Moznosti je pa kar nekaj. Naj prenehajo s posiljanjem denarja sorodnikom in otroka dajo v vrtec. Naj vsak od sorodnikov pride turisticno v Slovenijo na tri mesece in naj pomaga/oddela to posiljanje denarja. V kolektivu bi lahko, za zacetek, zbrali nekaj denarja in z njim placali varusko oziroma studentko, ki bi bila to uro ali dve z otrokom. S tem mislim, da bi placali vi, ne pa da tej druzini dali denar. Lahko bi poiskali stanovanje s sprejemljivo najemnino in z razliko placali vrtec. Moznosti je precej, brez da jim “dobronamerno” skodujes.

Kako gledas na situacijo, je odvisno od tega ali ti je otrok na prvem mestu ali ne.

Tu je z aviona vidno, da gre za zanemarjanje otroka. Za otroka ni poskrbljeno ne za varnost, ne za njegove druge potrebe.

Izmišljeno?, 07.02.2022 ob 18:01

A bolj izmišljene zgodbe se ne da? Pa saj so vrtci subvencionirani, torej ga ogrožene družine sploh ne plačujejo….

Da pa je malček sam doma, pa nebi komentiral. A do sedaj se še ni nikoli zbudil vmes?

Taki otroka nocejo dat v vrtec. S tem marsikaj prekrijejo…

Morda pa jih marsikateri vrtec ” zavrne”.

Težko, da bodo nehali pošiljati denar, njihova mentaliteta je drugačna. Poskusiš pa vendar lahko z pogovori in prigovarjanjem, odpiranjem oči.

Se strinjam z zapisom in predlogi. Je pa tudi meni padla v oči ta ‘dobronamerna pomoč’ s csd. Ja, pomaga ji najti najemniko za sprejemljivo najemnino, če bi ze rada pomagala. Bo pol od oderuška sedanje najemnine potem kaj ostalo za dve uri varstva.

Citiranje na Vanna404.

Tudi moja mami pravi, da sem bula kot dojencek sama doma uro in pil. Ona v popoldansko izmeno, oce iz dopildanske, vmes lzknja. Me je vsak dan uspavala. Ni bilo mobijev in kamer. Preziveli in nimam posledic. Ogromno druzin je v stiski. Pomagaj drugače, za centre vemo kako je. Naredili bodo cel hura. Otrocku najverjetneje ne bo hudega. Poisči raje cenejse stanovanje, se angaziraj na drug nacin…

4ure vrtca okol 120e

Vsak mesec vas da 12 sodelavcev po 10e pa je.

To da posiljajo to so doma ostarela starsa ki nimata niti za kruh.

Sedita po tursko in lomita star kruh in ga mocita s slino da ga lahhko pojesta,ker nimata zob.o 100e se gre.

Mogoce bi se zmenili da jim posleta 50e dokler ne splezata na zeleno vejo.

Itak jima pa noben ne bo verjel da nimata ce sta v slo pa brez denarja. Za njih je slo bogata drzava.

Jah nic

4ure vrtec okol 120e

Sodelovci ji pomagate po 10e na mesec. Brez pripomb in brez da mora vsak mes fahtat.

Lepo date v kuverto in na mizo .ko da ni nic in delatte naprej. Ne da vsak mes iz tega delate zbor in jo postavljate v neprijeten polozaj.

Ce bo treba par let pomagat pa par let.

Bom še jaz pristavila svoj lonček, ker bi tako obvestilo, kot ga je napisala avtorica, na našem CSD dobila jaz, ki delam na področju ogroženih otrok. Toliko star otrok nima kaj sam početi doma toliko časa. Tu ne bi smelo biti debate.

Družinski zakonik je zakon, ki je podlaga CSD-jem (in ostalim institucijam). Tam piše, da imajo starši pred vsemi drugimi pravico in obveznost varovati pravice in koristi svojega otroka. Država (CSD in sodišče) zato izvede ukrepe za varstvo pravic in koristi otroka le takrat, ko starši tega ne izvajajo ali ne izvajajo v korist otroka.

V praksi to pomeni, da CSD najprej ponudi staršem pomoč: ali obstaja socialna mreža, ki bi staršem pomagala pri varstvu toliko starega otroka, ki sam zase ne more poskrbeti, kakšne so možnosti za subvencijo vrtca. Skratka najprej je potrebno raziskati, kaj bi se dalo narediti na način, da se starše podpre pri tem, da sami rešijo situacijo. Kot določa zakon (in zdrava pamet), je otrok odgovornost staršev in kot je že nekdo pred mano napisal, je odvisno, kje imamo fokus: če se nam smili sodelavka, bomo pač zamolčali otroka, da ne bomo škodili njej. Če nam je mar za otroka, ga bomo pa pomagali zaščititi. Odločitev, ali bodo starši pripravljeni sodelovati, je izključno na njih. In ja, sodelavka bo imela “sitnosti” s CSD, če bo strokovnim delavcem bolj mar za zaščito njenega otroka kot njej in možu.

Če starša ne (z)moreta poskrbeti za svojega otroka, potem je to dolžna storiti država, in sicer z najmilejšim ukrepom, ki še zadostno zavaruje korist otroka, če je le možno na način, da se otrok staršem ne odvzame. Kot lahko vidite, je naloga CSD, da najprej poskuša s starši narediti vse, kar se da, da bi sami zmogli poskrbeti za otroka. Torej največ je na starših, da svojega otroka postavijo na prvo mesto. Odločitev za otroka je odgovorna odločitev in zato tudi terja veliko odgovornost.

Država je na potezi, da v celoti poskrbi za mladoletnega otroka šele ko starši (tudi ob pomoči CSD in ostalih institucij) ne zmorejo. Ampak država ima potem svoje načine (krizne centre za otroke in mladostnike, zavode, rejniške družine, ki jih drastično primanjkuje), kako za otroke poskrbi. Ljudje si predstavljajo, da na CSD itak nič ne delamo in bi seveda imeli čas prit takega otroka vsak dan malo popazit. Žal ni tako.

Da povzamem: pomembno je, da fokus prestavite na to, kaj je dobro za otroka, ki raste in se bodo njegove potrebe samo povečevale. Da o morebitnih nevarnostih niti ne govorimo. Ko se kaj zgodi, je vse polno komentarjev “Kje je bil CSD”. Nismo bogovi, da bi vedeli, kaj vse se dogaja za zaprtimi vrati družin. Če vi veste, da kaj, kar ni dobro, ns obvestite, sicer ste tisti, ki omogočate, da se to še naprej dogaja.

Sodelavka, 06.02.2022 ob 21:03

Sodelavka mi je pred dnevi zaupala svojo stisko. Na znam ji pomagati, ne zdi pa se mi niti prav kar počne. Za urico ali dve doma samega pusti dve letnega otročka.

Delamo dvoizmensko delo, a sodelavka se je dogovorila, da bo za nedoločen čas delala samo popoldan. Punca je prišla iz tujine, prav tako njen mož. Tukaj nimata nikogar. Živijo v podnajemniškem stanovanju, za res oderuško ceno. Pa še svojim sorodnikom domov pošiljajo denar, saj prihajata iz precej revnih koncev. Njen mož dela cele dneve in zelo sta srečna, da sploh ima službo, ker ne govori slovensko. Živijo z rok v usta in res si ne morejo privoščiti nobenega izdatka več zato tudi otrok ni v vrtcu, da privarčujejo tisti evro ali dva.  Za enkrat jima na pomoč priskoči soseda, a ta se čez mesec dni seli in ne vem kaj bodo potem.

Dopoldan sodelavka poskrbi za otročka in ko mora v službo ga uspava. Položi ga v stajico, vklopi spletno kamero na mobilnem telefonu, ki je nameščen tako, da se malčka vidi in s cmokom v srcu odide v službo. Malček je doma sam cca uro do dve. Potem ga pride paziti soseda, ki je pri njem dokler se ne vrne mož. Tako vsak dan. Ona je v vidnem stresu. Trga se mi srce za njih a vseeno se mi zdi, da ne delajo prav. Svoj vidik sem ji tudi razložila a zatrjuje, da drugače ne gre. Razmišljam, da bi se obrnila na socialo. No zagotovo bi to naredila, če bi bila prepričana, da jim bodo pomagali in jih ne kaznovali ali jim na kakršen koli način škodovali. Sem v velikem precepu. Rada bi samo pomagala pa ne vem kako.

Lahko ji pomagaš tudi drugače in ne z socijalno saj ji bodo še otroka vzeli.               Veš vse to smo dali skoz in to še v bivši jugi. Stanovanje sva dobila v odročnem kraju kjr vrteca ali jaslic niso poznali. Z ženo sva delala dvo izmensko delo zjutraj in popoldan. In tako sva se menjala vsak drugi teden. In takrat ko je eden odhajal v službo je drugi prihajal.  Vedno med 13 in 15 uro je najina 2 letna hčerka spala v otroški postelji. Tudi včasih je bila budna tudi splezala iz postelje in se igrala v sobi. Res pa je da sva poskrila vse predmete ki bi se lahko poškodovala. Seveda sva se borila da sva kasneje našla stanovanje kjer je lahko obiskala vrtec. In kaj naj rečem danes je velika gospa veliko bolj je samostojna od vseh ostalih ki so imeli starše vedno ob sebi. Zato pomisli kaj boš naredila ko jo prijaviš na socijalno več škode kakor koristi. In da sta celo tujca ki nimata tukaj nikogar ki bi njima pomagal bi nastali veliki problemi ko njuji prijaviš.

Namesto, da kličete socialno, takoj preverite, kako ji lahko sami pomagate. Če se vam je zaupala, vas ceni, vam zaupa in je res v stiski. Če je v Sloveniji redno zaposlena in ima prebivališče, lahko otroka tudi vpiše v vrtec. Plačevala bo po cenzusu. Čeprav je sredi leta to skoraj nemogoče. Preverite možnosti varstva za tiste dve uri. Študenti, kaki vaši znanci, vaši sorodniki,  če svojih nima? Vsekakor pa ji predlagajte, da denar, ki ga pošilja domov, začne porabljati za svojega otroka in v prvi vrsti za njegovo varstvo za tiste dve uri.

verjetno z balkana.pohvalno je.da oba delata.opazujem šiptarijo.4-6 otrok.dec zidari.gospa doma lenari.otroci v vrtcu,večji v šoli,seveda vse plačamo delavni.mislim da bi tvoja znanka dobila vrtec,sevede.če je prostor.

Ena s CSD, 08.02.2022 ob 09:03

Bom še jaz pristavila svoj lonček, ker bi tako obvestilo, kot ga je napisala avtorica, na našem CSD dobila jaz, ki delam na področju ogroženih otrok. Toliko star otrok nima kaj sam početi doma toliko časa. Tu ne bi smelo biti debate.

Družinski zakonik je zakon, ki je podlaga CSD-jem (in ostalim institucijam). Tam piše, da imajo starši pred vsemi drugimi pravico in obveznost varovati pravice in koristi svojega otroka. Država (CSD in sodišče) zato izvede ukrepe za varstvo pravic in koristi otroka le takrat, ko starši tega ne izvajajo ali ne izvajajo v korist otroka.

V praksi to pomeni, da CSD najprej ponudi staršem pomoč: ali obstaja socialna mreža, ki bi staršem pomagala pri varstvu toliko starega otroka, ki sam zase ne more poskrbeti, kakšne so možnosti za subvencijo vrtca. Skratka najprej je potrebno raziskati, kaj bi se dalo narediti na način, da se starše podpre pri tem, da sami rešijo situacijo. Kot določa zakon (in zdrava pamet), je otrok odgovornost staršev in kot je že nekdo pred mano napisal, je odvisno, kje imamo fokus: če se nam smili sodelavka, bomo pač zamolčali otroka, da ne bomo škodili njej. Če nam je mar za otroka, ga bomo pa pomagali zaščititi. Odločitev, ali bodo starši pripravljeni sodelovati, je izključno na njih. In ja, sodelavka bo imela “sitnosti” s CSD, če bo strokovnim delavcem bolj mar za zaščito njenega otroka kot njej in možu.

Če starša ne (z)moreta poskrbeti za svojega otroka, potem je to dolžna storiti država, in sicer z najmilejšim ukrepom, ki še zadostno zavaruje korist otroka, če je le možno na način, da se otrok staršem ne odvzame. Kot lahko vidite, je naloga CSD, da najprej poskuša s starši narediti vse, kar se da, da bi sami zmogli poskrbeti za otroka. Torej največ je na starših, da svojega otroka postavijo na prvo mesto. Odločitev za otroka je odgovorna odločitev in zato tudi terja veliko odgovornost.

Država je na potezi, da v celoti poskrbi za mladoletnega otroka šele ko starši (tudi ob pomoči CSD in ostalih institucij) ne zmorejo. Ampak država ima potem svoje načine (krizne centre za otroke in mladostnike, zavode, rejniške družine, ki jih drastično primanjkuje), kako za otroke poskrbi. Ljudje si predstavljajo, da na CSD itak nič ne delamo in bi seveda imeli čas prit takega otroka vsak dan malo popazit. Žal ni tako.

Da povzamem: pomembno je, da fokus prestavite na to, kaj je dobro za otroka, ki raste in se bodo njegove potrebe samo povečevale. Da o morebitnih nevarnostih niti ne govorimo. Ko se kaj zgodi, je vse polno komentarjev “Kje je bil CSD”. Nismo bogovi, da bi vedeli, kaj vse se dogaja za zaprtimi vrati družin. Če vi veste, da kaj, kar ni dobro, ns obvestite, sicer ste tisti, ki omogočate, da se to še naprej dogaja.

BLABLA

CSD je zame navečje leglo ki stvari počnete po svoje. Ni težko vam napisati papir da starši  ne morejo skrbet ali celo da za otroka ni primerno okolje. Ki samo čakate da otroka vzamete in jih dodelite v rejniške družine. In raje njim plačujete kakor pomagate staršem. Nikoli vam nebom verjel saj sem tega dosti preživel na lastni koži. Nihče se ni nikoli vprašal na csd kako je meni kako sem oblečen ali imam vse kar potrebujem tudi grdo so ravnali z mano. Važno da so oni zame prejemali pomoč. Vi na csd pa ste kofetkali in dokler nisem sam naredil konec, da sem csd delavki zagrozil da bo letela skozi okno če samo vtipka št 1 od 113. Potem sem zaključil in bil sem svoboden da sem lahko poiskal svojo mater.

Jcvnn, 07.02.2022 ob 19:57

Kako gledas na situacijo, je odvisno od tega ali ti je otrok na prvem mestu ali ne.

Tu je z aviona vidno, da gre za zanemarjanje otroka. Za otroka ni poskrbljeno ne za varnost, ne za njegove druge potrebe.

Jaz iz zapisa ne razberem, da gre za zanemarjanje otroka ampak za problem, kako naj otrok ne bo sam uro, dve dnevno. Kako mamica poskrbi za varnost tudi ni zapisano. Verjetno pa (vsaj deloma) poskrbi, saj otroka daje spat ob tej uri in vklopi kamero. Tu gre za stisko starsev, ki ne vedo kako drugace ravnati v zelji, da obdrzita sluzbo, da tocno temu otroku zagotovita normalno zivljenje, kar se mi zdi bolj normalno od tega, da mamica zaradi ure ali dveh ostane doma, s tem prikrajsa druzino za en dohodek in je na koncu tak otrok lacen in prikrajsan normalnega otrostva zaradi revscine. Ura ali dve dnevno, se pa lahko nadomesti z varstvom. Ce nic drugega, glede na to, da druzina se ne pozna ljudi, ki bi jim lahko priskocili na pomoc, bi jim avtorica lahko s svojimi poznanstvi mogoce lahko pomagala pri iskanju varstva, ce ze tako zeli “pomagati”, dokler druzina ne ne najde primernejse resitve z oderuskim najemom in zagotovi otroku vrtec, ki ga sredi februarja, ze itak ne bo dobila.

Ja ja. Saga koroških dečkov je lep primer. Ravno danes odločba ESČP, ki je spet dala zaušnico Slo. Pobrskajte pa sami.

Plus in minus, 08.02.2022 ob 12:06

Ja ja. Saga koroških dečkov je lep primer. Ravno danes odločba ESČP, ki je spet dala zaušnico Slo. Pobrskajte pa sami.

Za tisto iz Csd.

boniy63, 08.02.2022 ob 09:56

BLABLA

CSD je zame navečje leglo ki stvari počnete po svoje. Ni težko vam napisati papir da starši  ne morejo skrbet ali celo da za otroka ni primerno okolje. Ki samo čakate da otroka vzamete in jih dodelite v rejniške družine. In raje njim plačujete kakor pomagate staršem. Nikoli vam nebom verjel saj sem tega dosti preživel na lastni koži. Nihče se ni nikoli vprašal na csd kako je meni kako sem oblečen ali imam vse kar potrebujem tudi grdo so ravnali z mano. Važno da so oni zame prejemali pomoč. Vi na csd pa ste kofetkali in dokler nisem sam naredil konec, da sem csd delavki zagrozil da bo letela skozi okno če samo vtipka št 1 od 113. Potem sem zaključil in bil sem svoboden da sem lahko poiskal svojo mater.

Mi je žal, da imate tako izkušnjo s CSD-ji. Pišem o tem, kako delam sama in kolegi, ki jih poznam. Ne trdim pa, da smo vsi popolni in da ne delamo napak. Na te je definitivno treba opozarjat, ampak ne tako, da se zliva gnojnica kar vse povprek.

Danes o namestitvi otroka izven družine odloča sodišče, za kar mora CSD spisati predlog in utemeljiti verjetno ogroženost otroka, sicer sodišče predlogu ne ugodi. Glede na to da sama ne poznam primera, kjer bi sodišče predlog CSD o odvzemu zavrnilo, lahko sklepamo, da so ti posegi v družine vsaj po večini utemeljeni.

Postavite se za trenutek v mojo kožo in vam bom predstavila realnost na tem področju. Moje strokovno in osebno prepričanje je, da je otroku v največjo korist, če lahko živi s svojimi starši. Pa gremo na primere, kjer to zaradi kakršnega koli razloga ni mogoče. In da se razumemo, vedno moramo delati po načelu najmilejšega ukrepa, torej je odvzem ZADNJA in ne prva stvar, ki se naredi (razen če gre za življenjsko ogroženost). Najprej je (načeloma po pravilniku) lahko otrok največ 21 dni v kriznem centru, nato pa se lahko da v rejniško družino ali zavod. Ker pravite, da imamo na CSD veselje jemat otroke staršem in jih nameščat v rejniške družine … koliko mislite, da je rejniških družin, ki bi danes sprejele otroke? Vam podatek, da so otroci do 6 let, torej tudi dojenčki, po mesece in mesece v kriznem centru, ker rejniških družin preprosto ni, kaj pove? Zavodov za tako majhne otroke ni.

Torej kaj bi vi kot strokovni delavec naredili? Jaz si včasih dan in noč belim glavo, kako naj še starše poskušam prepričati, da je kakšno njihovo ravnanje ali opuščanje ravnanja škodljivo za otroka – ker vem, da je skoraj nemogoče dobiti rejniško družino, za zavod pa kakšen otrok res ni. Po večini mi uspeva. Tudi če je otrok odvzet, je naloga CSD staršem pomagat, da popravijo tisto, zaradi česar je bil otrok odvzet, da bi se lahko čim prej vrnil. Vsi ti ukrepi so namreč začasni. Torej rejništvo v Sloveniji je potapljajoča ladja, zavodi so tudi precej polni. Bi imeli na mojem mestu še tako veselje odvzemat otroke?

Verjemite, sem zelo odprta za dobre (in hkrati realne) rešitve.

Mirotrokom, 06.02.2022 ob 22:09

Njena situacija se mi smili. Je pa samo v tem našem “naprednem” svetu tako, da mislimo, da mora bit majhen otrok 24/7 na rokah. V stajici je, pod kamero in ubogi dve uri sam. Pa lepo vas prosim. Strop lahko pade na njega tudi če si doma. Razumeš. V njihovi situaciji so dejanski veliko večji problemi kot pa da je mali v stajici po nekaj časa sam. Če ji hočeš pomagati, ji pomagaj kar se tiče iskanja službe, učenja jezika, iskanja drugega stanovanja. Da bo reva imela denar, da bo sploh lahko poskrbela za otroka. Ne pa, da bi ji ti šla mešat drek s socialno, ker po mnenju novodobnih pametnjakovičk otrok ni dovolj razvajen.

Mislim, kaj pa tebi ni jasno? Dveletni otrok ne sme biti sam. Ni pa to osamljen primer in tudi včasih so ene puščali. Vsi preživeli, ni pa nujno da bi. Mene vem da mama nikoli ne bi. Pa je bila mama s psihičnimi problemi, ampak me ne bi pustila same. Jaz tudi ne bi klicala socialne, bi ji svetovala kaj lahko naredi, če bi se pa nadaljevalo, bi pa tudi mogoče. Svašta se dogaja v takih družinah.

Hvala za informacijo. Primera vsebinsko ne poznam in tudi če bi ga, ne bi smela kaj več povedati. Morda pa samo razmišljanje o dejstvih, ki so na voljo. ESČP je odločilo, da je postopek odločanja o dovoljenju za rejništvo trajalo predlogo. Ali ste mislili, da odvzem ni bil prav speljan? Kolikor sem slišala, je šlo v tem primeru za procesne in ne vsebinske napake.

S starimi starši potekajo stiki pod nadzorom. Stike pod nadzorom določi sodišče z začasno odredbo v okviru ukrepov za varstvo koristi otroka. Pogoj za to pa je ogroženost otroka. Na mestu je torej vprašanje, zakaj sta otroka s strani starih staršev tako ogrožena, da morajo potekati stiki na tak način. To namreč ni mogoče, če za to ne obstajajo razlogi. O starih starših ne vem nič, lahko pa iz prakse povem, da delam večinoma z ljudmi, za katere sosedje, prijatelji, znanci, kaj šele širša javnost, nikoli ne bi rekli, da so česa takega zmožni.

Stari starši tudi polemizirajo, da se ni upoštevalo mnenje otrok. Mnenje otrok se pridobi, ko je otrok zmožen razumeti pomen in posledice tega, da izrazi svoje mnenje. Če se prav spomnim (zdajle na hitro ne najdem podatka), je bil starejši otrok star 5 let. Koliko se pri teh letih zaveda, kaj nekaj pomeni, je vprašanje za vsakega otroka posebej. Tudi če otrok izrazi svoje mnenje, ga tisti, ki odloča, lahko upošteva ali pa ne, odločati mora na podlagi otrokove koristi. Primer: najstnik bo zelo verjetno mnenja, da bi bil raje pri staršu, ki mu ne bo težil, naj dela za šolo, kaj pospravi in pomaga. Pa je to v njegovo dolgoročno korist?

[/quote

prav res se vam ne zdi sporno, da je dvoletnik sam doma????

Ne klici socilane, ker bo le slabse. Punca ima res tezavo, ker nima otroka kje pustit in to je zelo hudo. V sluzbo pa mora hoditi, da lahko prezivijo. Mam tud jaz otroka in jo cist razumem. Mama ko je sama in bi rada vse naredila za otroka in ko mora v sluzbo, se ji srce para, ker neve kam z otrokom, ce nima varsta. Ja drzava sobvencionira ja samo gladajo oba prihodka in na podlagi tega oceni visino vrtca. Ce so 2 minimalni placi, lahko dobijo 150€ vrtca za placat. Kar pa je veliko za nekoga, ki ze tako tezko shaja skozi mesec. Jaz sem kot samohranilka placevala 121€ vrtca in dobivala 49€ otroskih in 150€ prezevnine. Sama imam pa minimalno placo (z dodatkom do minimalne place). Ko se nisem prejemala prezevnine, sem dobila 95vrtca in 96€ otroskega dodatka. Zato razumem situacijo te punce.
Lahko bi ji ponudila bilo katero pomoc, ne da tukaj na forum objavljas stisko sodelavke. Poizkusi se dati v njeno kozo pa bos videla kako to izgleda.

tako sem jaz, 07.02.2022 ob 00:33

Moj bog862, 07.02.2022 ob 00:23

O ti moj bog, dve leti starega otroka se pušča samega doma!? Verjamem, da je stiska velika toda prvo naj nehajo pošiljati denar domačim in poskrbijo zase, potem pa v lov za stanovanjem.

Mene je mama dala spat ob 12.30 in sla v sluzbo, oce je prisel domov ob 14.30. Tako je bilo do male sole.

Meni ni bilo treba prakticirati kaj takega, a v skrajni sili bi naredila enako, otroka bi dala spat v stajico, zavarovala okolje, ce slucajno prepleza in kamera, vcasih kamer ni bilo…

V njunem primeru, ko gre za pomanjkanje denarja, naj dasta najprej izracunat, koliko bi ju stal vrtec, tako bosta imela vsaj realno financno sliko in morda se celo izide.

Resitev je tudi, da otroka odpeljeta dol k babici in je pri njej, dokler se onadva financno ne postavita na noge ali pa pride babica zivet k njima in cuva otroka.

Ravno te dni se je moja znanka z druzino preselila v tujino, z njimi je sla tudi njena tasca, ki bo cuvala otroka, ker imata z mozem oba tako delo, da vrtec ne pride v postev.

MEne enako,  desetletja nazaj…. pač drugi časi. Včasih me je bilo malo strah, ko so neznane ženske (iz ex Yuge) hodile po naselju  z velikimi polnimi torbami prtov, kvačkanih in zvonile po hišah zaradi prodaje. Stara sem bila 4 leta.

jasno in glasno, 07.02.2022 ob 15:17

Ne kompliciraj, tako so delali tudi naši v sedemdesetih tu v Sloveniji, pa so danes otroci čisto vredu z diplomami in bleščečimi karijerami.

to je res, ampak nekateri pa še pri oseminštiridesetih niso sposobni biti doma.

sodelavka naj se dogovori, da bo delala samo dopoldne, otrok bo takrat v vrtcu, popoldne pa bo ona z njim. če bo otrok  v vrtcu, bo imel 4 obroke, plenice – tako da bo noter spravila tisto minimalno ceno vrtca. Ali pa bo manj plačevala svojim lenim roditeljem, ki so jim bili otroci samo sredstvo za zaslužek. sama pa sedaj ni čisto nič boljša mama. Najbrž je v resnici problem moški, ki se hoče dokazovati pred svojimi starši na njen račun in račun otroka, najbrž spet en gaši.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close