Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Malarija JV azija

Malarija JV azija

To jesen sem bil na Tajskem, Laosu in Kambodgi. Preden sem šel mi je zdravnica zelo svetovala naj jem tablete(v laosu in kambodgi) proti malariji, povedala mi je tudi nakaj primerov, ki so zboleli in resno sem se odločil da bom jedel tablete. Kupil sem jih na Tajskem, ker so tam veliko bolj poceni. Nisem jih rad jedel, saj sovražim tablete, ko sem prišel v laos sem govoril z domačinom in mi je povedal da je malarija preteklost, prav toko v Kambodgi razen na kekaj predelih ob reki Mekong, pa še to samo v monsunskem deževju. Po 2 tednih potovanja sem se odločil da opustim jemanje tablet, saj so te teblete zelo močne in celo depresivne, ce pomislim nazaj sem šele potem res zaživel JV azijo, saj sem se res počutil veliko bolje. Izvedel sem da nima pomena potovati z tabletami, ki ti morijo saj po tem nimaš lepega potovanja (razen v deželah ki je malarija bolj prisotna). Če pa ste odločeni da boste jedli tablete vam svetujem da jih kupite pri nas (v Italiji so najcenejše), ker so bolj kvalitetne, majn močne in majn depresivne. Sopotnica ki je z mano potovala jih je kupile v Italiji in se je dobro pocutila.
Premislite, nočem da kdo zaradi mene zboli za malarijo, iz mojih izkušen pa povem da jaz ne bom nikoli več jedel teh tablet.

heh, jst sem že večkrat jedel Lariam (drugih ne poznam, verjetno je že kaj novega) in nisem bil nič depresiven, in nič se nisem slabo počutil. O tem, da jih ne bi več jedel se ne strinjam, ker sem že imel malarijo, moja takratna sopotnica pa ima še zdaj težave, ker je imela precej hujše učinke kot jaz. Tako da ni treba ljudi prepričevati kako je to brezveze, ker malarije zaradi zatrditve enega domačina ubistvu sploh ni več…?!?!?

stvar posameznika pač.

Po podatkih uglednih mednarodnih inštitucij je na planetu zemlja

do sedaj živelo okoli 60 milijard ljudi. Več kot polovica od teh

je umrla zaradi ene same bolezni. To je malarija. Še vedno

vsako leto umre zaradi nje okoli dva milijona ljudi.

LP!

Ulrik

no mislim, da je to dovolj jasen podatek, ki nam pove, da se “domačini” ne spoznajo glih na vse stvari in da jih ni treba vedno poslušati…. 🙂

Premisli sam!

Ulrik-Samos ima vedno zanesljive podatke. Njemu je vredno zaupati. Verjetno je tak ravno zaradi antimalarikov.

Doza – tvojih besed pa ne razumem najbolje: jemal si Lariam, dobil malarijo in priporočaš jemanje…
No ja, vsak naj se sam odloča.

marko… nobena tableta ni 100% zascita… naceloma je tako, da ce ze dobis malarijo in ce jemljes tablete (lariam, doxiciclin, malarone) potem so ucinki malarije manj mocni…

Ne vem… jest sem bil sedaj v JV Aziji in niti ne v dezevni dobi. Pa vendar sem jemal tablete saj nisem hotel tvegati… Komarjev je bilo pa presenetljivo malo…se najvec na jugu Laosa, v Phnom Penhu in na Ko Sametu…

http://www.cdc.gov/travel/regionalmalaria/seasia.htm

MarkoP, tako kot ti je JorgeBen povedal. Če jemlješ lariam ne pomeni, da ne boš dobil Malarije, lariam samo zmanjšuje učinke malarije. Če bi bilo zdravilo, tableta, cepivo, da sploh ne dobiš malarije, potem vejretno ne bi na leto umrlo 2 milj. ljudi, se ti ne zdi….?

To mi je popolnoma jasno 😉
Med vrsticami sem hotel povedati nekaj drugega…

Zelo se čudim kako je pri nas varovanje pred malarijo poenostavljeno – vsaj po zapisih na forumih, ki so včasih (vsaj zame) prav šokantni.

1. ajd, gremo na malarično območje – saj je vseeno kam, lariam bo pomagal
2. gremo na malarično območje – saj ni treba nič jemati – če dobiš malarijo pač zaviješ v prvo štacuno in kupiš tisto kar domačini – oni že vedo kaj je prav
3. prišli smo nazaj z malaričnega področja in ker ni bilo komarjev smo prenehali z jemanjem lariama – ugodno prodamo odvečne tabletke
4. in še in še…..

HALOOOOOOO

Je mogoče že kdo od teh junakov (se bojim, da naši zdravniki, ki predpisujejo antimalarike niso kaj dosti boljši) slišal, da je več vrst zajedalcev, ki povzročajo (različne) malarije?
Žalostno je, da ti predpišejo enak antimalarik ne glede na to kam se odpravljaš. Še bolj žalostno je, da očitno niti zdravniki ne vedo, da je v JV Aziji kar nekaj območij, kjer so komarji dokazano imuni na vse znane antimalirike. Ampak od vsega je pa najbolj žalostno dejstvo, da so se pri nas ljudje očitno pripravljeni “zdraviti” kar po lastni pameti.

Vsi antimalariki imajo kontraindikacije in se jih nti slučajno ne jemlje tako kot kapljice proti kašljanju. Prekleto dobro moraš vedeti (test krvi), da res imaš malarijo preden se odločiš za “domačinsko” zdravljenje.

Pa vedno je debata le o lariamu, maleroneju, treh barvastih tabletkah, ki jih prodajajo v Gani, pa o ceni doxyja v Bangkoku ali Saigonu……

Kaj pa preventiva? Se mi zdi, da je bistveno boljša in učinkovitejša od vseh antimalarikov, ki to v bistvu sploh niso.
Bi mogoče 1x rekli še besedo, dve o dolgih rokavih, repelentih, ki resnično odganjajo komarje, o zaščitnih mrežah, sobah z AC….?????

Sicer pa – kot vedno rečem v takih primerih – vsak naj se odloči sam.

se podpišem pod ta vpis.

Problem je ravno v tem, ker pri izbiri zdravil obstaja toliko spremenljivk. Kje se potuje, kdaj se potuje, kako reagiraš na zdravila,…Tudi meni so pred potovanjem po Kitajski učitelji (domačini) rekli naj ne zganjam panike, ker v mestih ni več malarije- nevarnost je le še v bolj odročnih predelih. Vseeno sem jemala Lariam-a me ni piknil niti en komar, čeprav jih je bila polna soba. Moja sopotnica je pridno kurila “špiralce” in podobne protikomarske zadeve, tako da sva imeli mir pred tem. Za zunaj pa sva se namazali z autanom. Pa še nekaj je… Mene je doma prej vsak žužek pičil, po pol leta sechuana in njihove pikantne hrane (čili), pa me komarji sploh niso več pikali.

Tako da, se strinjam, da je res najvažnejša preventiva. Šele nato tablete, ki jih ljudje različno prenašamo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close