mala vegetarijanka
Hčerka(7 let) se je pred cca.2 meseci odločila, da se bo šla vegetarijanstvo-njena najboljša prijateljica “je” že od rojstva.Mene ne moti, moža malo bolj, ampak sva ga že utišali.Problem je v tem, da nimam nobene pametne ideje za njene jedilnike-skoz’ jo hranimo s ocvrtim sirom,sojinimi ali zelenjavnimi polpeti in kakšnimi testeninami s sirom.
Zanima me kakšna ideja kaj ji lahko postrežem namesto našega mesa-npr. da imamo mi zrezke ali pa golaž (slišala sem že za vege golaž, pa nimim pojma, kako bi kaj podobnega skuhala).Pa kaj bi lahko “scoprala” s tofujem???A je dovolj da ga samo popečem!
Za vsak preprost in hiter(glede na to ,da moram za ostele jedce kuhat še mesne stvari) recept ali pa samo jedilnik se vnaprej zahvaljujem!
Za vse, kjer bi sicer uporabila meso, uporabi sojo. Dobiš jo v različnih oblikah in z njo lahko imitiraš vse. Jaz sem delala že bolonjsko omako, pa ni nihče opazil, da v njej pravzaprav ni meso.
Me pa zanima, zakaj se je hčerka sploh odločila za vegetarijanstvo in kaj si ob tem pravzaprav misliš ti? Da jo bo slej ko prej minilo, a se doma pogovarjate o pomenu in bistvu vegetarijanstva?
Oprosti, res me zanima, ne mislit, da te napadam.
lp
Kot ti je napisala Kresnica. Večino jedi, ki jih “copraš” iz mesa, lahko pripraviš s sojo. Dobijo se sojine kocke, krasne za golaž, sojini kosmiči, soja v zrnju, seitan-pšenično meso, sojine hrenovke…. Sama sicer nisem vegetarijanka, mesa pa pojem zelo malo. Moje mnenje je, da s tem, da hčeri pomagaš na njeni poti v vegetarijanstvo tako, da ji meso nadomeščaš z raznimi ocvrtki ne delaš nobene usluge (se opravičujem, če sem tvoj opis jedilnika narobe razumela).
Bolonjsko omako s sojinimi kosmiči lahko prodaš praktično vsakemu mesojedcu. Primerno začinjena je popoln nadomestek. Toku lahko samo popečeš, pripravič v omaki, nadevaš z njim zelenjavo. Možnosti je ogromno, bolj pomembno se mi zdi, da ti zgubiš predsodke proti taki prehrani, če želiš stati ob strani hčerini odločitvi.
Zelenjavne juhe (mineštre), zelenjavne omake, zelenjavne rižote,…
Vsakršno zelenajvo lahko uporabiš in tudi ostali bodo radi zraven jedli. Npr: korenček in kolerabo (nakockano) malo popražiš, dodaš svežo papriko, brokoli, cvetačo, nakockane bučke – še malo pražiš dodaš paradižnik in skuhaš do konca v omaki. Zraven ponudiš krompir, polento, testenine, riž,…
Lp, Ela S
Tvoja tematika mi je blizu, kajti moje dete je še v času obiskovanja vrtca začela odklanjati meso in klobase brez kakršnega koli razloga….tega ne bom….Na “govorilni uri” mi je vgojiteljica takrat dejala…..”Veste, draga mamica, kupite včasih kakšne klobase in jih dajte pri zajtrku na mizo…že zaradi nje….Skoraj me je kap, ko sem dojela bistvo….Kajti takrat smo bili še “dobri mesojedci”. Je pa ženščina takrat priznavala, da mora biti med otroci to modna muha, ker jih dobra polovica odklanja meso.
Tega je nazaj cca 15 let in moja hčera je na prigovarjanje sprejela, da je belo meso, 1-2x na teden. Takrat o tofuju nisem vedela nič. Zrasla je ob obilici zelenjave, rižotah, raznih kašah (ajdova, prosena) in s tem je tudi ona doprinesla, da je postajalo naše prehranjevanje – mislim vsaj – kar zdravo. Pojedla je pa dosti sira – od mocarele do mastnega naribanega na prikuhah.
Dosti dobrih variacij na temo zelenjava
ti želim
Alenka
Narediš lahko razne zelenjavne zavitke, zelenjavne polpete, pečene krompirjeve krokete polnjene s sirom Če boš pripravljala tofu, ga moraš prej obvezno dat v marinado, drugače bo čisto brez okusa.
Jaz si vegetarijanske jedi kupujem večinoma v Avstriji. Pri nas kupujem le vegetarijansko šunko.
Lp, Maja
Mogoče bom udarila popolnoma mimo, toda probati ni greh: mogoče jo lahko v uvajalnem obdobju prepričaš, da ne je mesa, da pa ni nič narobe z jedmi, v katerih se je kuhalo meso. Npr. iz golaža pobereš koščke mesa in postrežeš samo omako, posebno če kuhaš golaž z malo večjimi kosi mesa in dodaš še malo naribanega korenčka.
Hvala vsem za ideje!Bova poskusili vse vaše ideje.Rada bi pa še enkrat poudarila, da osebno nimam prav nič proti vegetarijanstvu, pravzaprav sem tudi sama precej bolj ljubiteljica zelenjave kot mesa-nekajkrat sem že obiskala tudi vegedrom(vege restavracijo v lj.)-bilo je izvrstno.
Problem je v tem, da sem sama, kot tudi mož vzgojena v “meso mora biti”družbi in mi nimam nobene pomoči znotraj družine(moj oče celo vsakič vpraša malo, če je že nehala s to “neumnostjo”, kar me pošteno jezi-no,ja sem znorela pa se je zdaj malo umiril).Zato tudi nimam pojma, kako in s čim pripraviti okusne jedi brez mesa in so mi vaše smernice resnično v pomoč!Zavedam se. da otrok ne more živeti le od kuhane zelenjave in ocvrtih jedi,sori,ampak če ne veš je pač zelo težko tako drastično spremenit kuhanje.
Pa bova poiskusili, bova videlikako nama bo uspelo!Hvala vsem še enkrat in lp!
Ko je hcerka ( studentka) opustila meso, nisem imela s pripravo hrane vecjih problemov, ker se v druzini vsi nagibamo bolj k zelenjavi.
Dobila si ze pametne odgovore; dodam se moje izkusnje.
Res je, da zelenjava vzame vcasih vec casa za pripravo, toda danes se dobi ze skoraj vse ( zamrznjeno) v vseh letnih casih.
Takrat sem se naucila delati razne zelenjavne pite( testo in zelenjavni nadevi), slane narastke z zelenjavo, lazanjo palacinke z zelenjavnim nadevom…
V pecici peceno je bolj zdravo kot cvrto.
Rizota, testenine…vse se lahko naredi z zelenjavo in se hudo okusno je.
Strocnice naj ne manjkajo v jedilniku ( fizolov, grahova minestra…).
Kaj pa ribe? Se teh tudi izogiba?
Lep pozdrav Babi
Airi, jaz ti priporočam, da skupaj s hčerko preštudirata kakšno literaturo. Kajti vegetarijanstvo ni nujno tudi zdrava prehrana. Sploh v zadnjem času je velik porast predebelih vegetarijancev.
Na vsak način je potrebno uživanje stročnic, pa jasno zelenjave, pa kaj pa vem še česa.
Zelo dobra je kuharska knjiga Štirje letni časi v kuhinji, polna vegetarijanskih receptov in predvsem sezonskih živil.
Jaz zaradi zdravstvenih razlogov (trenutno) ne smem jesti mesa… zdaj bo približno pol leta. Sicer smo tudi prej jedli zelenjavo, vendar zdaj je na (mojem) jedilniku vsak dan, pa se sploh nisem naveličala. Vedno imam doma: cvetačo, brokoli, korenček, brstični ohrovt, navadi ohrovt, zelje, Pa še kaj zamrznjenega: stročji fižol, narezan paradižnik za juhe, grah. Jem pa predvsem:
– zelenjavne juhe (paradižnikovo, bučkino, iz mešane zelenjave)
– zelenjavno lazanjo
– zelenjavni narastek
– polento z zelenjavo: skuham polento, še vročo vlijem v modelčke, da se strdi, potem pa po želji režem in v mikrovalovni segrejm, zraven pa zelenjavo v smetanovi omaki
– rižoto z mešano zelenjavo
– testenine z zelenjavno omako (s sladko smetano, s paradižnikom)
Zelenjavo si v naprej v večji količini skuham, potem pa po porcijah segrevam za različne priloge.
Lahko ji pripravite tudi kakšno zelenjavno ali gobovo omleto (sama jajc ne smem).
Forum je zaprt za komentiranje.