MAKLUBA-arabska hrana-kljukuša
Zivjo!
Na iskalniku sem pod arabsko hrano našla opis za jed imenovano makluba, palestinska jed iz riža in piščanca. Postopek priprave je kar lepo opisan, post je iz leta 2003, več zadetkov pa ne najdem. Recept je opisal(a) Modra. V čem je problem? Zanimajo me količine, ok. en piščanec, koliko riža, cimeta, currya kurkume, vsaj približno? Še eno vprašanje, pred mnogimi leti, ko sem bila še v dijaškem domu, so kuharice pripravile jed imenovano kljukuša (upam, da spomin ni priredil imena)-piščančji kosi, mogoče so bile le perutničke, pečene v nekakšnem krompirjevem? testu. Spomnim se le to, da je bilo božansko in precej nenavadno, dijaki so večinoma nedotaknjeno vračali ali hodli po repete (le te dve skrajnosti). Hvala za morebitne odgovore in lep pozdrav
za prvo jed ne vem
druga je tudi im. kvrgača (bosanska kuhinja?), to je v kar gosto testo iz moke in vode položeni kosi piščanca, pred koncem premazano s kislo smetano in nazaj zapečt, mislim da se je nekja časa pisalo o tem prav tu, ti bojo še druge pomagale.
Mora biti po moje vroča pečica in kar dolgo traja, ne bi bilo pa nič narobe, če bi kose mesa prej rumeno na hitro popekla za slastnejšo škorjico.
Hojla!
joj, to je tako dobro (sem enkrat jedla v LJ), samo da je bilo brez mesa! Res bi morala to pripravit enkrat še doma…..
Miele, kaj pa če v google vpišeš “makluba”, in ti bo sigurno vrglo ven kakšen zadetek (boš dobila količine in postopek) ?
Pa čepo prosim, če boš naredila tole maklubo, da mi sporočiš, prosim?!
LP, zala
Tole sem našla na kulinarični sloveniji – mene pa zanima, kje dobiti pinjole????
Makluba
Makluba je tipična palestinska jed. Podobna jordanska z ovčetino se imenuje mensaf.
V ogromni posodi opražiš čebulo in nekaj česna, najbolje na olivnem olju. Dodaš razkosanega piščanca. Zaradi specifičnega okusa, ki ga ima vsak kos zase, mora biti res cel piščanec in ne samo krila ali samo krače. Posoliš in obilno začiniš s curryjem, kurkumo, koriandrom, mešanico poprov, malo bazilike, cimetom (ki je osnova arabskim jedem) in malo paradižnika. Na kratko zdušiš in dodaš riž. Uporabiš riž Basmati, eno pest po osebi. Zaliješ z vodo toliko, da pokrije riž in meso ter kuhaš. Posebej na olivnem olju opražiš jajčevce in na koščke narezano cvetačo. Ko sta riž in meso skoraj kuhana (na zmernem ognju to pomeni takrat, ko voda povre), dodaš jajčevce in cvetačo, vse med seboj pomešaš, nato še 10 minut pustiš na zmernem ognju. Na maslu opražiš pinjole, ne premočno, da ne dobijo okusa po žarkem. Lonec z mesom in rižem pokriješ z velikim pladnjem in ga obrneš, tako kot otroci delajo potičke. Beseda “makluba” namreč pomeni “obrnjena”. Posipaš z opraženimi pinjolami. Postaviš na sredo mize, od koder si vsak jedec vzame svoj del.
K maklubi postrežeš jogurt, ki mu dodaš na drobno narezane sveže kumare in obilo česna. Na krožniku si namreč vsak zase glavno jed zmeša s poljubno količino jogurta.
Pinjole kupiš v trgovini. Varianta, da jih sama nabereš iz pinijevih storžev, verjetno odpade, ali ne? Pa ne biti presenečena, so malo dražje.
Drugače bi za maklubo tudi jaz priporočala Google, zagotavljam ti, da na tem forumu in forumu Kulinarične Slovenije več od zgoraj povedanega ni.
Kvrgušo sem tudi jaz enkrat naredila, recept in debato je na tem forumu prispevala Vitka (hm, oglasila se je samo takrat in potem nikoli več?). Če pod avtor vpišeš Vitka, boš dobila.
Perutničk moji ne marajo preveč, zato sem dala kar opečene večje kocke piščančjega fileja. Tam piše, da bi moralo testo čisto prekrivati meso. Skratka, v sredi se mi je testo premalo zapeklo, bilo je bolj kot bled, slabo pečen šmorn, preden ga razkosaš. Kaj pa vem, mogoče je boljše s celimi kosi piščanca. 1/2 ure peke je vsekakor premalo. Saj sem pekla dalj, pa je bilo še to premalo. Moji so stoično prenesli poskus, ponovila verjetno ne bom, vsaj ne kmalu.
LP Mimi
Hvala za odgovore.
Maklubo bom delala približno po tem receptu, ki ga je posredovala Maruša, pošiljam pa še recept, ki sem ga našla na netu (malce drugačen). Makluba pride na vrsto v petek, bom poročala točno proceduro in uspešnost :))
Pinjole se dobijo na glavni tržnici v Ljubljani, v Merkatorjevih hipermarketih na kilo ali pakirane, v Maksimarketu, videla sem jih tudi v našem merkatorju, so bile pa zelo drage. Na trgu so najcenejše po 6000 kilogram (kilogram je ogromno, 100 – 150 g je čisto dovolj. Drugače jih pa dobiš v Italiji po vseh marketih in so bistveno cenejše kot pri nas, odvisno s kje si. Če si z obale jih lahko greš nabirat in sicer v Izoli je drevored pinij, kot otroci smo jih pridno nabirali in jedli, mislim, da je ravno zdaj sezona, če jih seveda kaj dobiš :))).
Pa še recept:
Makluba (Traditional Middle Eastern Dish)
Ingredients (serves 4):
4 Chicken Legs cut in two (drumsticks & thighs)
1/2 cup Olive Oil
Vegetable Oil for deep frying
3 cups Rice – soaked in warm water for 10
minutes
and then drain
1 Eggplant cubed 1×1 inch
1 Cauliflower separated into florets
3 Carrots sliced
3 Potatoes thickly sliced 1/4 inch
3 Onions diced 1×1 inch
5 crushed Garlic cloves
1 tsp Cardamon
1 tsp Cumin
A pinch Tumeric
1 Tbsp salt
Pepper according to taste
Preparation:
• Deep fry each vegetable separately in very hot
vegetable oil until browned
• Place each vegetable on absorbent paper on
separate dish and leave on the side
• Heat olive oil, then sauté chicken pieces to
seal in juices and brown, add
garlic and continue to cook for an additional minute
• Add water to cover the chicken and add all
spices
• Bring to a boil, then simmer for 30 minutes or
until chicken is cooked
• Remove chicken and keep stock on the side
• In a deep even-sided pot, arrange deep fried
vegetables in layers as follows: start
with potatoes, followed by eggplant, cauliflower,
carrots, onions, layer of cooked
chicken, final layer of rice
• Pour stock into deep pot, adding water if
needed, to cover the top layer of rice by
1/2 inch -Bring to a boil, lower heat, cover saucepan
and simmer for 30 minutes
To serve, turn over contents into large serving dish
so that top layer consists
of potatoes and bottom layer is rice.
Lep dan Miele
Pinjole že vem kje jih imate, na žalost smo Gorenjsi pri tem izvzeti. Bom jih že nekje v kaki štacunci izbrskala, zanimalo me je samo, ali se ta reč dejansko prodaja, ali bom mogla na obalo obirat pinje ;-)) Zdej ste me pa čisto zasvojile s tole južno hrano … od katere sem le v Angliji poskusila nekaj indijskega (pakora in couliflower bhaji – pozna katera)?
Mogoče pozna katera kaj turškega, pa da bi se lahko skuhalo pri nas? Da ni preveč komplicirano mislim!
Maruša, zgoraj je Mimi napisala, da je Vitka objavila kar nekaj receptov za turško hrano…nekaj malega se celo spomnim, ampak bolje da sama pogledaš in poiščeš, kar želiš…..In tudi jaz sem čisto nora na tole južnjasko hrano (če izvzamem srbsko), in komaj čakam da grem zdaj na eno potovanje tja dol in prinesem kakšen receptek 🙂
LP
Forum je zaprt za komentiranje.