Najdi forum

mafini

do sedaj sem vas bolj brala, danes pa imam tudi jaz nekaj vprašanj:
kupila sem knjigo Mafini (Učila), kjer je v receptih kot sestavina napisano:
– mlete pistacije – se kje že zmlete dobijo, ali jih je potrebno doma zmleti?
– fini ovseni kosmiči – kakšni naj bi bili to?
– pekan orehi? – kakšni so? Kje se jih dobi? Jih lahko nadomestim z ‘navadnimi?

Mogoče še kakšen koristen nasvet za peko mafinov?

Aha, še to, danes mi je peko mafinov preprečila ‘smola’. nerodno sem odkrila pkov jen posode in imam poparjene vse (no, razen palca) prste desne roke. že 4 ure imam ledene obkladke, ker brez ledu ne zdržim niti minuto. Ima mogoče katera kakšen nasvet kako prespati noč 🙂

Naj bo dosti za danes, hvala.

Ce se opecemo, potopimo prizadeto mesto v mrzlo vodo, se bolje pod tekoco vodo. Hladimo toliko casa, dokler bolecina ne prenoha in postane znosnejsa. Na plitve oparine in opekline pa lahko damo obkladek in uporabimo mazilo.
Kar je doma pri roki:
laneno ali sentjanzevo olje
-naribano korenje za 2-3 ure
-z jabolcnim kisom,nato z medom
-z mocnim ruskim cajem
-s solato: Nekaj listov zmehcamo v vreli vodi, ohladimo in damo nabolece mesto.
-surovo maslo
-propolis
-zelje: svez list operemo, zmeckamo in ga polozimo na opeklino. Se bolje deluje, ce ga namocimo v vrelo vodo ali 1 uro namakamo v olivnem ali bucnem olju.
-kislo zelje: Bralka ND je oblozila s kislim zeljem: ko se je segrelo, je oblozila z novim in pustila cez noc. Zjutraj o opeklini ni bilo nubenega sledu.
-surov krompir, nastrgan

Vracam se z druzinskega praznovanja; znanka je pokazala zgornjo stran dlani, ki is jo je v soboto opekla z vrocim oljem. Koza lepa ( nikoli ne bi rekla, da je bila oparjena). Povedala je, da si je takoj na debelo namazala z mazilom aloevere. Potem je sestra povedala, da si ona vedno pomaga kar z rastlino aloevera, ki jo ima v loncku. Ko se opece, prelomi list in stiska sok, pomeckan list da na kozo in preveze s povojem. Nisem poskusila, a zgleda, da ucinkuje:)

Zmletih pistacij se nisem opazila; zmeljem jih sama.

Fini kosmici – malo jih zmeljem v multipraktiku.

Pekan orehi – vrsta orehov, ki rastejo v juznih podrocjih ZDA lupino . V mafine das lahko katerekoli orescke, mandeljne, lesnike…

Upam, da ze kaj manj boli! Babi

Tista ” lupino” je odvec.

Imajo pa ti orehi gladko roznato rjavkasto lupino.

v lekarni kupi mazilo dermazin, ki pomaga bolj kot karkoli drugega kar sem do sedaj probala. pomaga tudi pri žuljih in sončnih opeklinah!

Pistacije (neslane) kupim na ljubljanski tržnici, zmeljem jih kar sama.

Ali se dobijo neslane pistacije še kje drugje, mogoče tudi v kakšnem trgovskem centru? LJ mi je malo daleč…

Hvala za vse nasvete. Bolečina je počasi ponehala, tako da sem mirno spala. Tudi sama uporabljam kremo dermazin, vendar kljub temu nisem ušla ogromnim mehurjem. Drugič pom sprobala katerega od ‘domačih’ receptov, če bom slučajno še kdaj nerodna.

🙂 no, bomo pa pistacije doma mleli. Tudi prav.

Hvala še 1X in lahko noč.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close