Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev ma kaj si mislijo

ma kaj si mislijo

v službi delama dve, kolegica je 14 dni na dopustu. Nadrejeni so mi napisali urnik, da moram delati štiri dni skupaj po 11 ur. Kaj je to normalno? Kaj bi ve naredile, glede na to da ignorirajo moje prošnje za normalen urnik dela? Bi šle na bolniško? Pa še pomembna podrobnost-kmalu mi poteče pogodba in mi ni v interesu ostati na tej firmi.

Načeloma v primeru trenutno povečanega obsega dela, moraš delati delo preko polnega delovnega časa. Ne vem pa točno koliko ur na teden je lahko. Zdaj, če že itak nimate takšne prakse, jim sporoči, da so vse te nadure plačljive.

Koliko nadur na teden je dovoljeno pa poglej zdr ali koletivno pogodbo.

Nadur ne plačajo, koristiti pa jih tudi ne bom mogla…

Jah, znajdi se pa jih naj plačajo. Zahtevaj plačane, saj to ni njihova odločitev. To je tvoja dobra volja, da jim dovoliš, da jih ne plačajo. Sploh pa če nimaš namena ostati – zagrozi z inšpekcijo (slednje pri teh problemih vedno pali). Ko se je mojemu možu v bivši firmi utrgalo, ker so mu še ure zbrisali, so mu jih na koncu vse za nazaj plačali;))))

Poglej v zakon o delovnih razmerjih, kjer mislim da piše, da ne smeš delati več kot dve uri dnevno preko delovnega časa brez tvoje privolitve.

Evo še citat iz zakona o del. razmerjih

143. člen

(nadurno delo)

(1) Delavec je dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa – nadurno delo:
– v primerih izjemoma povečanega obsega dela,
– če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bi se preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravje ljudi,
– če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela,
– če je potrebno, da se zagotovi varnost ljudi in premoženja ter varnost prometa
– in v drugih izjemnih, nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.
(2) Delodajalec mora delavcu nadurno delo po prejšnjem odstavku odrediti v pisni obliki praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti nadurnega dela delavcu pisno pred začetkom dela, se lahko nadurno delo odredi tudi ustno. V tem primeru se pisno odreditev vroči delavcu naknadno, vendar najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu.
(3) Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 180 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev.

Pri nas v podjetju imamo delovne pogodbe, da moramo narediti na teden 40 ur. obvezno ostalo ne rabi edino, če ti sam želiš. Prisiliti te pa ne smejo. Če si za si za in ti tudi več plačajo.
lp,

Glede na to, da ti pogodba poteče in nimaš namena še naprej ostati v podjetju, te bo bolniška stala še najmanj živcev.

In kakšno vezo ima tukaj bolniška? Kaj se zlažete zdravniku, da kar tako dobite bolniško? Me čisto resno zanima.

Tudi sama delam dlje in več takrat, ko je kolegica na dopustu, AMPAK se zavedam, da mora tudi ona delati več in dlje, kadar sem jaz na dopustu. Malo premisli in se vprašaj, če je pri vas tudi tako. Je pa logično, da v primeru, če sta samo dve, v odsotosti ene druga dela več.

mimika, jaz bom mogla delat cele dneve, ker se njim ne da plačat študenta (ki nam je na razpolago) za 2 ali 3 ure dnevno!!!

Kaj ti še nikoli nisi bila tak živčna, da bi imela drisko?

Kaj ti je pa hudga…pač vsak ima pravico do dopusta in ko nisi na dopustu delaš cele dneve….kje in kaj pa delaš če ni skrivnost…

Bolniške pa ne dobiš kr na lepe oči…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close