Najdi forum

Lurd-Francija

Odločili smo se z avtodomom odpotovati v Lurd.Pa me zanima kako je s cesto,kje bi bilo najbolje potovati,kako dolgo in daleč je! HVALA

Kako daleč je – ja, kar daleč, če greš samo tja. Malo preračunaj na http://www.viamichelin.com. Mi smo se spotoma ustavili na potepanju po Franciji. Mestece samo nič posebnega, en kup štacun z razno plastično versko ikonografijo in “žegnano” vodo v kantah, gužva, avtobusi so se po polžje pomikali skozi mesto … To je pa tudi vse, kar smo videli, ker nas je cela scena odvrnila od nadaljnjega ogledovanja.

No, tole mnenje pred mano o Lurdu je pa 🙁 ( bolje da sem tiho).

Lurd je vsekakor lepo mestece v zanimivi pokrajini Gascogne, pod Pireneji, blizu nacionalnega parka. Najbolj znano in obiskano Marijino romarsko sredisce Evrope in po pricanjih kraj mnogih milostnih ozdravljenj. Gotovo sam kraj vec lahko pove cloveku s krscansko vero, ampak glede na to, da evropski turist zna obcudovat po svetu kraje, ki so posebej sveti islamu, judovstvu, budizmu, hinduizmu, sintoizmu itd., ne vidim razloga, da Lurd ne bi zanimal tudi kultiviranega agnostika ali ateista.

Sicer je pa klasicni cestni pristop z nase strani po avtocesti preko Italije, of francoski obali do Narbonna, potem pa v smeri Carcassone, Toulouse ( oboje zelo vredno ogleda), potem do Tarbesa in od tam na jug do Lurda se nekaj malega po solidnih lokalnih cestah.

Lurda z verske plati nisem komentirala, ker me te zadeve pač ne zanimajo. Sem samo povedala, kako sem mesto sama videla in doživela in res ne vem, zakaj je moje mnenje tako grozno. A zato, ker nisem rekla, da mi je blo super všeč? Mi pač ni bilo. Se pa zato vseeno počutim kultiviranega človeka. Poleg tega sem že parkrat brala in gledala po TV, da je tale Lurd en sam biznis, skomercializirano do konca. In se strinjam s tem.

Ja, Carcassone, Toulouse, tudi Pau, pa še marsikaj na tistem koncu mi je bilo pa zelo všeč.

Mislim, da sem ze tricetrt mojega zivljenja v Franciji in bil prvic v Lourdes-u leta 68 potem pa se kakih desetkrat sam sluzbeno, z druzino iz ZDA z prijatelji iz SLO etc. Ce potujete v Lourdes kot romarji vam svetujem – Ljubljana, Monaco, preko Provanse in Saintes Maries de la Mer do Toulousa in Lourda – Za nazaj pa si izberite Preko Toulousa po N20 do Brive la Gaillarde zatem po A 89 do Clermont Fd (obisk cudovitih romanskih bazilik (ce rabite brezplacenga vodica sem na razpolago mail: carniolan afna free pika fr) ogled crne katedrale v Clermont Ferranddu (od tu je sla druga krizarska vojska preko nasih krejev in Dalmacije v Jeruzalem – oklical jo je papez Urban ob priliki koncila v Clermont-u – nadaljuujete do Neversa, kjer boste videli (v samostanu kjer je umrla) Benardko Soubirus v stanju kakor so jo po trikratnem pokopu izkopali. Od tu greste lahko v Paray le Monial ( Marija Marjeta à la Coq – cescenje srca Jezosovega ) nadaljujete do Ars (v blizini Lyona) kjer je bil arski zupnik Sv Janez Marija Vianney ( patron katoliskih dohovnikov) ogled Lyona – prestolnica rimske Galije – kjer je bil prvi skof sv Irenej , mucenica sv Blandina in sv. Polycarp (l 177 po Kr) – ogled Vienne, kjer je bil za kazen poslan iz Galileje Philipi prokurator Poncij Pilat in tam je tudi umrl – nadaljujete voznjo preko visoke in nizke Savoje in tunela (Lyon in gradove Loare sem letos razkazal svoji maturantskim kolegom izpred 45 let – 12 dnevno potovanje cca 400 € osebo (avio Benetke Pariz, 1 ted najem kombibusa-Celoten Pariz- Touraine z gradovi Loire in Chartres- TGV vlak do Lyona in avion Lyon Benetke ter nas osebni kombi Benetke Zuzemberk bivali smo v Sloven domu v Parizu v Toursu in Lyonu hoteli F1)

Ostajam na voljo preko mejla ali phone 00 33 4 73 68 88 03 ( po osmi zvecer – poklicem nazaj imam zastojn telefon za Slo in 92 ost drzav)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close