lonec za kuhanje štrukljev
Pozdravljeni!
pred časom sem tu brala-pisala je babi, da štruklje kuha v posebnem podolgovatem loncu za štruklje. Mi lahko kdo pove, kje bi se ga trenutno dalo kupiti?
pa še nekaj: tiste, ki kuhate štruklje v krpi: ali vedno povežete z vrvico ali ne?
kaj naredite, da se ne prime krpe-vem, da je treba štruklj zaviti v mokro krpo, eventuelno potresti z drobtinami-ampak meni se vse prime na krpo, če po zavitju v krpo svaljka ne povežem z vrvico-če ga povežem, pa teh problemov večinoma nimam.
vsaj vaš nasvet mi bo zelo dobrodošel!
Hvala in lepe praznike želim vsem
Eni nobenih cunj ne perejo z mehčalcem (in/ali dišečimi praški), drugi izločijo samo namenski serviet za kuhanje štrukljev.
Potem so takšni, ki prisegajo na alu folijo. (So tudi takšni, ki pravijo, da imajo štruklji potem kovinski okus!?).
Potem so takšni, ki prisegajo na prozorno folijo. Menda Goljat na svojih tečajih za štruklje. Jaz sem folijo sicer malo našpikala, tako da je lahko prišla voda noter.
Potem so takšni, ki prisegajo na kuhanje na pari. Štruklje daš lepo nezavite na luknjičasti vložek, spodaj rahlo brbota voda, para se dviga in kuha.
Potem so takšni, ki prisegajo na kuhanje kar tako v vodi, menda jim uspeva, da štruklji ne razletijo. Nekateri potem vodo servirajo kot štrukljevo juho.
Mogoče obstajajo še kakšni, za katere nisem slišala. Razen tistega direkt v vodi sem poskusila vse. Meni osebno je (zaenkrat) najbolj všeč navadna prozorna folija. Ker jo naluknjam, se nič ne prime, voda vse odplakne (nenaoljena alu folija se včasih le prime). Zaradi vročine se ne stopi, le malo skrči. Če pa bi imela pravi velik lonec za kuhanje na pari, sploh ne bi razmišljala o čem drugem.
Aja, krpo posuješ z drobtinicami, tako se menda manj prime. In zaviješ jih v vlažno krpo, ne suho.
LP Mimi
Vkoliko katera želi, napišem recept za štruklje, ki sem ga videla pred kakim letom v eni kmetijski oddaji na SLO 1.
Testo znam na pamet.
Pol kg moke, pol deci olja, ena jajca, 2,5 dcl vode, malo soli.
Gnetem kakih sedem minut, nato naredim toliko kepic, kolikor bo štrukljev (navadno pb 3). Isto testo uporabljam tudi za štrudel.
Nato pustim pol ure počivat, kar v kuhinji.
V tem času pripravim skutin nadev. Če jih uporabljate za prilogo k mesu, delate rahli soljeno, sicer pa sladkano.
Tule pa začnem po občutku.
Pb. 1,5 kg skute, 2 dcl kisle smetane, 3 jajce (jaz dam 1 manj), 3 žlice sladkorja, 1 vanilij.
Nato razvlečem testo po rahlo pomokanem prtu. Meni se razvleče zelo tanko.
Po testu malo nakapam reztopljeno maslo, nato na enakomerno namažem nadev.
Jaz zavijam v malo namaščeno alu folijo – glede na zgornje nasvete bom poskusila še z navadno živilsko.
Aja, potem posladkam, mi imamo radi po vrhu še malo cimeta.
Naredim jih kar za zgodnjo večerjo, ker podnevi nismo skupaj.
Lep pozdrav,
Mira -1
Hvala za vse nasvete.
Glede posode bom pogledala, kje prodajajo Zepterjeve ali tiste od Ema Celje.
Zdaj me zanima še nekaj: včeraj sem skuhala doma narejene štruklje v aparatu za parno kuhanje. Nisem jih v nič zavila, in so sicer bili super, a so se ob kuhanju razlezli. kaj naredite v tem primeru-mi lahko napišete kako idejo, kako bi obložila skutni štrukelj, da ne bi imel prostora razlesti se? Ali pride tudi ob kuhanju v sopari v poštev kuhanje v krpi?
Glede zavijanja: krp ne perem z mehčalcem, prašek je dobro spran; v alu in PVC foliji ne kuham, ker se ob visoki T sprošča v vodo iz teh materialopv lahko marsikaj…
Lepo prosim za kako idejo glede kuhanja štrukljev v pari!
Forum je zaprt za komentiranje.