Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine lokacijska informacija

lokacijska informacija

Ali vlogo za lokacijsko informacijo na občino lahko vloži samo lastnik določene parcele ali pa lahko to stori vsakdo za katerokoli parcelno številko, neglede na lastništvo?

Vlogo za lokacijsko informacijo (npr. za gradnjo) lahko vloži vsak, isto velja za vlogo za izdajo potrdila o namenski rabi prostora (to potrdilo je po novem celo takse prosto).

Kakšna pa je razlika med tema dvema obrazcema, jaz sem na spletni strani občine našel samo obrazec LOKACIJSKA INFORMACIJA, ki pa ima takso nekaj čez 17€.

Kje pa se potem dobi ta drugi obrazec in ali pravzaprav oba dokazujeta enako?

Kaj bi pa vi pravzaprav želel izvedeti od občine?

Ali je določena parcela zazidljiva, oziroma, če bo zazidljiva kdaj v prihodnosti.

Kakšna je namenska raba prostora (zazidljivo zemljišče, kmetijsko zemljišče…) boste izvedeli iz potrdila o namenski rabi prostora. To potrdilo je obvezno potrebno pridobiti tudi pri vsakem sklenjenem pravnem poslu (prodajna pog., darilna pog., menjalna pog….).

Če pa želite izvedeti bolj podrobno o gradnji npr. kaj lahko gradite na posamezni parceli, kakšni so pogoji za gradnjo …pa boste izvedeli iz lokacijske informacije za namen gradnje. Vendar pa morate v vlogi napisati, kaj želite graditi (ali adaptirati) npr. stanovanjska stavba, poslovna stavba…, obseg gradnje npr. novogradnja, rekonstrukcija, nadomestna gradnja… Vsebino vloge si lahko pogledate na portalu občin, kjer imajo objavljene obrazce.

LP

Ampak, če parcela (še) ni zazidljiva, kakšen je pa potem postopek za vložitev pobude za spremembo namembnosti zemljišča?

ALi je za to tudi kakšen predpisan obrazec ali kako je potrebno postopati?

hvala

http://nepremicnine.si21.com/Novice_iz_sveta_nepremicnin/Novosti_na_podrocju_lokacijske_informacije_.html

S sprejetjem novega Zakona o prostorskem načrtovanju (UR.L.RS št. 33/2007), ki je začel veljati konec meseca aprila 2007, je prišlo do sprememb pri izdaji lokacijske informacije.

Dosedanja lokacijska informacija za namen prometa z nepremičninami je ukinjena, nadomešča jo POTRDILO o namenski rabi zemljišča, organ od stranke tudi ne sme več zahtevati predložitve lokacijske informacije ali potrdila, temveč si mora podatke iz teh listin pridobiti sam.

S predpisi s področja graditve objektov je povezana tudi druga novost in sicer da lokacijska informacija ali potrdilo o namenski rabi zemljišča ni več pogoj za izvedbo enostavnih posegov v prostor (zdajšnjih enostavnih objektov). Navedeno ne pomeni, da je izvajanje tovrstnih posegov v prostor odslej popolnoma prosto oziroma deregulirano ali da se institut lokacijske informacije ukinja. Vsak investitor teh posegov je še vedno dolžan upoštevati vse predpise, ki urejajo to področje, se pravi predvsem občinske prostorske akte ter Pravilnik o vrstah zahtevnih, manj zahtevnih in enostavnih objektov, o pogojih za gradnjo enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja in o vrstah del, ki so v zvezi z objekti in pripadajočimi zemljišči, ni pa si v ta namen več dolžan predhodno pridobiti lokacijske informacije oziroma jo od njega tudi več ne more zahtevati inšpektor pri izvedbi morebitnih inšpekcijskih postopkov. Njena pridobitev je odslej povsem fakultativna, čeprav je tako po svojem namenu kot naravi še vedno najboljši vir podatkov za investitorja.
V spremembah Zakona o graditvi objektov bo gradnja enostavnih objektov vezana na pravnomočnost oziroma dokončnost dovoljenja za gradnjo enostavnega objekta.

nazaj

Kaj zdaj dejansko to pomeni? Da obstajata sedaj dve vrsto potrdil in sicer Lokacijska inf. in potrdilo o namenski rabi prostora? Katera je sedaj obvezna pri prometu z nepremičninami? In zakaj se uporablja druga? Ali pri prodaji stanovanja tudi potrebuješ to potrdilo?

talu:
Na vsa vaša vprašanja (razen na zadnje) sem že odgovorila zgoraj, zato Kopiram odgovor:

“Kakšna je namenska raba prostora (zazidljivo zemljišče, kmetijsko zemljišče…) boste izvedeli iz potrdila o namenski rabi prostora. To potrdilo je obvezno potrebno pridobiti tudi pri vsakem sklenjenem pravnem poslu (prodajna pog., darilna pog., menjalna pog….).

Če pa želite izvedeti bolj podrobno o gradnji npr. kaj lahko gradite na posamezni parceli, kakšni so pogoji za gradnjo …pa boste izvedeli iz lokacijske informacije za namen gradnje. Vendar pa morate v vlogi napisati, kaj želite graditi (ali adaptirati) npr. stanovanjska stavba, poslovna stavba…, obseg gradnje npr. novogradnja, rekonstrukcija, nadomestna gradnja… Vsebino vloge si lahko pogledate na portalu občin,
kjer imajo objavljene obrazce.”

Pri prometu (prodaji) z nepremičninami torej obvezno potrebujete potrdilo o namenski rabi zemljišča (razen za nepremičnine, ki so etažna lastnina npr. stanovanja, poslovni prostori…).
Lokacijsko informacijo ZA NAMEN GRADNJE pa potrebujete le v primeru, da želite izvedeti podrobne podatke, ki se tičejo nameravane gradnje, adaptacije…

Pri prodaji stanovanja pa ne potrebujete nikakršnega potrdila, čeprav nekateri notarji zahtevajo potrdilo, da občina ne uveljavlja predkupne pravice.

LP

Ampak, v primeru, da kupoprodajno pogodbo sestavi notar ali odvetnik, ali lahko potrdilo o namenski rabi prostora od pristojne občine pridobita sama?

Seveda lahko. Potrdilo o namenski rabi prostora lahko poridobi VSAK (ne glede na lastništvo), torej tudi notar ali odvetnik (seveda pri tem ne potrebujeta niti vašega pooblastila). Torej, za katerokoli parcelo v RS lahko kdorkoli (torej vsak) zahteva od tiste občine, kjer nepremičnina leži, da se mu izda potrdilo o namenski rabi zemljišča. Če vas samo informativno zanima namenska raba zemljišča, si jo lahko ogledate tudi na internetu-vsaj nekatere občine imajo to urejeno na spletnem portalu.
LP

Zanima me kam se lahko obrnem, da bi izvedel kdaj bo rešena lok.informacija za občino Kozje, na katero čakam ža 10 let.
Kam te papirje pošlje UE in na koga se lahko obrnem.
Hvala.

LP

G. Srečko:
Nisem sicer prepričan, da res čakate Lokacijsko informacijo. Vendar bi vam svetoval, da jo vložite nanovo, saj je očitno, da so jo izgubili.

Lokacijsko informacijo bi vam morali izdati v 30 dneh (v nekaterih zelo specifičnih primerih pa v 60 dneh) od prejema popolne vloge. V kolikor te ne prejmete v teh rokih, predlagam pritožbo zaradi molka organa!

Ali potrebujem za gradnjo vikenda v velikosti 30m2 lokacijsko informacijo ali potrdilo o namenski rabi zemljišča.Ali je to sploh potrebno prijaviti?

Zanima me eno, lokacijska informacija je potrebna ali ne, če gradimo objekt v mejah prostorskega načrta? In kako je možno, da izpoljniješ vse pogoje iz lokacijske informacije in vseeno dobiš kazen od medobčinskega inšpektorata?
prosim za odgovor!

Hvala lepa!

Imam stanovanje v bloku s 6 etažnimi lastniki. Iz spalnih prostor, ki so obrnjeni na vrt, bi lahko naredila izhod in si pod okni uredila teraso. Zanima me, ali je dovolj, da pridobim lokacijsko informacijo ali potrebujem še kaj drugega? Ali potrebujem soglasje sosedov, čeprav vrt nekako pripada stanovanju, vendar v zemljiški knjigi ni zavedeno.

hvala za odgovor

Ja, vsak dela, kar hoče.

Če iz ZK ni razvidno, da je vrt vaš, je to skupna površina, katere lastniki ste v deležu kot sicer na skupnih prostorih. Halo!

Pozdravljeni!

Pri nas smo pred kakšnimi petnajstimi leti podrli manjši hlev, ker je že bil star in neuporaben, vendar je v zemljiški knjigi še vedno vpisan, to se pravi da “uradno” še vedno stoji.
Zanima me kakšno dokumentacijo bi potreboval v mojem primeru, če bi na istem mestu želel zgraditi novo hišo, ki bi bila približno enake velikosti kot predhodni objekt?

Se opravičujem če sem vprašanje postavil v napačni temi!

Pridobite potrdilo o namenski rabi prostora na UE,
in potrdilo o dovoljeni gradnji
LP

Pozdravljeni.

Zelo bi bila hvaležna, če bi mi kdorkoli znal kakorkoli pomagati. Oče ima v lasti zemljišče, ki je prijavljen kot pašnik, vendar smo predkratkim zvedeli, da je del tega zazizdjivega in sicer 200m2, ko smo na občini dobili sliko, so rekli, da se da graditi. Sedaj pa me zanima, kam in kaj morem jaz vse storit, da bom lahko tam gradila hišo? Sama sicer nimam namena imeti hiše večje kot 100m2.

Najlepša hvala za pomoč.

LP

poglejte predhodno sporočilo, na UE po potrdila
LP

Jaz sem bla na občini in so mi dal neko sliko, kjer se vidi, da je tista parcela pač zazidljiva, na njej mamo mi pašnik, drugače pa piše da je pač kmetijsko zemljišče, na tej sliki, ki sem jo dobila na občini je pa spet kao gozdno, a tam gozda sploh nikol ni blo. Kaj morm sploh nardit? It do projektanta da mi da kak papir, al samo vložit za gradbeno dovoljenje? Nisem mela nikoli še opravka s temi stvarmi, tak da se mi res sanja ne kako in kaj, več ljudi sem že vprašala in vsak pove nekaj drugega. Tisti, ki pa so že pred časom gradili, pa itak ne vejo točno, ker je že vse drugače kot je blo takrat…
Se opravičujem če dajem nesmiselna vprašanja al pa kej, ampak res nism našla zgoraj odgovora, pa sem brala vse in tudi po drugih forumih… Kakšne dokumente pa rabim iz UE razen gradbenega?

Lp

Na pristojni občini zaprosite za potrdilo o namenski rabi zemljišča (je zastonj) ali pa za lokacijsko informacijo za namen gradnje (potrebno je plačati 17,73 EUR upravne takse). Na ta način boste izvedeli kakšna je namenska raba zemljišča (ali je zazidljivo zemljišče ali kmetijsko, ali je namenjeno za stanovanjsko gradnjo, omejitve pri gradnji…).

To bo tudi takoj jutri naredila. Najlepša hvala za pomoč 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close