Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti ločitev

ločitev

S bivšim sva imela kredit za mlade družine,s tem,da sem ga odplačevala jaz,on ga zaradi začasne službe ni mogel prejeti. 3 leta smo živeli skupaj v tem stanovanju,prej 10 let res zastonj pri njegovih starših.V času zakona sta se nama rodila dva otroka.Po 5 letih sva se ločila,kredit sem odplačevala še 5 let sama (cca. 300/mesec) Res je,da smo zamenjali ključavnico,ker nismo želeli da hodi v hišo in odnaša kakšne stvari. Skušala sem z njim o tem govoriti in mu ponudila 15.000 Eur,on zahteva 1/2 vrednosti stanovanja,čeravno kredita 5 let ni plačeval.To utemeljuje s tem,da sem mu zamenjala klučavnico in tako stanovanja ni mogel koristiti,prej pa da smo živeli pri njegovih.Celo zagrozil mi je, da me bo tožil za najemnino/uporabnino,kar nikakor ne verjamem da bi mu uspelo.Tožbo za motenje posesti je zaradi menjane kjlučavnice podal,vendar pa sem ključavnico namestila ponovno tako,da v stanovanje ni mogel. Za druge kompromise ni pripravljen,jaz pa želim stanovanje zaradi selitve prodati – oba sva lastnika do 1/2.
Zanima me,če ima kdo podobne izkušnje in kako ste rešili oz. kaj predlagate – da bi v stanovanje dala podnajemnike. Situacija je še bolj zakomplicirana,ker smo kupili zgornjo etažo hiše (oba z bivšim lastnika 1/2),spodnja soseda pa sta prav tako solastnika oz. lastnika vsak do 1/2, torej smo 4 solastniki celotne hiše. Vem,da imajo oni predkupno pravico,če želim stanovanje prodati,vendar si tega pravzaprav sploh ne znam predstavljati,ker npr. zg. etaža hiše ni deljena na način, da bi ga lahko razdelil na dva dela in bi tako enostavno svojo 1/4 sama prodala. Poleg tega hiša nima urejene etažne lastnine. Po podatkih geodetske je celotna hiša ocenjena na 130.000,zdaj razmišljam če bi bivšemu ponudila 25-30 tisoč (on je rekel,da želi 30 tisoč) in se najina etaža proda spodnjim sosedom,v kolikor so zainteresirani in imajo denar. Če se bivši ne bo odzvala oz. sprejel določene vsote,ki mu jo lahkjo izplačam,bom prisiljena v prodajo svoje 1/4, katere znesek pa verjetno ne bo tolikšen kot celotna 1/2.
Prosim za nasvet kakšne so moje pravice in kaj je najpametneje storiti,da bodo stroški čimnižji in čas rešitve režee čimhitrejši. Hvala.

Spoštovani,

Predlagamo, da sprožite postopek za delitev skupnega premoženja, kjer zahtevajte več kot polovično vrednost nepremičnine, saj ste večino kredita odplačali sami, sporazuma pa očitno ne bo moč doseči. Le tako boste enkrat za vselej rešili ta problem. Je pa res, da se zna postopek zavleči.
Situacija je zelo zapletena, zato predlagamo, da se obrnete na odvetnika po vaši izbiri.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close