Ločitev – mož bi kredit in ne preživnine
Stroški so z leti samo višji, ne nižji. V vrtčevskem obdobju so kljub plačilu vrtca občutno nižji. V šoli poleg malice in kosila vedno še kaj na položnici, v tem obdobju je tudi vse manj dedovanja oblačil in opreme, ker otroci več ali manj skoraj vse uničijo, rabijo pa novo vsake pol leta. Mogoče se lahko podeduje kaj od jaken in bund, hlače, majice gredo pa v glavnem v nepovrat. Plus knjige, zvezki, torba, copati … šola v naravi, kaka športna oprema (kolo, smuči, rolerji …). Vsekakor je 400 evrov na otroka zelo malo in če vam uspe priti s toliko skozi, prosim za recept, bomo vsi veseli kakega koristnega namiga.
[/quote]
pri nas tle na marsu je očitno drgač..
ko so otroci mali hitreje prerastejo oblačila in obutev, potem se pa malo umirijo v srednji marsovski šoli..
ko so mali je en kup dodatkov, igrač, slinčkov, kapic..
potem je pa iphone, malca pa glasbena al pa en šport..
hrano jst ne štejem, ker mormo doma na marsu tud jest, tud če otrok ne bi blo..
da ne govorim da je el. prključk pa vodarina, še iz časov predn so marsovčki poskakoval..
šolski izlet in druge stvari so po 50 € 2 x na let/če je tolk
aja dopust..jah pr nas je to skupi..ni otrok tolk mi pa tolk..,
čudn ste zemljani čudn..ko vas je pa tolk različnih sort..
Če bo hiša pol-pol, pol je tudi kredit pol-pol.
Preživnina je pa za otroke in jo mora posebej plačevat.
Če boš vlagala v hišo, boš mogla kasneje dokazovat, ker on bo takrat hotel svojo polovico, ne glede na to, da si ti vlagala.
Bolje, da sedaj prodaš hišo, izkupiček na pol in kupiš cenejše stanovanje + preživnino boš dobivala.
Stroški so z leti samo višji, ne nižji. V vrtčevskem obdobju so kljub plačilu vrtca občutno nižji. V šoli poleg malice in kosila vedno še kaj na položnici, v tem obdobju je tudi vse manj dedovanja oblačil in opreme, ker otroci več ali manj skoraj vse uničijo, rabijo pa novo vsake pol leta. Mogoče se lahko podeduje kaj od jaken in bund, hlače, majice gredo pa v glavnem v nepovrat. Plus knjige, zvezki, torba, copati … šola v naravi, kaka športna oprema (kolo, smuči, rolerji …). Vsekakor je 400 evrov na otroka zelo malo in če vam uspe priti s toliko skozi, prosim za recept, bomo vsi veseli kakega koristnega namiga.
[/quote]
Pa ne bo ravno držalo: stoški otrok med nekje 5-14 letom so najvišji, potem se pa ustavi, sploh tam nekje ptio 17ih :). Otrok proi 15ih naprimer ne raste več kot konoplja in kot med nekje 8 in 14 letom, nima več toliko aktivnosti in hobijev, kar zadeva dodatno plačevanje, udejstvovanje – jim ostane ponavadi samo še eden ali pa še ta ne, ker je srednja šola kar se učenja tiče tudi bolj obsežna, zahtevna ( za nekatere).
Ko so enkrat skoraj konec srednje šole , so stroški precej manjši, brez skrbi :). Jih tudi lažje reguliraš. Pišem iz izkušnje.
haha, mal zlobe oz sarkazma ne škodi..pa vseeno..
če mate 300€ vrtca..glede na razrede..niste ravno švoh pr plači..
kar seveda da drugo dimenzijo zgodbe oz “potreb”..
imamo in smo imeli otroke tud drugi v vrtcih in dejavnostih..
pa niso otroc samo v vrtcih..
pol gredo v šolo, ko se strošek prepolovi..
pa v srednji..še manj, pa še kaka štipendija pade..morda otroc celo želijo delat da imajo “lasten” denar..
pa če ste samohranilka so kake druge ugodnosti, pa večji otroški dodadtek..
skratka, ne napletajte brez veze..
[/quote]
nisem samohranilka, če pa bi že bila, bi vseeno plačevala najvišjo ceno vrtca, otroški dodatki mi ravno tako ne bi pripadali. take bonuse mate sam fehtarji.
haha, a vi to resno..
kolk pa mate IQ..??
no sej po svoje ZA SEBE se zbrigat je kr visok..
a pa boste potem vi prevzeli odplačilo 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} hiše/kredita, al kako??
a to kr izpuhti??, oz kje bo banka to dobila nazaj??
[/quote]
Kredit plačuje logično lastnik, v tem primeru ona.
V kolikor to ni izvedljivo sta pač preveč zagriznila in živita v predragi nepremičnini za njune dohodke. Naj se proda.
Ali pa on njo izplača vložek + preživnino…ona gre v najem, njemu ostane hiša in kredit.
Sama bi pač vse naredila, da je en lastnik, ki drugega izplača. Tisti, ki potem ostane lastnik plačuje kredit do konca.
Sicer je tukaj toliko neznank od plače, višine kredita, lastnega vložka itd.
Mogoče pa ima kakšen avto, ki ga lahko proda da pride do denarja in si kupi cenejšega.
Recimi, da je kar nekaj družin, ki imajo “družinske” avtomobile za 30 + jurjev.
Ali pa kaķšna parcela za prodat?
Je pa težko kar koli delit, če imaš samo kredit. Žal.
Tako je ko bi nekdo i ovce i novce…ne gre.
Prezivnina za otroka je po zakonu. Visina je odvisna od njegovih prihodkov in skrbnistva.
Skupna nepremicnina je drugo. Ce sta pol pol vlagala in si delita kredit. Jo dajta na trg v prodajo in z otroci bivata v njej do prodaje, do takrat placujta pol pol in delita kupnino in si s tem kupi stanovanje ali manjso hišo. Ce se tako dogovorita, naj se zapise na sodiscu, nic na ustni dogovor…
Pa ne bo ravno držalo: stoški otrok med nekje 5-14 letom so najvišji, potem se pa ustavi, sploh tam nekje ptio 17ih :). Otrok proi 15ih naprimer ne raste več kot konoplja in kot med nekje 8 in 14 letom, nima več toliko aktivnosti in hobijev, kar zadeva dodatno plačevanje, udejstvovanje – jim ostane ponavadi samo še eden ali pa še ta ne, ker je srednja šola kar se učenja tiče tudi bolj obsežna, zahtevna ( za nekatere).
Ko so enkrat skoraj konec srednje šole , so stroški precej manjši, brez skrbi :). Jih tudi lažje reguliraš. Pišem iz izkušnje.
[/quote]
Moji so vsi na faksu, tko da … pišem teoretično?
Vse le ugibamo ampak
15 let x 12 mesecev x 700 eur kredita = 130.000 + 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} odplacanega = 155.000 eur
Skupaj imata odplacano 25.000 eur / 2 osebi = 12500 eur.
Kje boš dobila manjšo hiso za 12.500 eur vložka? Nikjer.
Kot sem napisala težko je karkoli delit, če imaš samo neodplačan kredit. Žal.
[/quote]
Če se spomnim sebe, so stroški sigurno višji kasneje. Do cca 8-9 leta sem večino oblek dobila od sestrične, je bilo samo za dokupit kakšno stvar in čevlje, šolskih potrebščin je bilo v nižjih razredih manj, ker je manj predmetov, prevoz je bil v OŠ zastonj, nekih posebnih pripomočkov/igrač/naprav nisem potrebovala. V višjih razredih je že prišel na vrsto računalnik, kasneje printer, ki se je z leti zamenjal z multifunkcijsko napravo, v srednji šoli je bil še mobitel, mesečna karta za avtobus, vse obleke in kar spada zraven, malice so bile precej drage, bilo je še precej drugih stroškov. Za svoj luksuz sem vsake počitnice 1 mesec delala od 15 leta naprej, s tem denarjem sem si preuredila sobo iz otroške v mladinsko (sta starša dodala), šparala sem za izpit za avto, imela nekaj denarja za na morje. Štipendije nisem nikoli dobila, sem ravno za par € presegla cenzus. Med študijem sta mi starša plačevala sobo v študentu, vedno sem si nesla še kaj vloženega ali svežega z vrta s seboj, za ostalo sem pa delala. Če ne bi, bi imela starša kar enormne stroške, ko bi seštela vse skupaj…
Si pozabila napisat : potem naj zahteva prek sodišča, da ga izplača za polovico hiše.
[/quote]
Ne to nisem pozabila, ker trenutno nima nobene veze.
Lahko bi pa dodala, da v kolikor ne bo plačeval redno mesečno obrokov za kredit (pa jih bo plačevala sama), pa naj vloži tožbo na sodišču za izbris sorazmernega deleža na lastništvu hiše, glede na to, da je 80 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} še vedno dolga. Tako nekako;)
[/quote]
Moji so pa v srednji, proti koncu, že tudi polnoletnost pri nekaterih- tudi moje ni “teoretično”.
Pa zdaj mnogo mnogo manj, kot vpred OŠ in OŠ – veliko obveznosti,ker je bilo kar nekaj resno gojenih hobijev takrat; pa hitra telesna rast, prekratki čevlji in rokavi, ipd.
Vsak pa po svoje “opremlja in zalaga” svoje otroke in jih tudi finančno “vzgaja”, kajne? Pa nismo bili nobeni reveži ali povprečneži, finančno zelo dobro preskrbljeni, ampak ne preseratorski. Vendar stroški so pri njihovih od 15ih let naprej bistveno nižji, kot v mlajših letih.
Moji so pa v srednji, proti koncu, že tudi polnoletnost pri nekaterih- tudi moje ni “teoretično”.
Pa zdaj mnogo mnogo manj, kot vpred OŠ in OŠ – veliko obveznosti,ker je bilo kar nekaj resno gojenih hobijev takrat; pa hitra telesna rast, prekratki čevlji in rokavi, ipd.
Vsak pa po svoje “opremlja in zalaga” svoje otroke in jih tudi finančno “vzgaja”, kajne? Pa nismo bili nobeni reveži ali povprečneži, finančno zelo dobro preskrbljeni, ampak ne preseratorski. Vendar stroški so pri njihovih od 15ih let naprej bistveno nižji, kot v mlajših letih.
[/quote]
Vsak po svoje jih “opremi in pospremi” v življenje. Če si jih ti samo na pol,je tudi ok. Tako si se odločila, mi drugi smo se pa drugače in glede na moj dober rezultat lahko rečem da mi ni žal niti enega evra.
Vsak po svoje jih “opremi in pospremi” v življenje. Če si jih ti samo na pol,je tudi ok. Tako si se odločila, mi drugi smo se pa drugače in glede na moj dober rezultat lahko rečem da mi ni žal niti enega evra.
[/quote]
Heh, vse na polno plačano, od vrtcev naprej, otroci nobenega pomanjkanja n ikoli ničesar, pa videli toliko sveta dosedaj, kot ga ti verjetno ne boš nikoli :). Tako da, ne pametuj. Je pa res, da eni ne vtikamo v zidove, pleh rože na gankih ali teglcih in pretirano drage cunje . Raje si širimo obzorja tudi s potovanji iz spoznavanja drugih kultur, ras in ljudi. Pride zelo prav pri otrocih, najbolj od vsega. Bolj, kot npr. “fensi” igrače po zadnji modi.
Heh, vse na polno plačano, od vrtcev naprej, otroci nobenega pomanjkanja n ikoli ničesar, pa videli toliko sveta dosedaj, kot ga ti verjetno ne boš nikoli :). Tako da, ne pametuj. Je pa res, da eni ne vtikamo v zidove, pleh rože na gankih ali teglcih in pretirano drage cunje . Raje si širimo obzorja tudi s potovanji iz spoznavanja drugih kultur, ras in ljudi. Pride zelo prav pri otrocih, najbolj od vsega. Bolj, kot npr. “fensi” igrače po zadnji modi.
[/quote]
Aja, pa vplačana določena nekatera zavarovanja za njih, ne samo po eno na enega, ki se iztečejo pri njihovih 25ih letih, po 15 letnem vplačevanju. Malo zagonskega kapitala bo že, za karkoli .
[/quote]
Hočem ti dopovedat, da ste na sredini poti v samostojno življenje. Nadaljevanja še nisi doživela. Ker če končuje srednjo šolo še ni videti konca, prišli bodo veliki stroški. Npr.varščina za stanovanje v tujini, karte za vlak- spoznala boš tuje železniške postaje v sredi noči ker ni povezave s Slovenijo.Vlak je cenejši sredi noči. Letalske karte so predplačniške- torej s tvojim mastercardom, vožnja do letališča ob nemogočih urah. Ali blabla car-se prilagodiš vozniku in rabiš garmin da študenta pobereš v tujem mestu.Dva obiska Slovenije sta premalo, torej je treba spet doplačat….itd.. Računalnika rabi dva, pa zmogljiva morata bit.
Dolga pot te še čaka, ni dolga samo osemnajst let. Oz.dolga je toliko kolikor se ti in otrok odločita in finančno zmoreta.
Jaz preživnine ne bi zamenjala z nepremičnino- kot razmišlja avtorica.
Vse le ugibamo ampak
15 let x 12 mesecev x 700 eur kredita = 130.000 + 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} odplacanega = 155.000 eur
Skupaj imata odplacano 25.000 eur / 2 osebi = 12500 eur.
Kje boš dobila manjšo hiso za 12.500 eur vložka? Nikjer.
Kot sem napisala težko je karkoli delit, če imaš samo neodplačan kredit. Žal.
[/quote]
Prišteti je treba še lastna sredstva, ne vemo, koliko sta dala gotovine.
Recimo, da bi s prodajo poplačala kredit in da vsakemu od njiju ostane 20.000. To avtorica lahko da kot polog za stanovanje, kakršno si lahko privošči s svojo plačo.
Drugače pa, naj tip hišo in kredit prepusti njej in plačuje preživnino. Če sta res odplačalavsak le 12,500 evrov, je to pač cena za svobodo. Navsezadnje je odšel on, ne ona.
Seveda je vse treba urediti uradno.
Kredit plačuje logično lastnik, v tem primeru ona.
V kolikor to ni izvedljivo sta pač preveč zagriznila in živita v predragi nepremičnini za njune dohodke. Naj se proda.
Ali pa on njo izplača vložek + preživnino…ona gre v najem, njemu ostane hiša in kredit.
Sama bi pač vse naredila, da je en lastnik, ki drugega izplača. Tisti, ki potem ostane lastnik plačuje kredit do konca.
Sicer je tukaj toliko neznank od plače, višine kredita, lastnega vložka itd.
Mogoče pa ima kakšen avto, ki ga lahko proda da pride do denarja in si kupi cenejšega.
Recimi, da je kar nekaj družin, ki imajo “družinske” avtomobile za 30 + jurjev.
Ali pa kaķšna parcela za prodat?
Je pa težko kar koli delit, če imaš samo kredit. Žal.
Tako je ko bi nekdo i ovce i novce…ne gre.
[/quote]
Torej… Ona naj odplaca 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465},on pa bo se vedno lastnik?
Dokler bo on lastnik, mora placevati polovico kredita. Prezivnina nikakor ni v to vsteta. Se je pac znasel in zeli bivso malo okrog prsta potegniti. Ona pa ce ima mozgane pa naj pove: prvo prezivnina in nato si bova o kreditu pogovarjala.
[/quote]
ah, daj ga svirat, no. Imam 4 otroke, dva sta že pri kruhu, eden v srednji šoli, ena končala OŠ. Največ stroškov za otroka je bilo, ko je bil v vrtcu. 250 € na otroka, poleg porabiš še tistih 50€ na mesec za hrano za malčka in kakšno cunjo in to je to. Ko so bili v šoli, je položnica za malico, kosilo + še kaj drugega znašala max 90 €, dodaš še cunje, hrano itd. in ti na otroka pride največ 150 €, ajde 200 € (seveda pa nismo kupovali nekih blagovnih znamk). Če imaš torej 4 otroke, mi hočete dopovedat, da smo zanje mesečno dali kaj… 1200€, če pravite, da se porabi cca 300 € na otroka??? Pretiravate na celi črti. A ste si kdaj sploh zapisovali vse mesečne stroške? Pa so naši otroci bili po svetu marsikje.
Po moje napihujete te stroške. 150 € preživnine na otroka je ne samo dovolj, ampak veliko. To pomeni, da spičite za enega otroka v enem mesecu 300€!!! Pustimo, če je v vrtcu, ampak če toliko plačate vrtec, potem imate dobro plačo.
Evo, danes sem bila s hčerko, ki je ravno končala 9. razred v šopingu po majčke za poleti. 4 lepe majčke, tiste kratke, newyorker- 20 €. Smo šli v juniju enkrat tedensko z njo na kosilo z možem v kakšno restavracijo, zanjo mesečno 40 €, kozmetika, druga hrana itd. zanjo 60 €, nekaj, da ima, ko gre s prijateljicami 20€ na mesec, položnica za kosila v juniju 30 €- končali so v bistvu 12. 6. – 170 € torej, pa smo ta mesec morda pretiravali z restavracijami. Kak drug mesec bo nekaj več, naslednji manj. Letos npr. noče z nama na dopust, bo kar doma ostala, bo še ta strošek manj. Med poletjem bo torej porabila max 100 € za hrano in kakšen izhod. Bo pa potem jeseni več. Ampak kakšnih 300 € minimum??? Ja, če imajo po 4 športne aktivnosti pa super truper znamke od oblačil pa vsak mesec dopustovanje…
Hočem ti dopovedat, da ste na sredini poti v samostojno življenje. Nadaljevanja še nisi doživela. Ker če končuje srednjo šolo še ni videti konca, prišli bodo veliki stroški. Npr.varščina za stanovanje v tujini, karte za vlak- spoznala boš tuje železniške postaje v sredi noči ker ni povezave s Slovenijo.Vlak je cenejši sredi noči. Letalske karte so predplačniške- torej s tvojim mastercardom, vožnja do letališča ob nemogočih urah. Ali blabla car-se prilagodiš vozniku in rabiš garmin da študenta pobereš v tujem mestu.Dva obiska Slovenije sta premalo, torej je treba spet doplačat….itd.. Računalnika rabi dva, pa zmogljiva morata bit.
Dolga pot te še čaka, ni dolga samo osemnajst let. Oz.dolga je toliko kolikor se ti in otrok odločita in finančno zmoreta.
Jaz preživnine ne bi zamenjala z nepremičnino- kot razmišlja avtorica.
[/quote]
samo še tole ti napišem: nekateri smo se odločili, da otroci v ranem otroštvu ne bodo imeli vse in vsega, kar jim bo v trgovinah ali kje drugje na dosegu roke in oči. In imajo iz tega naslova raje na “lagerju” pa v zavarovanjih vsak po par 10.000 eur za tista leta, v katerih so sedaj tvoji otroci 🙂 Ker jim bo prišlo bolj prav kasneje, kot pa v otroških letih 🙂
Pojma nimaš: za dobro zalogo Lego ali Playmobil kock in igralnih setov se lahko “spraši” tudi 10.000 eur. v nekem otroškem obdobju 🙂
Pa še nekaj zate in vse, ki so enakega zmotnega mnenja, da se da preživninam odpovedati: preživnine ne moreš zamenjat za nič, se ji ne da odpovedati – je zakonsko določena, če razpade družina in starša živita potem ločeno, če ni drugače dogovorjeno; pripada otroku! Je tista “varovalka” za otroka, do 26. leta, oziroma dokler se redno izobražuje.
Torej… Ona naj odplaca 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465},on pa bo se vedno lastnik?
Dokler bo on lastnik, mora placevati polovico kredita. Prezivnina nikakor ni v to vsteta. Se je pac znasel in zeli bivso malo okrog prsta potegniti. Ona pa ce ima mozgane pa naj pove: prvo prezivnina in nato si bova o kreditu pogovarjala.
[/quote]
Danes je rekel da ce bom se sklicevala da je kredit itak pol njegov dokler je solastnik in zahtevala prezivnino za otroke, da bo on kontra zahteval najemnino za njegovo polovico hise. Lahko to naredi? Nikoli ga nisem podila ven…
Forum je zaprt za komentiranje.