Ločitev in delitev premoženja
Spoštovani,
Premoženje, ki ga ima zakonec ob sklenitvi zakonske zveze in premoženje, ki ga zakonec pridobi v času trajanja zakonske zveze, vendar ne z delom je njegovo posebno premoženje. Sem spadajo predvsem darila, dediščine ipd. in vse pravice, ki so vezane na posameznika (osebne služnosti, preživnine, invalidnine, nezgodne rente, odškodnine, …).
Z oporoka lahko svoje premoženje naklonite komurkoli, vendar pa bi v tem primeru vaša partnerica imela pravico do nujnega deleža. Kolikor razmišljate o ustanovitvi služnosti vas opozarjamo, da lahko navedeno storite že sedaj – za časa življenja kolikor bi to želeli.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
najenostavnejša in po našem mnenju tudi najboljša pot, je sklenitev sporazuma o delitvi skupnega premoženja, kateri pa mora biti v notarskem zapisu.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
pišem vam, ker bi rada odgovor v zvezi z izplačilom oz. razdelitvijo skupnega premoženja – hiše.
S partnerjem se oba strinjava, da je delež vsakega 50% in prav tako, da on izplača mene.
Najina skupna vrednost naj bi bila ocenjena nekje na 160.000 eurov. Torej bi naj dobila izplačanih 80.000 eurov. Partner je v času gradnje vzel hipotekarni kredit v znesku 60. 000 eurov in je s tem zastavil tudi moj del hiše.
Sedaj trdi, da se pri izplačilo upošteva – odbije polovica njegovega kredita, ker sem sama podpisala poroštvo oz. zastavila svoj del hiše, torej mi izplača le 50. 000 eurov . Zanima, če je ta trditev pravilna.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
kolikor je bil kredit vzet za nakup/izgradnjo vajine skupne hiše, gre za skupen dolg. Na podlagi drugega odstavka 56. člena ZZZDR zakonca za obveznosti, nastale v zvezi s skupnim premoženjem, odgovarjata nerazdelno, in sicer tako s skupnim, kot tudi s svojim posebnim premoženjem.
Zakonec ima pravico terjati od drugega zakonca povračilo tega, kar je ob poravnavi dolga, ki bremeni oba zakonca, plačal več, kot znaša njegov del dolga.
Potrebno je torej ugotoviti kakšna je pasiva premoženja (torej koliko dolga je še ostalo) in ta znesek ustrezno upoštevati pri vašem izplačilu.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni
Mene pa zanima ,kakšne možnosti ima bivša žena da dobi tožbo.
Bila sva 14 let poročena in nisva imela nobenega premoženja.Eno leto preden me je žena zapustila in mi pustila 3 ml.otroke,sva z mojim očetom odkupila hišo ,katero smo prej imeli v najemu.Se pravi,da je bivša živela samo eno leto v odkupljeni hiši in potem je šla živet na drugi naslov.Pet let ni vložila ločitvenega postopka in pred tremi leti sem ga jaz….razvezala sva se.Tudi preživnine za otroke ni dala niti centa.
Jaz sem sam odplačeval hipoteko….brez nje.Pred tremi leti sva z očetom prodala hišo.ker sem zaradi bolezni ostal brez službe….in nisem več mogel odplačevati kredita-Za hišo sva dobila 35.000 evrov….vsak polovico…..se pravi cc. 18.000 evrov oče in enako jaz.Jaz sem na dan prodaje z vso kupnino izplačal hipoteko.To je razvidno iz vseh dokumentov.
Sedaj me bivša toži za 8750 evrov…..se pravi za polovico dolga.Meni od hiše ni ostal niti cent.Naslednji mesec imava na sodišču.
Prosim Vas za vaše mnenje….kakšne možnosti ima bivša,da kaj dobi?
Lep pozdrav
Pepi
Spoštovani,
premoženje ustvarjeno v času trajanja zakonske zveze predstavlja skupno premoženje. Kolikor torej solastnega deleža hioše hiše niste kupili s svojim posebnim premoženjem (npr. premoženje, ki ste ga pridobili pred začetkom zakonske zveze, dediščine, darila namenjena samo vam ipd), kar boste na sodišču morali zatrjevati in dokazati, predstavlja ta delež skupno premoženje.
Predlagamo vam, da si za postopek najamete odvetnika.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
hvala za odgovor…dodal bi še samo to,da hiša ni bila kupljena z gotovino,ker je tudi ni bilo,ampak kredit na hipoteko,ki sem ga v celoti odplačal sam.Bivša žena je živela samo 1 leto v odkupljeni hiši in nikoli ni bila zaposlena.
Zanima me,kaj lahko zahteva,ker tudi meni ni ostalo nič,saj sem z vso kupnino odplačal hipoteko na dan prodaje.?Vse je razvidno iz dokumentov,ki jih ima ona in njena odvetnica.
Po moji logiki sem ji dolžen samo za tisto leto,ko je bila še z nami….?
Hvala za odgovor
Lep pozdrav
Pepi
Spoštovani,
glede na navedeno, vam predlagamo, da si nemudoma, torej še pred obravnavo poiščete odvetnika, ki vam bo pomagal pri postopku.
Za obveznosti, ki po splošnih predpisih obremenjujejo oba zakonca, za obveznosti, nastale v zvezi s skupnim premoženjem, in za obveznosti, ki jih prevzame en zakonec za tekoče potrebe družine, odgovarjata zakonca nerazdelno tako s skupnim kakor tudi s svojim posebnim premoženjem.
Zakonec ima pravico terjati od drugega zakonca povračilo tega, kar je ob poravnavi dolga, ki bremeni oba zakonca, plačal več, kot znaša njegov del dolga.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Z možem sva se odločila za sporazumno ločitev. Sedaj pa me glede premoženjskega dela zanima naslednje: midva sva pred 2 letoma kupila stanovanje, za katerega plačujeva vsak polovico kredita, na 25 let. Zanima me, ali se lahko dogovoriva, da še naprej plačujeva kredit in stanovanje prepiševa na najinega otroka? Ali se mora stanovanje razdelit oziroma dodelit le enemu, ta pa drugega izplača? Če se dogovoriva, da ostane kot je dosedaj, bo to veljaven sporazum?
Spoštovani,
tudi, če se dogovorita, da ostane tako kot je bilo do sedaj, je sporazum veljaven. Predlagamo pa, da sporazum zapišete v notarskem zapisu.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
s partnerjem sva prišla do točke, ko nimava več skupnih ciljev,
V času najine zveze sva zgradila hišo, sama sem vlagala v hišo z gotovino, on pa je za to vzel kredit (porok sem tudi jaz).
Sedaj mi grozi, da če ne bom odšla iz hiše, da me bo tožil in da je on itak v prednosti, ker ima kredit za hišo in da bo hiša na koncu pripadala njemu.
Naj še omenim, da ima vsak 1/2 deleža v hiši. On skoraj nima dokazil, da je kaj vlagal v hišo, sama imam nepremimerno več, prav tako sem tudi skrbela za položnice.
Zanima me, ali ima sploh pravico, da me izseli iz hiše?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
glede na to, da ste solastnica hiše, te pravice nima.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
partner mi preko odvetnice sporoča, da ima pravni interes, da nepremičnino dobi v izključno last in posest in mi ponuja znesek 40.000 eurov. Glede na to, da je od vsakega polovica, me zanima kakšne so moje možnosti. Sama bi mu ponudila več, saj si res želim obdržati hišo.
Kaj lahko naredim?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Pozdravljeni!
S partnerjem sva bila skupaj 17 let, od tega sva skupaj živela 2 leti v zunajzakonski skupnosti. Stanovanje je pisano nanj, saj so njegovi starši prispevali 30.000€ za najem kredita in je bilo kupljeno 10 mesecev pred skupno vselitvijo. Kredit je v dveh letih skupnega bivanja odplačeval on, jaz pa skupne stroške. Poleg tega sem skrbela za čistočo stanovanja ter varstvo in vzgojo otroka. Skoraj vso pohištvo (cirka 5000€ vrednosti) sem kupila jaz. Naj še povem ,da je mene in otroka vrgel iz stanovanja v katerem se še zdaj nahajajo moje osebne stvari in pohištvo, ter zamenjal ključavnico. Zanima me kako se bo razdelilo premoženje?Hvala in lp,
Spoštovani,
za odgovor je vsekakor potrebnih več podatkov, kot npr. ali je že sprožen postopek za delitev solastnine/skupne lastnine?
Sicer pa njegovi odvetnici sporočite, da ponudbe ne sprejemate, ste pa pripravljeni njegov delež odkupiti vi ter ponudite znesek.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
kolikor je bilo stanovanje kupljeno pred začetkom zunajzakonske skupnosti, imate zoper bivšega partnerja zgolj obligacijsko pravni zahtevek in ne stvarnopravnega.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
podedovano in premoženje, ki je bilo podarjeno vam, ne more biti predmet delitve.
S spoštovanjem!
Pozdrvavljeni
Prosim za kak konkreten odgovor
Z zunajzakonskim partnerjem sma pred pol leta sla narazen. O tem da tudi meni pripada dolocen del noce slisat.
Je pa takole:
Imama otroka starega 5 let ua katerega placuje prezivnino
Zivela sma pri njemu. V hisi njegovih starsev zgoraj kjer sma su uredila stanovnje. Nekaj iz finamcnega vidika sem prispevala sama vse do porodniske. Po tem pa so mi dosti pomagali moji starsi ki so vseskupak vlozili cirka 10000 . Pomagali so nama kupiti tudi avto ki je sicer pisan na njega. Slratka delal je res on ampak komaj presel iz mesca v mesec . Zato pa so nama moji priskocli na pomoc. Sama sem tudi vlozila dosti fizicnega dela pri opravilih. Ko omenim za kako delitev oz omenim da naj vsaj vrne kar so mi dali starsi vse ful zanika. Res je da po porodu nisem imela sluzbe ampak sem pavdosti delala ” tako” in tud nekaj zasluzla. Vglavnem kaj naredit.
Spoštovani,
če sporazuma ni mogoče doseči, vam ostaja le še, da navedeno zahtevate v pravdnem postopku, torej vložite tožbo. Kolikor sami niste vešči prava, vam predlagamo, da se obrnete na odvetnika po lastni izbiri.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
v takem primeru lahko vaš mož bodisi izpodbija pogodbo bodisi zahteva protivrednost njegovega deleža.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni
Sem lastnica stanovanja. Stanovanje je bilo kupljeno z bivšim partnerjem, s katerim sva se ob ločitvi sporazumno dogovorila o višini izplačila. V zemljiški knjigi sem navedena kot edina lastnica, vendar pa bom še približno tri leta izplačevala bivšega partnerja. Kredita na banki nimam, ampak dajem direktno od plače na račun bivšemu.
Moje vprašanje: Sedaj imam novega partnerja s katerim planirava, da se bo preselil k meni. Stanovanje odplačujem sama, stroške bivanja pa bi si delila na pol. V primeru najine razveze, ali lahko zahteva delež od dela, ki še ni odplačan bivšemu partnerju? Češ da je bil del stanovanja pridobljen med najino zvezo in je zato upravičen do polovice tega dela?
Vprašanje je seveda hipotetično, vendar bi se rada pripravila in zavarovala svoje premoženje.
Hvala in lp
Spoštovani!
Pravilno ste ugotovili, da spada v skupno premoženje vrednost obrokov, ki bodo v času trajanja zunajzakonske skupnosti plačani iz skupnih sredstev. Kasneje bi vaš partner lahko zahteval povračilo denarja za plačane zneske, kot delitev skupnega premoženja.
Zavarujete se lahko le tako, da v času trajanja partnerske skupnosti s partnerjem sklenete sporazum o delitvi skupnega premoženja. Pogodba mora biti sklenjena v notarskem zapisu.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.