Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Ločila pri citiranju

Ločila pri citiranju

Težave imam s postavljanjem ločil (in začetnic) pri citiranju. Kako ravnati v teh dveh primerih?

Iz stavka “Jaz? Saj ne bom jokala … Od veselja jokam,” lahko razberemo, da je vez med materjo in sinom zelo močna.
…, ko se je Serjoža spet vrgel k njej in jo objemal: “Mamica, dušica zlata moja!”

Težava je v tem, da gre za citiranje premega govora. Kako je torej z narekovaji? V SP ne najdem uporabnega nasveta.
Hvala!

Ni težave, prvič ni premega govora, drugič pa je.

Prvi primer samo navaja del iz premega govora, zato so ločila postavljena drugače:
Iz stavka “Jaz? Saj ne bom jokala … Od veselja jokam” lahko razberemo, da je vez med materjo in sinom zelo močna.

To, kar imaš zdaj med narekovaji bi lahko pisala tudi tako:
Iz stavka Jaz? Saj ne bom jokala … Od veselja jokam lahko razberemo, da je vez med materjo in sinom zelo močna.

V vsakem primeru vejice pred lahko ni.

Podoben primer bi bil še:
Rekli so mu “naj kupi kruh”, pa je prinesel še …

Čeprav so mu naročili kruh, to ni premi govor, ampak samo navedba, kaj je nekdo rekel, zato je vejica za narekovajem. Premi govor bi dobili v primeru, kot je ta: “Kupi kruh,” so mu rekli, pa je prinesel še …

V drugem primeru gre za premi govor in zapis je pravilen.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Rekli so mu “naj kupi kruh”, pa je prinesel še …

To bi se normalno zapisalo:
Rekli so mu, naj kupi kruh, pa je prinesel še …

Torej brez narekovajev in z dodatno vejico.

Kurziva pa ni vedno na razpolago, tudi na tem forumu je dostopna le gor vzetim.

Kolikor vem, je kurziva na voljo vsem, le poznati je treba nekaj osnovnih html-ukazov. Ležeči zapis dobimo tako, da pred besedo postavimo par oglatih oklepajev, isto storimo tik za besedo, v prvi par oklepajev zapišemo i (italic – ležeče), v drugega pa /i (končaj italic, ne več ležeče), takole:
“[]” + “i” in še “[]” + “/i” > beseda.

Da bi lahko ponazorila pravi zapis, bom le za vzorec uporabila okrogle oklepaje, vendar pozor, html-zapis deluje samo z oglatimi oklepaji (prav zato, če uporabim oglate oklepaje, zapis ni fizično viden, ampak se takoj preklopi v “funkcijski” zapis):
(i)beseda(/i) – namesto okroglih naj bodo oglati oklepaji.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ne najdem oglatih oklepajev :((

Poskusi v tabeli znakov, pri meni so v TNR za Z-jem, najprej je [, potem /, nato pa še ].

V tabeli znakov klikneš na oglati oklepaj (in nato še zaklepaj), nato izberi in še kopiraj. Klikneš v polje na MON, kjer želiš pisati, in nato tipki ctrl + v. Jaz navadno označim kar oklepaj in nato takoj še zaklepaj, da dobim par, nato izberi (če dvakrat klikneš na znakec, ni treba še izberi), nato kopiraj. Kliknem v tole okno tu in samo še ctrl + v in imam oba, nato samo še v prvi par vpišem i, v drugega pa /i.

Najlepša hvala.

Sicer pa dobiš oglati oklepaj tudi, če na tipkovnici pritisneš hkrati tipko Alt Gr in črko F, zaklepaj pa isto, le da črko G. Vsaj na moji je tako, oba sta tudi napisana poleg teh dveh črk.

Morda še to:

Iz STAVKA “Jaz? Saj ne bom jokala … Od veselja jokam,” lahko razberemo, da je vez med materjo in sinom zelo močna.

“Jaz? Saj ne bom jokala … od veselja jokam.” >> To ni stavek. To sta dve povedi (Prva je Jaz?, druga pa Saj … jokam) oz. dva stavka (oba v drugi povedi).

Zato: Iz povedi …

K.

Tudi jaz bi za tripičjem nadaljeval z malo začetnico, je bolj tekoče. Glede stavek/poved mislim, da je poved bolj strokoven jezikoslovni izraz, v poljudnih (sploh leposlovnih tekstih) pa je primerneje uporabiti stavek.

Aha, za bold je spet kakšna druga fora. Kaj pa vem, drugi forumi imajo oblikovanje bolj dostopno.

New Report

Close