Ljubosumna na fantove prijateljice
S fantom se druživa že kakšen mesec in pol, dva meseca, par pa sva malo manj kot mesec dni. Vidiva se kar pogosto, včasih kakšen dan ali dva v tednu ne, včasih pa sva skupaj dopoldan in še zvečer. Menim, da kar veliko časa preživiva skupaj in se spoznavava. Fant ima bivšo punco in otroka, sicer pa je bil pred mano samski 2 leti.
Problem? Fant ima skoraj samo ženske prijateljice, med katerimi je kar nekaj samskih. Sama sem to vedela od začetka in v tem času ni šel na pjačo z nobeno, sama pa sem veliko na pjači vendar izključno samo z ženskimi prijateljicami, saj imam samo enega moškega prijatelja. Dvakrat zapored pa je šel na pjačo s prijateljicami, mene pa daje grozno ljubosumje. Sama sem do sedaj imela obratne težave, da so bili moški ljubosumni name oziroma na moje prijateljice, v tem primeru pa sem se prelevila v pravo psihopatko :((
Kaj naj naredim, kako naj se rešim tega, sicer vem, da bo šlo vse po gobe. Prepovedovat ali omejevat mu druženja ne mislim. Sem pa zelo nesamozavestna, mislim, da tu leži razlog za mojo nesigurnost 🙁
Odrasti![/quote]
Ne korelira 🙂
Normalno, da si ljubosumna nanje, saj fanta sele spoznavas in pri tem je ves cas strah bolj prisoten, kot kasneje, ko vidis, da je znotraj votel okoli ga pa nic ni (seveda ne vedno, ampak recimo v vecini primerov). Da pridobis zaupanje pa ne pomaga to, da se on odpove svojim prijateljicam, ampak bolj to, da jih ti spoznas in se mogoce v to druzbo tudi dobro vkljucis ali pa da vsaj ugotovis, da ti te (tudi samske) prijateljice niso konkurentke.
Sam imam nasprotni problem, da sem tak fant. Imam sicer mnogo prijateljev obeh spolov, moja pa ne prav toliko moskih prijateljev, saj izhaja iz nekoliko drugacne druzbe (drugi konci sveta znajo biti malenkost drugacni). Najprej ni mogla razumeti, da imas lahko prijatelje nasprotnega spola tudi ce od njih ne pricakujes nic vec kot to, zdaj se pa to lepo popravlja, tudi, ker jih spoznava. Ce je pa tvoj fant vsaj malo pameten, pa tudi ne bo pocel vsega z njimi, kar je pocel prej, pa ceprav ni vodilo v nobeno intimo. Kaksne stvari se pa tudi s prijatelji vec ne pocne, ko imas zvezo, se posebej, ce so ti nasprotnega spola.
Vsekakor vec zaupanja in pogovora, pa brez drame in “kaznovanja”. To ne vodi nikamor.
Z ozirom na tvoje pogoste težave v odnosih, ti lahko pritrdim, da je v ozadju slaba samozavest.
Tvoj partner bo imel na razpolago zelo malo manevrskega prostora, kjer ti ne bi občutila kakšnega strahu ali kakšnih drugih slabih občutkov.
Že majhna, nenamerna “napaka” te bo asociirala na slabe izkušnje.
Poskusi čim bolj živeti v tem trenutku in prepoznati ali je tvoje ljubosumje upravičeno ali ne.
Par sta malo manj kot mesec dni? Ti ga pa že dušiš? Ljudi si ne moreš lastiti, tudi tistih ne, ki so ti najbližje. Zvezo ogrožaš s svojimi kriteriji, s postavljanjem pogojev. Če tega že v štartu ne sprejemaš, si poišči fanta, ki bo videl le tebe (tudi kot prijateljico), se z nikomer družil ipd. Najbrž obstajajo tudi takšne introvertirane duše.
Omenjaš tudi nesamozavest. Ja, to je lahko problem, ker se bojiš, da ti bo vsaka, ki ima 5 minut prevzela tvojega fanta. Pa saj veš, da to ne gre tako?:) Sicer je preuranjeno razglabljati o vajinem odnosu, ker se šele spoznavata in ne vesta prav dosti drug o drugem. Res pa je, da skozi to spoznavanje odkrivaš tudi del sebe, tiste svoje manj prijetne stvari, s katerimi bi se rada soočila čim prej, da lahko še vplivaš. Povej fantu za svoje strahove. Pogovarjajta se in tako ti bo lažje.
Jaz pa ne mislim čist tako. Jaz mislim, da neko obnašanje v partnerskem odnosu pa le mora bit rezervirano za partnerja. In nek način življenja se v partnerskem odnosu le mora prilagodit partnerstvu.
Vendar, ja, tudi prav imaš, človeka si ne moreš lastiti, napr. partnerja, ampak mislim pa, da bi se moral partner sam dat “lastit”, če razumeš, kaj želim povedat. Vsi nekaj izgubimo in pridobimo v partnerskem odnosu. “Izgubimo” neko svobodo, saj se bolj in več oziramo na želje in miselnost partnerja in manj na svoje lastne želje oz. miselnost. In potem kombiniramo. In pridobimo… :-)… no, pridobimo partnerja. Čar partnerstva. Občutke. Življenje dveh in ne samo enega.
P.S.
Mislim, da pri avtorici ne gre za to, da fant hodi na pijače, ampak bolj zato, ker sam kakšne pijačke s samskimi prijateljicami ne izloči, saj se ji zdi, da naj bi partnerstvo nekako te pijačke odstranilo ali pa vsaj zelo omejilo. Mogoče bo boljš, če bodo njegove prijateljice tudi tvoje prijateljice. Je pa res, da ko si v partnerskem odnosu, da čas ni več čas enega ampak (vsaj) dveh.
Čisto iskreno, mene bi to tudi motilo če bi tip imel full ženskih frendic in z njimi hodil na drinke. Verjamem da moški in ženska ne moreta biti “samo” kolega, vedno je še neka simpatija. Še moj best frend mi je ko sem bila še mlajša priznal da je zacopan vame. Tako da bodi pozorna pri takih tipih ki imajo kao frendice….jaz jim ne verjamem da so to samo frendice. Čudni so mi taki tipi in jim ne zaupam.
Ne ne ne ne tega delat! Never! Ever! Mislim na chuchi. Nasprotna stran je lepo razložil, v čem je kleč. Pijačke s prijatelji se omeji zato, ker preprosto ni več toliko časa zanje, ne pa da se zadosti posesivnim tendencam novega partnerja/ke. Jasno, vsi si želimo eksluzivnosti, ampak ne na račun naših prijateljev. Pa verjetno so ene vmes tudi samo kolegice in znanke, druge morda športne partnerice…
Brezveze. Potem ko se par razide, pa tudi frende kenslaš, ker jim enostavno več ne zaupaš. Njegovi frendi/ce so njegovi frendi, tvoji pa tvoji. Če se kdaj skup podružite in se pri tem ujamete, super krasno, če ne, ne smeš pričakovat (zahtevat) od partnerja, da jih skensla zavoljo tebe. Partnertstvo imaš z njim, ne še skupaj z njegovimi frendi in recimo žlahto.
Ni point veze, da skušata drug drugega predrugačit, ker partner “štrli” iz podobe idealnega partnerja, ampak da se naučita sprejemat drug drugega in uživat tudi v razlikah.
Niti ni point veze, da se zlijeta v eno oseb(n)o(st) in se začneta doživljat kot “midva”. In, Mojca, kako si preživela vikend? Jah, šla sva … In potem se kar enkrat zbudiš in ugotoviš, da ni nič več tebe v odnosu, ampak sta samo vidva. Moraš znat ohranit del sebe, svoj jaz tudi v partnerstvu.
Avtorica je povedala, da ji fant namenja dovolj časa, pozornosti. No, še vedno mi ne gre iz glave slab mesec, ko sta dejansko skupaj. To je tako malo:). Poznam moške, ki imajo krog poznanstva izključno z Venere. Takšni so, ne moreš jih spremeniti in jim vcepiti dejstvo, da bo od sedaj naprej drugače in nič več rezerviranega časa za njegove kolegice, prijateljice. Na začetku bi se morda celo izšlo, ker bi ti želel v vsem ugoditi, a vendar to ni to.
Princess, se strinjam s tabo, tudi sama ne verjamem v žensko-moško prijateljevanje. No, pri meni se nikoli ni izšlo, ker slej kot prej bi kdo kaj več:). Ampak vidim, da pri nekaterih to deluje. Zdaj ne vem, ali so tako odprti v svojih zvezah in si dovolijo simpatije oz. celo kaj več ali pa se res distancirajo od tega, da bi se sploh kaj več zgodilo.
Ja Goldfish, težko je biti samo frend z nasprotnim spolom. Jst sem to nekako uredila s svojim best frendom. Priznam pa da je nek čuden feeling še vedno prisoten če pomislim da mi je to povedal leta nazaj, čeprav mu je bilo jasno da mene ne privlači na tak način. Zato sama ne verjamem 100% v samo prijateljstva med moškim in žensko. To je redko pomojem. To je možno bolj med moškim ki je gay in hetero žensko.
In tudi taki tipi ali ženske, ki imajo veliko moških ali ženskih prijateljev, no takim ljudem ne zaupam, če bi bila v resnem razmerju mislim da ne bi šla v resno vezo z moškim, ki bi imel dosti ženskih frendic.
Hja, ista avtorica je pred dvema tednoma izpostavila, da ji ni všeč, ker fant nima v življenju počet drugega kot čakat nanjo, da bosta skupaj. Tako da je vsaj pred dvema tednoma imela ravno obraten problem – da je fant imel preveč časa zanjo.[/quote]
Ne vem, tako natančno ne spremljam tem. Mogoče pa je sedaj bolj čustveno vezana na njega, kot je bila pred dvema tednoma. Mogoče pa ga ima sedaj raje oz. ceni njegovo družbo. Mogoče pa nič od tega.
Ni nujno da je čas tisti, ki omejuje. Lahko omejujejo tudi neke želje, ki več ne vključujejo frendic oz. več ne vidiš nekega zadovoljstva, če hodiš ven s frendi.
Jaz napr. si ne moram zamišljat, da bi moj partner hodil ven s frendi oz. frendicami, SAM, jaz bi bila pa doma. Definitivno bi pri meni ropotal, doma, ali pa več ne bi bila partnerja. Ampak to je moja definicija partnerstva, moja prepričanja, jaz sem že “stara”, tako da med mladimi je sigurno nek drug pogled. Drugačna prepričanja.
Pri katerih letih. 15-ih? Pri mojih letih ni taka situacija. Saj ne rečem, da je moja najboljša prijateljica že hkrati tudi njegova. Naprimer. Je pa vsekakor toliko njegova kolegica, kolikor si to oba želita. Oz. sta si kolegialno všečna.
Partnerstvo imaš res samo s partnerjem, ampak po drugi strani pa v življenju partnerja nisi samo ti, ampak so tudi frendi, in vsekakor žlahta. In vse skupaj vpliva na osebnost, življenje … partnerja in seveda, tudi na odnos. Še toliko bolj, če nista še zgrajene osebnosti, ta dva partnerja.
Sicer pa, kaj si tako negativno nastrojena. Še en dan, ko se je potrebno “spucat” in zlit ven slabo voljo?
Uh, It, potemtakem sem jaz še čisto frišna. Meni se partnerstvo in solo prijateljevanje niti slučajno ne zdi nekaj izključujočega. Jaz grem ven s svojimi in on s svojimi. Pa tudi zelo rada sem sama s sabo, me nič ne moti, če ni ves čas nekdo ob meni kot satelit.
Če bi bilo pa prijateljstva več kot partnerstva, bi mi pa s tem tudi nekaj povedal, a ne. Ne verjamem v ropotanje glede takih stvari, tukaj mora človek sam od sebe imeti občutek za zdravo mero.
Men to “le prijateljstvo” uspeva, ampak ne sme biti telesne privlačnosti. Z najboljšo prijateljico se razumem kot s sestro in ne bi pristal na kakšen “ultimat”. Zelo rad jo imam (prijateljico), ampak ni in nikoli ne bo nič več, ker telesno pač nič ne čutim. Je imel pa njen fant kar dosti problemov da se je navadil, ker sva si blizu. Po nekaj letih pa smo postali zelo dobri prijatelji, se dosti skupaj družimo in tudi z njenim fantom greva na kakšno pivo.
Sicer se pa drugače strinjam, zelo dobri prijateljic nasprotnega spola in tudi s telesno privlačnostjo – tempirana bomba 🙂
[šala]Pozabila si še hetero moški in lezbični par. Jaz iščem recimo takšni prijateljici :)[/šala]
Saj sem sama tudi včasih tako razmišljala oz. doživljala na tak način partnerstvo. Še vesela sem bila, če sem bila sama. Zdaj vem (pa tudi takrat sem nekako vedela), da ga enostavno nisem imela zadosti rada. Oz. da se enostavno nisva imela zadosti rada.
Z ropotanjem pa nisem mislila, da bi delala scen ipd., ampak da bi povedala kar mislim, čutim in si želim, če mu je sprejemljivo, v redu, če mu ni, pa pač ni – pa pač postane čez čas v redu, ko sem z drugim, ki mu pa bo v redu. Ali pa sama, pa mi nič ne more biti NE-v redu.
Nisem negativno nastrojena, samo izražam svoje pomisleke ob tvojem pisanju. Ne rabiš tako osebno jemat, morda pa si ti vstala z levo nogo 😉 Čeprav sem citirala tebe, sem odgovarjala avtorici – mislila sem, da je to dovolj razvidno.
Čutim podobno kot ferbčna. Imaš svoj čas, ki pripada samo tebi, in svoje ljudi, in imaš skupne ljudi in imaš partnerja. In tvoj lajf (pišem na splošno, preden bo spet perje letelo) se ne neha, ko spoznaš partnerja/ko.
Namreč problem se lahko pojavi, če se tvoj partner in tvoj frend ne razumeta, si nista všeč, kaj potem, stati med dvema mlinskima kamnoma? Postavit ultimat? Al se pač družit, živet z vsakim posebej?
Ja klasično razmišljanje, ki je meni prilično tuje. Partnerstvo ni prijateljstvo plus fizična privlačnost, partnerstvo je v osnovi nekja drugega, to je drugačna vrsta ljubezni. Partnerja čutiš, prijatelja pa imaš rad, enkrat ljubiš z dušo, drugič s glavo…ne bova se razumela, se mi zdi… pač mislim, da lahko imaš s prijateljem kaj skupnega, česar partner ne razume. Namreč če se ne razumeš, je bolj kritično za prijateljstvo, v tem smislu je prijateljstvo bolj iskreno, pri partnerstvu se nesoglasja korigirajo z erotično privlačnostjo, pa še vedno ravnaš bolj v rokavicah…
Pred časom sem imela dobrega prijatelja, o fizični privlačnosti sploh nisva razpravljala, ker za to enostavno ni bilo prostora, ali časa, kakor hočeš– pa čeprav sva bila oba samska in on ne izgleda slabo, jaz pa itak ne ccc– v kakšni stvari sva se razumela boljše kot kasneje z bivšim fantom. Čeprav, ko sva začela s fantom, sem na nek način začela opuščati stike s prijateljem; se mi je s fantom odprl nov svet, in četudi je bila stvar od vsega začetka verjetno obsojena na propad, sem ob njem začela verjeti v neke ideale, v katere prej v nekih prijateljstvih ali pač sama kot takšna nikoli nisem… in potem ko sem to nehala ob njem, je bilo konec.
Sicer me pa tu čudi, da ima ta fant vendar toliko prijateljic, na novo začenja zvezo, otroka ima, in čas za pijačke, torej rabi neke odnose z drugimi… ali pa je to odgovor na to, da jo je še pred dvema tednoma tako zelo utesnjeval…?
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] No, tudi zame je partner tudi najboljši prijatelj. Samo kaj pa vsi ostali prijatelji in prijateljice? Se ti ne zdi rahlo čudno, da jih siliš v druženje s tvojim partnerjem, pravzaprav v druženje izključno v tvoji dvojini (tudi če so oni nemara samski) in se nikoli več ne pogovarjaš z njimi na štiri oči? To potem ne more biti več prijateljstvo, ker ti ne morejo več zaupati nič osebnega, nobenih problemov, o katerih bi se radi pomenili samo s tabo … No, vsak po svoje verjetno, zame to ne bi bilo.
S tem se strinjam, ker jaz tudi. Pri meni je partner vedno bil tudi zelo dober prijatelj, ne nujno najboljši, ker kot je katenjka odlično zapisala (sploh prvi odstavek, se do pičice strinjam z njo), so stvari, ki jih partner ne razume, prijatelj pa. Po drugi strani pa prijatelju marsikaj odpustimo (v smislu različnosti), česar partnerju pač ne. In obratno, določene razlike s partnerjem drugače pokompenziramo oz. se bolj potrudimo kot pri prijatelju, katere je treba včasih kar skenslat. To so dvoje različni odnosi, vsaj zame. Več o tem kasneje.
quote]Ne jemljem osebno. Sem se s tistim pošalila, pravzaprav. :-)[/quote]
Pol pa vse okej 😉 Ja, smeškoti delajo čudeže, pač manjka čustvena komponentna pri pisanju, ki je v živo vedno prisotna.
Mi je zelo žal, vendar tole se mi zdi, da ne bi šlo. Sploh ne na dolgi rok, ker tako kot tu praviš glede partnerstva, bi bilo bolj podobno zaljubljenosti. Se strinjam, da ga čutiš, vendar čutiš lahko marsikaj. Tudi jezo, slabo voljo, utesnjenost, naveličanost in celo sovražnost in to ni ravno najbolje za partnerstvo, tako da čutenje brez prijateljstva in erotične privlačnosti ne bo prav dolgo držalo partnerstva skupaj.
Forum je zaprt za komentiranje.