Ljubljana svetovna prestolnica knjige 2010
Bil sem rahlo negativno presenečen, da na celem forumu ni ene omembe tega naziva, ki ga bo naše glavno mesto prevzelo 23.aprila letos. Zdi se mi, da bi tak dogodek moral vsakemu, ki se imenuje knjižni molj, predstavljati nekaj enkratnega.
Sam sem se odločil, da v letošnjem letu, ne sebi ali svojim bližnim, za katerokoli obdarovanje, ne bom namenil ničesar drugega kot knjigo. Zdi se mi, da je to dogodek izjemne veljave, saj bo pomagal pri popularizaciji branja. Tako, naj še enkrat ponovim, se užaloščen, ko vidim, da mu(dogodku namreč) še že prepričani v koristnost knjig in branja, ne namenijo niti besedice v svojih pogovorih.
Tukaj zato odpiram forum, da se javijo tisti, ki pa morda vendar namenjajo kakšno misel prihajajočem leru knjige. Če ste si postavili kakšne posebne ambicije ali želje v tem obdobju, je čas, da jih podelite tu z nami.
Lp T
No zdi se mi, da se na tem forumu najde čas in interes za pisanje stvari, katerih pomembnost je nična v primerjavi s tem dogodkom, tako da bi se kakšno besedo ali celo poved pa vendar lahko namenilo tudi tej temi. Predvsem se mi zdi to izjemna priložnost za Ljubljano in Slovenjo na sploh, da naredi korak v razvoju bralne kulture, ki je po tej najverjetneje še dolgo ne bo, sigurno pa ne več za časa naših življenj.
Danes je bil v Delu objavljen intervju z odgovornim za organizacijo in je med drugim povedal, da povdarek ne bo na povečanem izdajanju knjig, temveč predvsem, na že zgoraj omenjenem, izboljšanju bralne kulture. Prav tako naj bi se v okviru tega začel izdajati nekakšen kulturni štirinajstdnevnik. V letu 2010 naj bi bilo tudi okoli 300 prireditev v povezavi s knjigo.
To na kratko, za več informacij pa pobrskajte sami.
Lp T!
Da bo Ljubljana svetovna prestolnica knjige vem že precej časa. Prireditev ob tem dogodku se zelo veselim in sem ponosna, da je ta čast pripadla Sloveniji.
Me pa ne čudi, da se molji o tej temi ne pogovarjajo kaj dosti. Navsezadnje ¨bralna kultura¨ ne povzroča težav udeležencev tega foruma. Mislim, da se tukaj zbirajo ljubitelji knjig, ki bodo brali ne glede na to, če bi bil svetovni dan knjige vsak dan pred njihovimi vrati ali pa nikoli v letu. O tistih, ki se na knjige spomnijo samo ob takšnih dogodkih, pa ni vredno izgubljati besed.
Ne morem si kaj, da ne napišem kratek komentar, kako sama vidim prispevek posameznika k dogajanju na forumu. Nikjer ni določeno, kaj bi moral kdo pisati in vsak sledi trenutnemu navdihu. Zato je nesmiselno biti užaloščen, če ti je dana možnost, da sam opozoriš na pomembno dogajanje, za katero misliš, da bi zanimalo tudi ostale.
Ne vidimo vedno vseh efektov tistega, kar smo sprožili z dobrimi nameni. So pa naša podobna dejanja pogostejša, če si zaupamo, da imamo pravi občutek, kdaj in kako to lahko storimo.
@Nikani: se čisto strinjam s tabo. Nekateri bomo brali, pa če bo Ljubljana prestolnica knjige ali pa ne.
@timotamo: vseeno hvala za odprtje te teme. Pogovorov o knjigi ni nikoli premalo. Mogoče bo pa kdo zaradi tega dogodka vseeno posegel po knjigi, ko drugače ne bi.
Sicer pa to, da bo Ljubljana prestolnica knjige, že dolgo vem in tudi spremljam objave v medijih na to temo (vključno z vsemi neprijetnostmi glede izbora izdajatelja štirinajstdnevnika o knjigah). V tem letu naj bi precej knjig prodajali po zelo nizki ceni, kar bo zelo dobrodošlo. Veselim se pa tudi že omenjenega kulturnega štirinajstdnevnika.
O dosedanjih dogodkih glede štirinajstdnevnika je bilo po moje bolje molčati. Ga pa z veseljem pričakujem. Na Moljih pa bo tudi zagotovo komentiram – ko ga ugledamo. In ravno to ti poskušam povedat: zadeve bomo verjetno komentirali, ko bo beseda meso postala. Ko torej Ljubljana ne bo imela le naziva, s katerim se da početi marsikaj ali pa nič, temveč bomo na ta račun brali kulturni žurnal, obiskovali prireditve, ceneje kupovali knjige… Sem pač praktičen človek, kaj naj :-).
Jaz pa imam občutek, da se v tej smeri malo dogaja in da je v medijih premalo napisanega o tem. Lahko pa da premalo spremljam, seveda tudi možno.
Se pa tudi strinjam z že napisani – bo kaj za govorit, ko se bo kaj dejansko dogajalo, dokler samo klobasajo, kaj bo, lahko tudi mi samo obračamo besede. No, a pa se že kaj DOGAJA?
Ker nismo nič več pri tej temi, bom malce pohvalila MOL, ki so mi za predstavitev knjige odstopili prostor v Mestni hiši – desni atrij.
Tako vas vabim na predstavitev knjige v okviru Svetovne prestolnice knjige (najdete jo tudi v programski shemi). Gre za mladinski roman o Ivanu Cankarju z naslovom Ni vsaka sreda siva sreda.
Predstavitev bo 11. maja ob 10.00. Predstavitev bo vodila Andreja Virk Žerdin. Častna gostja bo Irena Avsenik Nabergoj, tekste pa bo bral igralec Andrej Kurent.
Če bi koga zanimalo, vabljeni!
Mojca Rudolf