LJ – kam z otrokom v dežju
Ponavadi nas med vikendom ni v LJ, ta vikend pa bomo. Ker je napovedano slabo vreme in zato odpadejo aktivnosti na svežem zraku, vas prosim za kakšno idejo, kam peljati dobro leto starega otroka (ne bi rada, da cel vikend preživimo doma) – ali je v LJ kakšna pokrita igralnica oz. lokalček z igrali za tako majhne otroke?
In zakaj se čutite dolžni “zapolnjevati” po zapovedanem in organiziranem načrtu vsak božji dan, oziroma še ne dan, ampak za 4 dni vnaprej? Ali ne znate sproščeno in spontano preživeti dan, da ga preživite tako, kot vam “nos” veleva sproti? Men je najbolj luštno, ko ustaneva s hčerko in se odvisno od vremena, volje, letnega časa, sproti organizirava in samo greva, se je že zgodilo, da sva bile namenjene na sprehod na Bled, končali sva pa na Zbiljskem jezeru, ali sva šli v kino in raje zavili v živalski vrt….skratka, malo sveže domišljije rabimo, povdark na sveže!
In še, kje pa piše, da zaradi dežja odpadejo aktivnosti na svežem zraku? sej samo kaplja z neba, zaradi tega ni treba da smo v zaprtem prostoru. Definitivno sva se s hčerko imele najlepše ravno v teh dneh. Otroci naravnost obožujejo ploskati, skakati noreti po lužah, če obuješ gumijaste škornje in pelerino je sprehod božanski. Na Šmarni gori smo tudi večkrat bile po dežju, takrat srečuješ veliko več živalic kot sicer, močeradov je veliko, ptiči pojejo, nikjer ni nikogar, zrak je osvežen od dežja….5x lepše kot po sončku ko tja rine pettavžnt živčnih ljudi….
O madona ste tečne babe! Pa kaj hudiča vas briga, če smo nekateri vagabundi, nemirni in ne zdržimo doma! Saj vas ni vprašala, kaj mislite o tem, da ne želijo bit doma, ampak za kakšen predlog … Zakaj pa mislite, da ste boljše, če ste tako rade doma ???
Za xxxxxxy pa: moji so že večji, zato sem že malo ven iz tega in ne vem več, kje se kaj dogaja (še posebej za tako male). V “naših” časih smo šli včasih v Mercator na igrišče, nekaj imajo tudi v Čolnarni v Tivoliju (se mi zdi), pa Supernova na Rudniku ima tudi eno miceno igrišče. Od lokalov je zelo popularen Jurman na Fužinah (samo ne vem, za koliko stare, še nismo bili tam), za druge žal ne vem … A ja, v Koloseju zgoraj pri slaščičarni je tudi nekaj igral …
Žalostno, po trgovskih centrih in lokalih…..pejte raje kostanj nabirat.
Za tečne babe” je napisala:
V “naših” časih smo šli včasih v Mercator na igrišče, nekaj imajo tudi v Čolnarni v Tivoliju (se mi zdi), pa Supernova na Rudniku ima tudi eno miceno igrišče. Od lokalov je zelo popularen Jurman na Fužinah (samo ne vem, za koliko stare, še nismo bili tam), za druge žal ne vem … A ja, v Koloseju zgoraj pri slaščičarni je tudi nekaj igral …
Uau – kakšen napad sem doživela. Sem se prav nasmejala.
Čeprav nisem nikomur dolžna razlagati – ponavadi smo vse vikende na izletih, na vikendu in podobno. Če se le da, preživimo večino časa zunaj (igrala, hribi, sprehodi), ta vikend bomo izjemoma doma in namesto, da bi cel božji dan viseli v hiši, bomo šli pač nekam, kjer se bo otrok lahko v miru znorel (torej naigral). Če vam ustreza biti doma in gledati TV, je to vaša izbira – nam tak način življenja pač ne ustreza.
Za tečne babe – hvala za konstruktivni predlog.
Mischa – v nasprotju z ljudmi, ki jim je vrhunec dneva, da doma pospravljajo, bulijo TV, gremo mi v prostem času vandrat naokrog. Vprašanje je, kateri otrok ima več od življenja – tisti, ki vse popoldneve in vikende ždi v hiši ali tisti, ki je večino časa na svežem zraku, na izletih.
Lep (čeprav deževen) vikend.
Sobota dopoldne: obisk knjižnice. Vzameva nov “paket” knjigic, malo se poigrava z igračami, jaz preberem kakšno revijo ali časopis; potem pa domov brat. Včasih vzameva tudi kakšno kuharsko knjigico za otroke, da lahko potem doma celo popoldne kuhamo kosilo/večerjo.
Nekaj drugega je, če nisi doma v Ljubljani in bi rada prišla samo na “izlet” – v tem primeru priporočam Hišo eksperimentov (je sicer vstopnina, ma se splača…), če je otrok star vsaj 4 leta. Aja, zdaj sem prebrala, da je star dobro leto – tako da to ne pride v poštev.
Pokrito igralnico imajo v Nami v zgornjem nadstropju, tam lahko starši še kakšno kavo spijejo, ampak je majhna in meni ne preveč všečna.
Sicer je bilo pa moji pri enem letu čisto všeč biti doma, malo smo pospravili, obesili cunje (ona se je lahko po mili volji igrala s klinčki), kaj dobrega skuhali, se crkljali v veliki postelji…. Lepi so tile deževni dnevi 🙂
za enoletnega pa tja do dveh let super igralnica v Nami -5. nadstropje, jaz sem večkrat tam.mimogrede še kaj kupim, pa otroček odlično raziskuje……trenutno imajo skoraj vsa igrala nova…………dovolj veliko, da imaš otroka pod kontrolo, nobene nevarnosti za poškodbe, pa skoraj vedno sem sama z otrokom……torej nobene gužve…………….otroku pa je všeč, se ne dolgočasi…..zaigraj se skupaj z njim..oba bosta uživala…………………..
Zvok dežnih kapelj, ki je udarjal na okensko polico me je prebudil v nov dan. Sobota. Otroka še spita. Mož tudi. Jaz vstanem, ker obožujem zgodnaj jutra. Skuham čaj, Grem in zlikam perilo, pomijem kopalnico, uredim časopise. Pridruži se mi mož, ki pa mora v službo za dve ali tri ure. Ne da se mu, ker dežuje – ampak kar je treba je treba. Pozajtrkujeva, proti koncu se nama pridružita še otroka (2 in 4 leta). Pozajtrkujeta, slečemo pižamo in se lotimo stanovanje spraviti v približno normalno stanje. Jaz perem, sesam, obešam perilo. Otroka pomagata. Potem se lotimo kosila, mož, ki se je že vrnil se je odpravil počistit avto in garažo. S sabo je vzel pomočnika. Po kosilu je naš mali zaspal, starejši sin pa je z očetom delal papirnata letala. Ne vem kdo je bolj užival. Jaz sem še malo s krpo hodila naokrog, potem pa sem sinu sedem papirnih letal namontirala na luster v otroški sobi- in imamo nove dekoracijo. Naš starejši obožuje tempera barve in ker med tednom nimam časa z njim risati sva se tega opravila lotila na ta deževen dan. Poiskala sva papir in sva se šla umetnika. Mož je šel pa malemu pomagat spat. Rezultat so bile tri nove risbice, ena moja in dve sinovi. Ko se je mali naspal sta otroka pogledala še dva Frančka. Midva z možem pa sva pregledala ponudbe za obnovo kopalnice, ki nas čaka. Proti večeru se je mož odpeljal še k svoji mami, ker je nekaj potrebovala. Jaz sem malima natočila vodo v banju in ju pustila uživati v kopanju. Po mlečni večerji sta oba zaspala. Z možem sva pogledala še en film in dneva je konec.
Forum je zaprt za komentiranje.