Lizbona, Portugalska
Pozdravljeni,
konec marca greva s fantom v lastni režiji v Lizbono. Na voljo imava 6 dni. Prebrala sem že nekaj na internetu o tem mestu, pa me zanima, če je že kdo bil in kaj se res splača pogledat? Prosim, če kdo, ki je bil tam, malo opiše dogajanje in kaj vse si je ogledal, morda kaj o hrani in cenah in pa če se splača it še kam na izlet izven Lizbone, vendar z dobro povezavo javnega prometa.
hvala in lep dan vsem
Sem bila na Portugalskem pred dvema mesecema. Lizbona me je še najmanj fascinirala. Vsekakor se splača najeti rent-a-car pa se peljati gor do Porta, po poti obiskakati še Obidos, Coimbro. V enem dnevu (ko boš v Lizboni) si lahko ogledaš še Sintro ter Capo de Roco (najbolj zahodno točko Evrope). Hrana je fenomenalna (pretežno morska), cene so normalne.
Najbolj zahodna točka evrope ne me hecat no, to prodajajo vedno, pa sploh ni res. Najbolj zahodna točka evrope je:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Geografija_Evrope#mediaviewer/File:Physical_Map_of_Europe.jpg na otoku Irske. Mal si poglej na karti. Tako, da Capo de Roco ni najbolj zahodna toča Evrope. Sem pa stala na najbolj zahodni točki evrope na Irski.
Meni je pa najbolj hecno vprašanje, kaj se splača pogledat… Ja pač greš pogledat stvari, ki tebe zanimajo. Malo pokukaj po spletnih straneh Lizbone, Portugalske (najdeš kup brezplačnih brošur), morda pogledaš, kam vodijo turistične agencije… in izbereš stvari, ki te zanimajo. Tako se jaz lotim potovanja v neznana mesta.
Midva nisva rentala avta, ker imaš pol še skoz opravke s parkiranjem, javni prevoz po Lizboni in okolici laufa odlično. V mestu sva imela tedensko karto (zelo ugodno), Lizbona je kar velika in se je fino kam peljat, sploh s tistimi starimi lesenimi tramvaji. Sicer sva šla pa z vlakom do Estorila in Cascaisa, z avtobusom v Sintro in Evoro, pa še z vlakom v Coimbro. Sva nameravala še v Porto, pa sva sklenila, da se je tako daleč (cca 300 km) za en dan škoda vozit. Enkrat sva se peljala še z ladjico žez reko do spomenika/stolpa Cristo Rei. V glavnem se je meni vse “splačalo” videt 😉
Po mestu je veliko zanimivega, meni je bil super novi del mesta okoli postaje Oriente, zgrajen za Expo pred leti… Kot že rečeno, poišči stvari, ki te zanimajo.
Kar se hrane tiče, je ugodna, sva imela apartma bolj na obrobju mesta in kupovala v dveh bližnjih trgovinicah vse pol ceneje kot doma. Sicer pa slaščice vseh vrst, predvsem pa pastel de nata v Belemu (tudi najdeš na spletu).
Lizbona je krasna, lepo se imejta!
Ne izpustit prekrasnega akvarija. Samostan sv Jeronima in grad na hribu
Pa Sintra je mene zelo očarala.
Obalna mesta niti ne. O.K. saj imajo vsaka svoj šarm in nek nostalgičen ton.
Kot primorka vajena našega sredozemlja me je popolnoma šokiralo, da se ob tako prelepih peščenih plažah v vodi lahko samo namakaš oz. osvežiš. Ogromni valovi, mrzlo morje in močni tokovi. Plavanje odpade.
Hrana ni ravno nek presežek kulinarike. Veliko je mesa, zelenjava je bolj dodatek. Solat vsaj v času mojega obiska ni bila nekaj samoumnevnega. Pa jaz jo itak nisem pogrešala. Solate namreč.
Všeč mi je bilo, da so ti prinesli po naročilu jedi kruhke in slano maslo, sir. Nekak pogrinjek, ki pa je plačljiv – pozor torej. Vse kar nenaročeno dobiš na mizo je plačljivo.
Normalno da moraš poskusiti njihove sardine. Pa bakala. Je pa tako kot povsod. Dlje od turističnih točk – ceneje je.
Pa če imata možnost obiščita znano romarsko središče Fatimo. Sploh če nisi vernik te impresionira predimenziranost in na drugi strani človeško stisko. Pa stojnice z verskimi pripomočki. Ja za babice je pa že treba kupit kakšno svečko – če si že tam………….biznis laufa.
Brezje zamuja.
Najbolj zahodna točka evrope ne me hecat no, to prodajajo vedno, pa sploh ni res. Najbolj zahodna točka evrope je:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Geografija_Evrope#mediaviewer/File:Physical_Map_of_Europe.jpg na otoku Irske. Mal si poglej na karti. Tako, da Capo de Roco ni najbolj zahodna toča Evrope. Sem pa stala na najbolj zahodni točki evrope na Irski.[/quote]
Je mišljeno najbolj zahodna točka celinske Evrope, je pa res, da v postu ni bilo napisano.
po mestu se je najceneje vozit s podzemno, dnevna karta je 6€ in jo lahko uporabljaš tudi za tramvaj.
če gres v sintro, je najugodneje, če kupiš na postaji železniški rossio povratno karto za 15€, s katero se potem tudi po sintri in na cabo da roca, lahko greš tudi v cascais, furaš z BELIMI avtobusi. v sintro moraš it kar zgodaj, če si hočeš ogledat nekaj znamenitoti. do sintre je itak z vlakom slabo uro, v cabo da roca vozi bus skoraj 1 uro, pol še malo čakanja na buse vmes, ker vozijo 1x na uro, maš pa tam okoli sintre več kot 5 gradov……………….
Forum je zaprt za komentiranje.