Literarni prvenec 2012
Nekaj prvencev z letnicami 2011, 2012 – ne vem pa ali letos tekmujejo za nagrado ali ne …
Carmen L. Oven, Sprehajalka gospodovega psa, Prvenci (MK)
Katja Klun, Eliksir, Vedute (Litera)
Vesna Spreitzer, Razvezana tišina (založba Pivec)
Ivana Komel, Narekovano iz postelje, Prišleki (LUD Literatura)
Uros Prah, Čezse polzeči, Aleph (Center za slovensko književnost)
Katja Gorečan, Trpljenje mlade Hane, Aleph (Center za slovensko književnost)
Robert Šabec, Rdeča pošast (KUD Apokalipsa)
Blaž Božič. Grč, Demo (KUD Kentaver)
Monika Vrečar, Začela bova, ko boš pripravljena, Demo (KUD Kentaver)
Ivo Podojstršek, Call od Duty, Demo (KUD Kentaver)
Sergej Harlamov, Jedci, Prvenke (JSKD)
Nekako najbolj izpostavljena in hvaljena do zdaj, bi rekel, je Komelova, tudi osebno ji nagrad ne bi odrekal.
Pa potem še Gorečanova, ki je, po mojem občutku, pustila kar močan vtis, ampak ne v segmentu populacije, ki bi bil prav blizu žiriji.
Vrečarjeva ima medtem zunaj že drugo knjigo, tako da nekaj na njej očitno je, ampak mene konkretno ne potegne ne ta ne tista.
Ostalega bodisi ne poznam bodisi sem samo polistal, pa raje ne bi sodil.
Karin Slaughter: Blindsighted
Štancan krimič, tak kot še morje drugih. Morilca uganeš veliko prezgodaj, glavna junakinja dolgočasna pridna punca, psihologija plehka. V glavnem, knjiga ni vredna posebnega razpredanja. Prebrala sem jo bolj zato, ker je bila pač v bralniku, je pa dovolj berljiva, da sem jo prignala do konca. To je tudi njen edini plus.
Ljubiteljem krimičev bi svetovala, naj si izberejo kaj drugega – pri veliki izbiri dobrih res nima smisla zapravljati časa s slabim povprečjem.
Zmagovalec je znan, če morda niste zasledili: http://www.knjiznisejem.si/index.php/nagrade/najboljsi-literarni-prvenec
Je že kdo bral? Se splača?