Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Literarni prvenec 2012

Literarni prvenec 2012

So že znani letošnji finalisti za nagrado Literarni prvenec 2012 ?
Ste že prebrali kakšno letošnjo prvenko? Katero?
Kolikšna in kakšna sploh je letošnja bera?
Kdo kaj ve o tem? Hvala!

Niso, vsaj uradno ne.

Kdo bi pa sploh bili kandidati? Kakšnih bolj odmevnih prvencev letos se niti ne spomnim.

Je zdaj že komu kaj znano?
Naj se pozanimam kje drugje? Kje?
Ali se naši literarni kritiki zbirajo na kakšnem drugem forumu?
In mimogrede: pogrešam vas Oja, Toro, insajder in druge.

Nekaj prvencev z letnicami 2011, 2012 – ne vem pa ali letos tekmujejo za nagrado ali ne …

Carmen L. Oven, Sprehajalka gospodovega psa, Prvenci (MK)
Katja Klun, Eliksir, Vedute (Litera)
Vesna Spreitzer, Razvezana tišina (založba Pivec)
Ivana Komel, Narekovano iz postelje, Prišleki (LUD Literatura)
Uros Prah, Čezse polzeči, Aleph (Center za slovensko književnost)
Katja Gorečan, Trpljenje mlade Hane, Aleph (Center za slovensko književnost)
Robert Šabec, Rdeča pošast (KUD Apokalipsa)
Blaž Božič. Grč, Demo (KUD Kentaver)
Monika Vrečar, Začela bova, ko boš pripravljena, Demo (KUD Kentaver)
Ivo Podojstršek, Call od Duty, Demo (KUD Kentaver)
Sergej Harlamov, Jedci, Prvenke (JSKD)

Nekako najbolj izpostavljena in hvaljena do zdaj, bi rekel, je Komelova, tudi osebno ji nagrad ne bi odrekal.

Pa potem še Gorečanova, ki je, po mojem občutku, pustila kar močan vtis, ampak ne v segmentu populacije, ki bi bil prav blizu žiriji.

Vrečarjeva ima medtem zunaj že drugo knjigo, tako da nekaj na njej očitno je, ampak mene konkretno ne potegne ne ta ne tista.

Ostalega bodisi ne poznam bodisi sem samo polistal, pa raje ne bi sodil.

Katja Gorečan in Ivana Komel že imata prvenec iz gimnazijskih let, tako da izpadeta. Poglejte na COBISS. Škoda za Ivano, za Katjo pa ne.

Če so samozaložbe (ali s podporo te ali one šole), po mojem ne štejejo. Bi rekel, da je takih grehov še dosti, tudi pri že bolj uveljavljenih.

Bomo videli.

Vrženost v svobodo pomeni odgovornost. Žal./? Vsi “grehi” štejejo, navednice zato, ker grehov menda niti ni, vse so samo odločitve, odločitve, odločitve.

Prvenec je vsaka neperiodična publikacija, ne glede na to kdo je financiral izid: šola, bogati tati, samozaložba. Gre za pravni in ne za “pravični” vidik. Prvenca zato nista dobila Vojnovič in Gazvoda, ker sta že imela objavo iz srednje šole.

A, vidiš, nisem vedel. Po eni strani škoda – po drugi bi bilo pa v vsakem drugem primeru verjetno nemogoče formulirati pravila tako, da bi bilo fer.

Še en prvenec smo spregledali:

Muanis Snanovič: Štafeta okoli mestne smreke, KUD Frnce Prešeren

Oops, dve napaki v imenu, popravljam: Sinanović

Karin Slaughter: Blindsighted

Štancan krimič, tak kot še morje drugih. Morilca uganeš veliko prezgodaj, glavna junakinja dolgočasna pridna punca, psihologija plehka. V glavnem, knjiga ni vredna posebnega razpredanja. Prebrala sem jo bolj zato, ker je bila pač v bralniku, je pa dovolj berljiva, da sem jo prignala do konca. To je tudi njen edini plus.

Ljubiteljem krimičev bi svetovala, naj si izberejo kaj drugega – pri veliki izbiri dobrih res nima smisla zapravljati časa s slabim povprečjem.

Se opravičujem – gornji post sodi v drugo rubriko.

Spomnim se še vsaj dveh prvencev:
Sarah Jerebic: Kraljestvo noči.
Martin Vavpotič: Clockworks warrior

Sarahina knjiga je vampirščina, a Martinova novela je kiberpankovska zadeva.
No najbrž obeh del ne boste upoštevali, ker pač ne sodita med “resno” literaturo, a vendarle ju omenjam.

Zmagovalec je znan, če morda niste zasledili: http://www.knjiznisejem.si/index.php/nagrade/najboljsi-literarni-prvenec

Je že kdo bral? Se splača?

New Report

Close