Linške oči – učke
pri kolegici sem jih jedla-res so bili krhki. dala mi je recept. sama jih se nisem naredila.
35 dag moke
1 pecilni prasek
1 jajce
20dag margarine
1 vanilij sladkor
marmelada
sladkor v prahu
iz vseh sestavin naredimo testo /mora biti gladko/.razvaljamo ga in z modelcki razrezemo. polovici modelckov izrezemo se luknjo v sredini.
pecejo se cca 10 min pri 200 st. ,premazemo z marmelado,polozimo enega na drugega…potresemo s sladkorejem…
lp petra
Hej!
Imam dva recepta.Zelo so krhki eni in drugi.Delati pa moras z mrzlimi sestavinami in rokami -najbolje v hladnem prostoru in na hitro. Ne uporabljaj elektricnega aparata.Krhkost se unici,ce se od prevec gnetenja ali mesanja v multipraktiku segreva maslo.
1.
250 g mehke bele moke
6 g pecilnega praska
100 g mletega sladkorja
sol
5 kapljic limonine esence
1 jajce
125 g ohlajenega masla
marmelada(najlepsa je rdeca),sladkor v prahu
Moko presejemo s pecilnim praskom vred,naredimo kupcek in v jamico damo sladkor,vanilij sladkor in se vse nasteto -razen masla.
Vse to zmesamo samo z delom moke v grobo testeno kaso.
Maslo narezemo (z lesenim nozem) na kosce,stresemo na testeno kaso,potresemo se z ostalo moko in hitro ugnetemo gladko testo.
Damo ga za nekaj casa v hladilnik. Jaz ne zvaljam vsega naenkrat,jemljem
manj in sproti,da se testo ne segreva.
Postopek valjanja in izrezovanja poznas.Pol krogcev celih,v drugo polovico pa naredis se ucke.
Pecem na temperaturi od 180 do 200 stopinj 8 do 10 minut.
Namazem,sestavim in posujem s sladkorjem v prahu.
2. Postopek je enak,le sestavine malo drugacne in ni jajcka.
250 g moke
10 dag olupljenih in sesekljanih mandeljnov
1/2 zavitka pecilnega pr.
120 g mletega sladkorja+ vanilj sl.
za nozevo konico cimeta
180 g masla
3 zlice mleka(ker je manj masla in mandeljni)
Za okrasitev kot zgoraj.
Ce bos upostevala navodila glede hladnega masla,bodo krhki.
Lep pozdrav in uspeha pri delu po katerem ze koli receptu Babi
Jaz tudi rada delam linške piškote oz. otroci jih radi jedo. Pri takorekoč vseh “posebnih” receptih za linške oči me moti, da je toliko masla, običajno več kot polovico moke. No, saj zato pa so prav posebej hrhki.
Sama jih delam kar iz “navadnega” recepta za navadne katerekoli valjane piškote. Moram reči, da so krhki, posebej čez kakšen dan ali dva, ko se dobro spojijo z marmelado. Po možnosti vzamem res maslo in ne margarine, poleg tega so pomembni zgornji nasveti od Babi, da se dela hitro in ohladi v hladilniku.
50 dag moke
1 pecilni prašek
25 dag masla
15 dag sladkorja, vanilin sladkor
2 jajca
No, v originalu pride do 25 dag sladkorja, vendar saj pride še marmelada in sladkor v prahu, tako da za linške malo zmanjšam sladkor.
In potem je pomembna marmelada. Včasih sem dajala kar slivovo, da bi jo porabila, ker je drugače nihče ne mara. Napaka, potem niso marali niti piškotov. Če se že toliko potrudiš z izrezovanjem, se splača dati dobro marmelado, npr. marelično.
In obvezno je potrebno zgornji preluknjani del prej pomočiti v mleti sladkor. Na začetku sem poskušala šparati kalorije, pa tukaj nima smisla. Linške oči morajo imeti lep sladkorni venček.
Pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.