Najdi forum

LIKERJI

Prosim za recepte za likerje, ki bi bili primerni za darila za božič ?

Mejduš – nekje bi morala imeti dva odlična recepta za teranov liker, ki je pri nas že stalnica med božičnimi darili (celo leto nabiram “lepe flaše”).

Evo – sem poiskala in skopirala iz kulinarike kjer smo v letu 2001 čvekali o tem.

POTREBUJEMO:
1L rdečega vina
50 dak sladkorja
1 limona
2 vanili sladkorja
pest rozin
2 dl domačega žganja
Sladkor karameliziramo,zalijemo z vinom in kuhamo ,da se sladkor razstopi.Še mlačnemu likerju dodamo narezano limono,vanili in oprane ni na polovico prerezane rozine.Po dveh dneh prilijemo 2 dl domačega žganja,precedimo skozi krpo .Nalijemo vsteklenico.Liker je dober ,povrh tega pa je še domač.

VINSKI LIKER

Sestavine

1 l rdečega vina
75 dag sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 nepovoskana limona
3 dl ruma

1. V lonec nalijemo vino in dodamo obe vrsti sladkorja. Limono operemo z vroco vodo, obrisemo in polovico sadeza zelo tanko olupimo. Lupino dodamo v lonec (preostali del limone porabimo kako drugace).
2. Vino s sladkorjem in limonino lupino zavremo. Vmes pogosto premesamo, da se sladkor stopi. Takoj ko zacne vreti, lonec odstavimo in vsebino ohladimo
3. Hladnemu vinu prilijemo 3 dl ruma in premesamo. Precedimo in prelijemo v manjse, dobro oprane steklenice.

NASVET: Okusni liker ni premočan. Najboljši je iz nekoliko bolj kislega vina.

Jaz uporabim domači kraški teran, letos bo baje odličen. Verjetno pa se obnese tudi iz drugih vrst rdečega vina.

lp tinca

teranov likar delam ravno tako. edino rum dodam ze k vinu. dodam tudi par klinckov. pomembno je,da stvar NE zavre. tik pred vretjem jo je treba odstaviti !! tako so mene naucili na krasu. pa klincke se pobere ven ,… lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close