Najdi forum

LIGNJI

Mi katera zaupa, kako se najlažje in s čim nadeva lignje za peko na žaru.
Jaz sem jih včeraj z šunko in sirom ( čisto drobno narezano ) pa mi je tisto nadevanje začelo presedati. Vse je šlo zraven. Dobri so bili pa vseeno (z veliko skledo solate).

Čao.

jaz jih ponavadi nadevam z zrezanimi lovkami,veliko cesana,ptersilja,malo drobtin,jajce…pa zacimbe. nic mi ne leze ! lp petra

Zakaj pa šunko in sir narežeš? Jaz ju samo zvijem skupaj in potem s tem nadevam, vendar pazim, da ni “predolg” nadev in z zobotrebci zašijem. Meni nikoli ne uhaja nič ven.

Hej,nadevam kot petra,tudi ce jih pecem v pecici z dodatkom ol.olja in belega vina.
Petra,po tvojih receptih sem ze prej sklepala,da imas v sebi tudi nekaj primorskega.
Ja,med obema vojnama se je veliko primorcev selilo v Jugoslavijo.
Lep pozdrav Babi

babi,kot sem rekla,sem napol primorka. na primorskem /cisto na robu/ sem zivela do svojega 19 leta ! potem sem sla studirat v lj in tu ostala!:)) lep pozdrav petra

Nadevem jih s pršutom in sirom in zaprem z zobotrebci -nič ne zleze ven. So pa zelooooooo dobri

Petra,saj vem, si napisala se komaj primorka.Po hrani sodec pa kar spadas v ta konec.Zgornji post je bil namenjen Ursi na Svedsko(sem zamesala),ker pravi starim starsem nona in nono.Trzacani. Lep pozdrav Babi

Babi, takole je bilo, moja nona in nono sta prisla v Ljubljano takoj po 2. vojni, pred tem sta se selila po celi bivsi Jugoslaviji, ker sta bila ucitelja in so ju takratne oblasti prestavljale iz kraja v kraj. Je pa zato moja nona pobrala vse sorte receptov na vseh moznih krajih, tako da je nam vnukom vedno kuhala zelo razlicne jedi, od italijanskih in primorskih do bosanskih in srbskih (samo te so bile vedno zelo mastne in tezke, se spomnim). Jaz pa sedaj zraven se severnjasko kuhinjo “absolviram” in bo na koncu iz tega ratala prav zanimiva “mesanica”… :)))

Pa en lep pozdrav!

Samo,da ne bos poletela se v vesolje in”od tam prinesla kaksno tabletko”.
Prepricana sem,da bos znala pricarati najboljse iz vse Evrope.
Mene najbolj zabava,ce imamo kdaj na mizi jedi treh kontinentov,Evrope,Afrike in Azije. Lep pozdrav Babi

Babi in druge, kako pa še drugače pripravljate lignje?

Lina,hej! Polnjene,kot ze povedano,veckrat v pecici,ali v posodi,ki mi nadomesca zar,z dodatkom vina. Cele (nepolnjene) v posodi na mrzlo olje in pokrito,da se dusijo s petersiljem,cesnom in ko postajajo rdeckast,dolijem malo vina.Pride nekako kot na zaru.Tezko je pravilno razloziti,,je treba poskusiti narediti,da se vidi.
Najraje pa imam majhne kalamarcke s sipicami ,se s kaksnim morskim sadezem(ali pa ne) v omaki s peters. in cesnom,rezino limone,kaksna oliva,zalito z vinom za polivko za testenine.(Sem ze pisala).Ko sem bila se mlada gospodinja,sem se trudila z ocvrtimi kalamari,ki pa niso bili nikoli tako dobri,mehki in hkrati hrustljavi
kot v dobri ribiski ostariji.Ne trudim se vec doma.Rabis veliko olja,fritezzo(ki je nimam)…Prav tako kot s pizzo ,ki mi doma nikoli ne tako uspe, zaradi bog ve cesa(predvsem bi morale pecice greti do 350 stopinj).To jemo raje zunaj za nagrado
gospodinji,recejo moji.
Zelo je dober golaz s sipami.Istrska nonica ga vedno kuha ob trgatvi za trgace,seveda s polento.Enostavno za narediti in dobro.Meri bi mi gotovo pritrdila,kaj ne?
Lep pozdrav Babi.

Holjla! Babi kako pa pripraviš golaž s sipami? Bom zelo vesela, če nam zaupaš.
Hvala in prisrčen pozdrav, Oli

Lignje (očiščene, lahko pa tudi neočiščene) vržeš nma precej vroč žar, čez kašno minuto obrneš, počakaš še minutko in lignji so gotovi. Jaz jih prej v skledi posolim in zmešam z nekaj žlicami olivnega olja. Uporabljam plinski žar z gladko površino za pečenje.

Hej,sem upala,da se bo oglasila Meri,kot poznavalka istrskih dobrot.Jaz pobiram iz druge roke,ker sem priseljenka.
Oba recepta mi je narekovala nonica.
Koliko sip bo potrebnih, je odvisno od stevila ljudi.Recimo za 3 do 4 500g sip.
Recept je za 1 kg sip.
1000 g sip srednje velikosti 1 dl olivnega olja,2 srednje veliki cebuli,3 stroki cesna,sesekljan petersilj,2 dl salse(s stresicami je to paradiznikov sok) ali pretlacenih pelatov,zlicka par. mezge(ali pa ne),ki jo razmesas v par.soku,0,5 dl belega vina ali vinskega kisa(jaz vino),drobtine(ali malo moke),sol,poper—jaz dodam se trohico musk.orescka.

Sipo ocistimo in zrezemo na kose(tudi lovke seveda–Ko je moj moz prvic cistil sipe,,je lovke zavrgel–tipicno za Ljubljancana.). Zlozimo jih v posodo z oljcnim oljem.Dodamo narezano cebulo,sesekljan cesen,salso,vino ali kis,sol in poper.Na zmernem ognju kuhamo priblizno 3/4 ure.Dodamo sesekljan petersilj in po zelji drobtine za zgostitev ali v malo masla umesano moko,kolikor jo maslo vpije,da postane taka maslenomocnata kepica.Ta se pocasi razkuha in zgosti omako.
Kuhamo se malo in ponudimo s polento,v katero smo ukuhali malo rukule ali kaksno drugo med.zelisce.

To je njen recept.Jaz malo spremenim.Cebulo malo podusim kot za golaz,nato dusim sipe in naprej po receptu.Aja,redno dodam kolobarcek limone z lupino vred in lovorov list. Zgostis lahko tudi tako,da dodas na koncu zlico smetane.
To so ze modernejse variacije.

Drugi recept je za sipice(majhne) na crno.
1000g sipic,0,5 dl oljcnega olja,cesen,1velika cebula,petersilj,2 dl salse,1 dl malvazije,sol,poper

Ko cistimo sipice,pazimo,da previdno odstranimo vreckico s crnilom in shranimo.
V posodi z oljcnim oljem preprazimo cebulo(vidis,nonica tu pa preprazi,v prvem primeru samo dusi-ne vem zakaj loci),dodamo cele ociscene sipice,sesekljan cesen in dolijemo malvazijo.Rahlo pokuhamo,nato dodamo salso,crnilo(kar stisnes iz vrecke-prsti seveda crni,po predpasniku lahko crne packe),sol poper in kuhamo sedobre pol ure med obcasnim mesanjem.Malo pred koncem,dodas petersilj.Spet polenta,lahko tudi popecena in servirana na malo popeceni rukuli.

Nonica je se dodala:V Piranu naredijo podobno,le brez vina.Jaz dodajam-neumno!

Vse je preprosto, kot bi delali mesni golaz,,je pa boljse.
Lep pozdrav Babi

Ta zadusljiva vrocina vpliva tudi na moja razmisljanjna.
Seveda vem,zakaj nonica loci nacin priprave vecjih in majhnih sip.Tudi moja mama
je vedno za mesni golaz dala vse skupaj na mrzlo,meso in cebulo…Da se meso lepo dusi s cebulo v lastnem soku,da se ne prehitro pocvre,ker bi vedno ostalo nekoliko trdljavo.Ce pa je bilo meso mlajse,(mehkejse),,je najprej poprazila cebulo,potem se meso.
Torej, kar vse skupaj ,kot je opisano, na hladno.Ko jaz poprazim cebulo,odstavim,da se malo ohladi in dodam sipe,da zacnejo pocasi spuscati vodo in se v njej dusijo.Razumela? To velja za prvi recept.

Omaka drugega recepta je dobra tudi z dusenim rizem.Riz das v omako in premesas.(Seveda al dente!) Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close